in , ,

Dr. Somfai Kara Dávid a tudós és nyelvtehetség

Dr. Somfai Kara Dávid és Szenes János
Dr. Somfai Kara Dávid és Szenes János

A Szarvasiak a víz fölött tematikus program vendége Dr. Somfai Kara Dávid keletkutató, etnológus, a MTA kutatója volt, akit Szenes János faggatott családjáról, munkájáról. Az este házigazdája Lipcsei Imre a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának dékánja volt, aki azzal mutatta be a kutatót, hogy hat felsőfokú nyelvvizsgája van, de még legalább húsz nyelven beszél. Több neves egyetemen tanított.

Szenes János a szarvasi gyökereiről kérdezte elsőként. Édesanyja és nagyapja révén kötődik Szarvashoz, akik tősgyökeres tót család voltak. A nagypapája is tizenhat nyelven beszélt, például japánul.

Mesélt a kunokról, és IV. Béláról, az Oszmán birodalomról. Érezhetően nagyon sok mondanivalót szeretett volna megosztani a nézőkkel. Fantasztikus, csodálatos élményeit, amit egy-egy útja során átél. A nyelvek nagy részét nem könyvből, hanem a helyi emberektől sajátítja el, hiszen utazásai során velük él, velük étkezik, velük lakik huzamosabb ideig. Kérdésre válaszolva mesélt étkezési szokásaikról is. De boldogan beszélt gyűjtőmunkájáról, amelyre több alkalommal elkísérte Agócs Gergely, néprajzkutató is. Szenes János kérésére egy sámán, regős éneket is előadott. Elmondta, ha a dalaikat megismeri és énekli, akkor jobban, hamarabb befogadják. Hallhattunk Ágoston Bélával közös fellépéséről is.

Szenes János kérdezte futó múltjáról is, hiszen többszörös magyar bajnok. Elmondta, több sportot kipróbált, de a futás volt a legeredményesebb. Mai napig fut, hiszen a hegyekben a jó fizikai állapot mindig jól jön.

Megtudhattuk, hogy Lakitelken negyedik éve vezetett Kazah tábort. Hallhattunk családjáról is – Kazah feleségéről és két gyermekéről.

Dr. Somfai Kara Dávid nagyon magával ragadó személyiség, igazi kutató, aki életét tette kutatásaira, nem csak szellemi tevékenységnek, munkának, hanem hivatásnak tekinti, amit szívvel, lélekkel, teljes lényével, odaadással végez. Teszi a dolgát, hogy kielégítse saját kíváncsiságát, és tudását a világ elé tárja. Kedden este a szarvasi közönségnek adta át tudása kicsi szeletét.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Halkolbászból volt a kerítés a hétvégén Szarvason

Balázs Csongor és Liszi Melinda

Különleges este Liszi Melindával és Balázs Csongorral