in , ,

Családok évada a Vízi Színházban

A Magyar Teátrumi Társaság sajtótájékoztatóra hívta az újságírókat május 15-re a Szeparéba, amit Fekete Péter a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója, a Vízi Színház művészeti vezetője nyitott meg. Elmondta, a Szarvasi Vízi Színház a 8. évadára készül június 15. és augusztus 19. között. Az évadot a Családok évéhez kapcsolódva a családokra koncentrálva állították össze, mindent megtartottak, ami jó, de vannak új ötletek, új programok is. Köszöni Szarvas Városnak a segítséget a Vízi Színház működtetéséhez.

Babák Mihály Szarvas Város polgármestere örömét fejezte ki, hogy 65 napon keresztül üzemel a színház, de az egyéb nyárvégi programokkal együtt 70 napot eléri majd az előadások száma, ami egyedülálló az országban. Építkezni csak összefogással lehet, hangsúlyozta Babák Mihály –, ami Szarvason megvalósult. Legyen sikeres évad! fejezte be mondandóját.

Seregi Zoltán a Jókai Színház igazgatója, a Vízi Színház művészeti vezetője azzal kezdte, hogy amint belépett a Vízi Színházba, kisütött a nap, legyen ez így egész nyáron, „meghatódtam, hogy újra itt lehetek!” Az évad előadásairól szólva a Vers a víz fölött sorozatról elmondta, hogy egyedülálló az országban, hogy verses estek vannak, és ezek sikeresek. Az előadások fele ingyenes – ezt Fekete Péter találta ki azoknak, akik nem tudják megvenni a belépőjegyet az előadásokra. A Családok évéhez kapcsolódva a szerdai családi színház mellett egy új „Víz fölött” is kapcsolódik, a Talkshow a víz fölött, vagy másképpen a mellettem az utódom című beszélgetős estek. A másik újdonság a Zene a víz fölött rendezvénysorozat. A nyitó előadás ebben az évben színház lesz, a Leszállás Párizsban című vígjáték, a Jókai Színház művészeinek előadásában. Rá kellett jönni, hogy drámával, bármilyen színvonalú az előadás nem tudunk megtölteni ezerfős nézőteret, márpedig az ingyenes esték is pénzbe kerülnek, ezért ebben az évben változatos, de vidám előadásokat kínálunk a közönségnek, aminek összeállítója Szabó Károlyné Marcsi volt.

Szabó Károlyné a Magyar Teátrumi Társaság ügyvezetője a Talkshow a víz fölött résztvevőiről beszélt, Szarvasra érkezik Kovács Frigyes színművész fiával, Tamással, aki szintén a színészetet választotta hivatásául. Straub Dezső ugyancsak színész fiával, Péterrel jön Szarvasra. Oberfrank Pál színművész koreográfus lányával, Rékával lesz látható. Hűvösvölgyi Ildikó színésznő lányával, Kisfaludy Zsófiával érkezik a Vízi Színház színpadára, hogy beszélgessen Szabó Lászlóval. Lesz filmvetítés, és műsorszámokkal is készülnek szülők és gyermekeik.

A cirkuszi produkció szintén a családi évhez kapcsolódik – mondta Fekete Péter –, hiszen a „Megtanultam, Megőrzöm, Továbbadom” címmel magyar és külföldi családok, generációk jönnek majd, hogy megmutassák, generációkon átívelő egyedi műsorszámaikat. Fekete Péter is beszélt az ingyenes estek jelentőségéről, és arról is, hogy ezt a forrást bizony meg kell teremteni, ami a hétvégi előadások többletbevételéből fedezhetőek.

Dr. Dósa Zsuzsa a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója a Cervinus Fesztivál tizennégy napjáról tájékoztatta a megjelenteket. Ebben az évben csak saját, sikeres, repertoáron lévő produkciókkal lépnek színpadra. Lesznek ingyenes esték náluk is. Kiemelkedő előadás a Tessedik Táncegyüttes 50. évfordulója alkalmából rendezett gála. Lesz felolvasószínház szlovák kortárs író darabját olvassák fel, és kapcsolódva a Család évéhez, eljön a Várnagy család a Vízi Színházba egy estére. (A Cervinus Fesztiválról külön írás készült.)

Fekete Péter elárulta nyolc éve három célt fogalmaztak meg az egyik, hogy a szarvasiak magukénak érezzék a színházat, a másik, hogy a szarvasiak vendégeik és a és a szarvasra érkezők jól érezzék magukat, mert itt minden nap történik valami, a harmadik pedig, hogy az utazók azért válasszák Szarvast, mert itt minden este történik valami. Az első kettő már megvalósult, a harmadikért még dolgozni kell, de erősebb kampányt indítanak ennek a célnak az elérésére is.

Babák Mihály hozzátette: meg kell tanulni örülni!

Szabó Károlyné átadta Babák Mihálynak a „Jó tanulók” jutalmazására a jegyeket, amit majd a bizonyítvány mellé kapnak azok a szarvasi gyermekek, akik javítottak bizonyítványuk átlagán. E kezdeményezés három éve indult, akkor a Fővárosi Nagycirkusz előadására hívta meg Fekete Péter a szarvasi iskolásokat. Az elmúlt évben már a szerdai családi előadások közül választhattak, ahogy az idén is.

A programok a Vízi Színház weblapján olvashatóak részletesen, és jegyek is rendelhetőek az előadásokra. Június 15-én mindenkit szeretettel vár a Vízi Színház 65 napon keresztül. Az évadra készített újság megjelent, keressék, olvassák.

Galambos Edit

A fotókat Hegedűs Éva készítette.

Oláh Miklósné

Oláh Miklósné vehette át a Csabacsűdi Szlovákságért elismerést

Urbán Ildikó

Szarvasi induló is versengett az év fagylaltja címért