in , , ,

Ezerarcú Mikó

Mikó istván
Mikó istván

A VII. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál 13. – utolsó – versenyprogramját láthatta a közönség pénteken este a Vízi Színház színpadán a Turay Ida Színház előadásában, Bordogi Gyula (a Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész) rendezésében – Ron Aldridge Csak kétszer vagy fiatal című vígjátékát, Hamvai Kornél fordításában. A díszlet és jelmeztervező Darvasi Ilona.

„Gordon Brooks, alias Brooksie, ez a kedves, öreg sármőr 35 év mámoros boldogság után hirtelen magára marad. Felesége halálával úgy érzi, egyúttal elvesztett minden kapaszkodót is az élethez. A korábban ismerős dolgok idegenekké válnak, egyáltalán: az egész világ túlhaladja őt. A kezdeti pánikon csak feleségéhez intézett imái, a folyamatos „beszélgetések” képesek átlendíteni.” – áll a szinopszisban.

Gordon Brooks (Mikó István (Érdemes, Művész, Jászai Mari-díjas)) lányánál Suzynál (Szilvási Judit) és annak férjénél, Richardnál (Boros Zoltán) lakik, aki egyre nehezebben tűri apósa hajnalig tartó dorbézolásait, motorozását, italozását, jókedvű, vidám barátait. Bár Brooksie időnként még „beszélget” feleségével Grace-szel (Hűvösvölgyi Ildikó (Kossuth-díjas)), aki biztatja, hogy vegye észre Rose-t (Szabó Anikó), mert jó társa lenne. Brooksie barátja Tom (Nagy Gábor) és Rose barátnője Júlia (Nyírő Bea) esküvőjükre készülnek, és a legénybúcsún, illetve a leánybúcsún kicsit összekavarodnak a szálak, mert mind Brooksie, mind Rose mámoros állapotban lebeszéli Tomot, illetve Júliát az esküvőről. Így Tomban is és Júliában is felmerül a kérdés merjenek-e, kezdjenek-e új életet? Merjenek-e eddigi életüktől eltérő életet élni, másba, újba belefogni? De ez a kérdés Brooksie-ban és Rose-ban is felmerül. Az előadás fő vonala Brooksie lelkének újra önmagára találása, új életének kialakítása, amit egyedül vagy Rose-zal kell kialakítania.

Édesbús történet az öregedésről, arról, hogy újra fel kell fedezni az élet örömeit, a barátokat, de főleg önmagát minden embernek. Humoros, vidám, mégis sokat mondó előadást láttunk, nagyszerű színészi játékkal. Mikó István lubickolt szerepében, a bőrdzsekis, vagány motoros, a szabadságát kihasználó férfi, a senkivel nem törődő pasi, akit nem zavar, hogy lánya és veje miatta veszekszik, ugyanakkor a meghalt feleségével beszélgető társ, aki igenis egy érző lélek. Bravúros alakítás Mikó Istvántól!

Hűvösvölgyi Ildikó szelíd, terelgető Grace-e a szeretet mintaképe, aki 35 évi házasság után – most az éterből vigyázz férjére – mert boldognak szeretné látni, ezért választ valakit számára, aki harmonikussá tudja tenni férje életét. Ragyogó alakítást nyújtott a színművésznőtől is.

Természetesen a színésztársak kiváló játéka is kellett ahhoz, hogy színvonalas, jó előadást lásson a közönség – és azt láttunk!

Galambos Edit

A fotókat Babák Bence készítette.

Reformkori miniszínházzal várták a látogatókat Mini Magyarországon

Pindroch Csaba

Pindroch Csaba egyszemélyes színháza