in , , , ,

Kondorosé lett idén a Nebuló Kupa

Harmadik alkalommal ízlelhette meg a sárkányhajózás élményét a diákság. Igaz, a Körös Dragon SE által szervezett Nebuló Kupa ezúttal az általános iskolások versenyévé alakult át, mivel a május 4-i időpont a hétvégi ballagások miatt a középiskolásoknak nem kedvezett. Ráadásul az iskolai elfoglaltságok idén a Szlovák és a Gyakorló csapatait is visszatartották, így a helyi erőket kizárólag a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola végzősei jelentették. Ők azonban megkettőzött erővel képviseltették magukat, s a három osztályt két csapattá gyúrva sorakoztak fel a rajtvonalnál.

– Különböző sporteseményeken a gyerekek már kipróbálhatták ezt a műfajt, ill. év vége felé a dupla testnevelés órákon kivisszük őket a sporttelepre. A többségük tehát már fogott evezőt, sőt, van közöttük olyan is, aki versenyen is indult. A legfontosabb, hogy a gyerekek mozognak, sportolnak, esetleg éremmel térhetnek haza, s remélhetőleg lesz köztük olyan, aki megragad ennél a sportágnál – mondja a verseny hajrájában Zalán Csaba pedagógus.

A nagy ellenfelet ezúttal a kondorosi Petőfi István Általános Iskola csapata jelentette, akik először neveztek a versenyre. A nagyjából fele-fele arányban lányokból és fiúkból álló hajó legénysége javarészt ezen a napon esett át a tűzkeresztségen, és megismerkedtek a sikeres szereplés aranyszabályaival is.

– Az egység a legfontosabb. Ha úgy tetszik, egy csapathajóról van szó, vagyis egyedül senki sem boldogul. Ha ez megvan, akkor a hajó egy kicsit gyorsabb is lesz. A csapatok idővel összerázódtak, ami jól látszódott a két futam közti időeredményen is. Volt, aki a második körben 3-4 másodperccel jobb időeredményt produkált, és olyan is akadt, aki az erőviszonyok különbsége miatt a végére kicsit szétesett – kommentálta a látottakat Szító Szabolcs főszervező.

Kifejtette, az egyesület nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésre is, illetve folyamatosan frissíti az U18-as csapatát. Emellett hasznos szabadidős elfoglaltságot kínál számukra, hosszú távon pedig abban bízik, hogy ezek a fiatalok erősítik majd a felnőtt keretet.

Hozzátette, szerencsére egyelőre nincsenek létszámproblémáik. A 20 fős nagyságrendet az alakulás óta minden évben teljesítik, a versenyekről pedig egyre fényesebb eredményekkel térnek haza. Már 2016-ban meg tudták szorongatni a nagyobb múlttal rendelkező sportegyesületeket, tavaly pedig az országos bajnokságon mindhárom kategóriában arannyal tértek haza.

Legközelebb a júniusban, ismét az országos mezőnyben kell helyt állniuk, július közepén pedig Szegeden, egy klubvilágbajnokságon indulnak.

A III. Nebuló Kuba végeredménye:

helyezett: Kondoros, Petőfi István Általános Iskola
helyezett: Benka Gyula Általános Iskola A-C osztály
helyezett: Benka Gyula Általános Iskola B-C osztály

A benkások gálája

Dernovics Tamás

Idegenbe került a három pont a szentandrási rangadón