in ,

Háromezer palacsintát osztottak szét a szentandrási gyereknapon

A csapadék számos formája időzítette már a békésszentandrási gyereknapra az érkezését. A tavalyi évben májusi hóesés színesítette a rendezvényt nyárfa virághullás formájában, idén pedig több ízben szemerkélő eső hűsítette a vendégeket. A település tizenkettedik éve kedveskedik a családoknak egy hangulatos szabadtéri programmal, helyszínként ötödik éve a fövenystrand szolgál. A helyszínválasztással egyébként a szervezők összekötik a kellemest a hasznossal, hiszen nem csak emlékezetes hátteret varázsolnak az eseménynek, hanem kibővítik egy fakultatív lehetőséggel, az egész napos fürdőzéssel.

– A gyereknap nagyon jó alkalom arra, hogy a családok együtt töltsenek egy teljes napot, és a gyerekek felhőtlenül jól érezzék magukat. Ráadásul a rendezvény nem terheli meg a pénztárcát sem. A kicsik és nagyok ugyanis ingyenesen vehetik igénybe az ugrálóvárat, a vízi golyót és az elő csocsót, a Polgármesteri Hivatal dolgozói és a civil szervezetek pedig finom falatokkal kedveskednek számukra – foglalja össze Benedek Erika, a Körös Művelődési Ház igazgatója a legfontosabb célokat.

A délután során a színpad is megtelt fellépőkkel. Először a Békésszentandrási Vértessy Tánc-Sport Egyesület, a Dalma Dance Club és a Fit Life Team táncosai hoztak ízelítőt a műfajból, majd bűvészműsor, kutyabemutató és bohócshow csalogatta a lurkókat. A gyereknapba a polgárőrség, a rendőrség és a tűzoltóság is bekapcsolódott, akik akadálypályával és gépjármű bemutatóval kedveskedtek az érdeklődőknek.

A Polgármesteri Hivatal, a Gondozási Központ, a Körös Művelődési Ház és Könyvtár, ill. a Településüzemeltetési Intézmény dolgozói eközben lankadatlanul sütötték a palacsintákat. A hivatal, a vállalkozók és az intézmények dolgozóinak felajánlásaiból ugyanis idén 3000 darabhoz elegendő felajánlás gyűlt össze, amelyeket kakaóval, fahéjjal, dióval és lekvárral töltöttek meg. Uzsonnára a hot-dog és az üdítő is előkerült, amiket ugyancsak ingyenesen kóstolhattak meg a kilátogatók.

– Határtalan az étvágy ilyenkor – mondja elnézően Fulajtárné Aszódi Erzsébet, aki ezt a napot tíz éve mindig a palacsintasütésre szánja. – Kétszázötven tojásból közel háromezer palacsintát sütünk, de sohasem marad a nap végére – fűzi hozzá mosolyogva, miközben egyszerre több rózsán egyensúlyozva készíti a gyerekek egyik kedvenc csemegéjét.

Szécsi Balázs az apróságok szórakoztatására egy népi céllövöldét is összeállított. A célpontot két, vízzel töltött műanyag palack jelentette, fegyverként pedig egyszerű, dióval töltött csúzlit lehetett használni.

– Emlékszem, krumplipuskával játszottunk 60-70 évvel ezelőtt – nosztalgiázik. A libaszárny leghosszabb tollát levágtuk, és abba töltöttük a krumplidarabkákat. A légpuska elvén működött. De megteszi egy műanyag golyóstoll is. Ebbe grafitceruzát dugtam, ráhajtottam egy nyolcas csavart, a végére pedig egy kábelkötegelőt erősítettem, hogy nem mozogjon. Nagyon tetszik a mai gyerekeknek is, csak nagy sokára unják meg.

Közvetlen mellette a Kertbarát Kör próbálta az egészséges életmód irányába terelni a fiatalságot. Karalábéval, sárgarépával, almával kínálták őket, bár kétség kívül a legnagyobb sikert a szomjoltó bodzalé aratta.

A gyereknapon emellett a kishegyesi testvértelepülés diákjait is vendégül látták, akik délelőtt egy családi napon is részt vehettek.

Ismét a zöldhasznosítás volt a középpontban az Országos Tritikálé Napon

Ballagás a Hársliget Óvodában