in ,

Több mint szórakozás: Küszöbön a XII. Sport-és Vitamin-nap

– Kicsit különcök vagyunk, de mi, békésszentandrásiak mindig is különcök voltunk – reagált Sinka Imre polgármester arra kérdésre, hogy miért éppen a sportra és az egészséges életmódra fűzte fel a nagyközség legnagyobb települési rendezvényét. A 2006-os önkormányzati elképzelés azonban úgy tűnik, bevált, mivel augusztus 11-én már tizenkettedszer ad otthont a Bencsik Mihály Sporttelep a rendezvénynek. A jeles napon a sportprogramok és a szórakozás egymással párhuzamosan zajlik úgy, hogy az aktív és a passzív kikapcsolódás hívei is találjanak kedvükre valót.

A település első embere elmondta, a mozgás a hagyományos sportágak – foci, kézilabda – mellett a különböző látvány és extrém sportok formájában is jelen lesz. Az érdeklődők kipróbálhatják pl. a sárkányhajózást, ill. az erős emberek versenyének is szemtanúi lehetnek. A szellemi sportok rajongói vitéz Sinka Brigittát hívhatják ki egy sakkjátszmára, hozzásegítve az újabb Guinnes-rekord kísérletéhez, a tizenötezredik partihoz.

Ugyancsak az egészség jegyében a Gondozási Központ sátrában egész nap ingyenes vércukor, vérnyomás, testsúly és testtömeg index mérésre kerül sor, így bárki pontos helyzetképet kaphat jelenlegi fizikai állapotáról.

Aki inkább a gasztronómia területén szeretne bizonyítani, főzőversenyre nevezhet. S bár alapvetően a szervezők ezen a téren is egészséges ételek készítését célozzák meg, semmiféle kritériumot nem határoztak meg. Az ingyenes programelemen bárki elkészítheti kedvencét, lenyűgözve ezzel baráti társaságát vagy akár a szakavatott zsűrit is.

– Egy nagyon komoly összefogás is körvonalazódik a rendezvény kapcsán – emelte ki a nap egyik legfontosabb értékét Sinka Imre. – Minden intézményünk és számos civil szervezetünk is kiveszi a részét a szervező munkából és a lebonyolításból, hogy minél színvonalasabb programokat tudjunk kínálni a kilátogatóknak – tette hozzá, rámutatva, hogy a nagyközségben működő civil szervezetek arra is lehetőség kapnak, hogy külön sátrakban mutassák be tevékenységüket.

Aláhúzta, értük és a velük együtt zajlanak az események, ami remélhetőleg a közösségi összetartozást is erősíti. Elmondta, bár alapvető céljuk, hogy a lakosság számára egy önfeledt napot biztosítsanak, a rendezvény már átlépte a település határait. Rendszeresen képviseltetik magukat a szomszédos települések civil szervezetei, ill. a testvértelepülések delegációit is vendégül látják.

A színpadon helyi és országosan ismert nevek váltják egymást, szinte valamennyi műfajt felvonultatva. A 11 órakor kezdődő megnyitón az örkényi Friday zenekar közreműködik, őket pedig Mótyán Tibor és Népi Zenekara követi. A délután során fellép a F.U.F. – felbontás után felrázandó ifjúsági zenekar -, a Vértessy Tánc-Sport Egyesület és a Szentandrási Dalkör is. A közönség meghallgathatja a csángó tábor résztvevőinek műsorát, a mulatós zene kedvelőit pedig Matyi és a Hegedűs szórakoztatja. A koraesti órákban egy szarvasi együttes, a Feláldozhatók lépnek színpadra, végül a nap sztárvendégeként 20 órától az Omen zenekar csap a húrok közé. A XII. Sport-és Vitaminnap tűzijátékkal és a Körös Party Band koncertjével ér véget.

A részletes programról itt tájékozódhatnak: http://bszta.hu/

Balázs Csongor és Liszi Melinda

Különleges este Liszi Melindával és Balázs Csongorral

Rigócsőr királyfi Szarvason