in , ,

Országos döntőbe jutottak: Tóth Patrik területi bajnok, Galát Dávid bronzérmes lett

Galát Dávid, Tóth Patrik és Neumann Péter
Galát Dávid, Tóth Patrik és Neumann Péter

Területi kötöttfogású diákolimpiát rendeztek 2. és 3. korcsoportosoknak Szarvason szombaton, amire a régió négy megyéjéből, Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun megye 21 szakosztályából érkeztek versenyzők. A város birkózóit három fiatal, Tóth Patrik, Galát Dávid és Neumann Péter képviselte.

A selejtezők győztesei az országos döntőbe jutnak be. A továbbjutók száma súlycsoportonként az indulólétszámok függvényében változik, tájékoztatott a lebonyolítás rendjéről a régió szakmai vezetője, Szűcs András nemzetközi bíró, aki hangot adott elégedettlenségének is.

– Ez a régió mindig is híres volt arról, hogy nagyon sok jó birkózót adott az elmúlt harminc évben. Már több mint két éve tartunk régiós edzőtáborokat, már itt, Szarvason is volt ilyen kettő is. Nagyon jó színvonalú munkát végeztek a gyermekek, de sok szakosztálynál problémák vannak a gyermekek megtartásával. Ebben szeretném, ha fejlődne minden szakosztály. Nekünk, Karcagon is óriási nehézségeket jelent behozni és megtartani a gyerekeket, de nagyon bízom abban, hogy ismét a régi fényében fog ez a régió tündökölni – mondta a régió felelőse.

A megtartás nehézségeinél a mai technikai eszközökön túl a gyerekek leterheltségét, az óriási tantervi követelményeket, az iskolai óraszámokat és a szülők általi elvárásokat nevezte meg legfőbb okként.

– A szülőknek is nagyon sokat kell változniuk ahhoz, hogy a gyerekek sportoljanak. Egy tíz év körüli gyermeket bizony terelni kell, hogy ha elkezdett valami, tetszik neki, maradjon meg, ne adja fel olyan hamar. A szülő nagyon hamar beleegyezik, beletörődik. Ezt nem szabad, terelni kell őket és a gyerek ezért később, nagyobb korában hálás lesz.

De ez fordítva is igaz, állította, mert a szülő meg a gyerek sikereinek fog örülni.

Az újjáéledt szarvasi birkózásra kanyarodva elmondta, hogy Sükösd Attila személyében nagyon jó szakember került a városba, akit Magyarországra kerülésétől fogva figyelemmel kísér. Akkor még a Magyar Birkózószövetség szakfelügyelőjeként rálátása volt a korábbi sporteredményeire, szakmai munkájára. Nagyon tehetsége és agilis fiatalembert ismert meg, aki azóta is nagyon szép munkát végez.

Sükösd Attila a verseny végén így értékelt:

– Tóth Patrik területi bajnok lett, ez mindenképp elismerésre méltó teljesítmény. Galát Dávid bronzérmet nyert, Neumann Péternek sajnos most nem sikerült dobogóra állnia. A fiúk ügyesek voltak, de nagyon látszik hogy a szezon első versenyén vettek reszt. Több hibát is elkövettek, ami a Dávid és Peti esetében vereséggel járt. összességeben elégedett vagyok velük. A hibákat orvosoljuk, és az országos döntőn Patrikkal és Dávid igyekszünk ezeket a hibákat elkerülni. A versenyrendezés a visszajelzések alapján pazarul sikerült, természetesen a szarvasi kis és nagy birkózóknak köszönhetően, mivel sokat dolgoztak a fiúk hogy minden a helyén legyen és zavartalanul teljen a nap. Az egész csapat kitett magáért.

Nyári Mihály

Nyári Mihály nyerte a II. Városi Ultiversenyt

Lévai Balázs

Három ponttal távozott a Vésztő az Erzsébet ligetből