in ,

Wuxi harmadszor

Kevesebb, mint egy hónap leforgása alatt háromszor tett látogatást Szarvason a kínai testvérvárosból érkezett delegáció. Legutóbb – a XXI. Szarvasi Szilvanapokhoz kapcsolódva – egy kulturális küldöttség érkezett Wuxiból, szeptember 17-én ellenben egy fejlesztésekért felelős hatfős szakembercsoport kereste fel a városvezetést. A konzultációs célú találkozón részt vett Babák Mihály polgármester, Hodálik Pál alpolgármester és dr. Melis János címzetes főjegyző is.

A sajtónyilvános beszélgetés kezdetén a város első embere köszönetét fejezte azért a fokozott érdeklődésért, amit a 6,5 milliós lélekszámú település vezetése Szarvas iránt mutat. A fejlesztésekről szólva elmondta, ellentétben Kínával a magyarországi önkormányzatok nem a saját forrásaikból gazdálkodnak, hanem állami és EU-s forrásokat használnak fel. A korlátozottabb körülmények ellenére minden fejlesztési lehetőséget igyekeznek megragadni, a jól előkészítetett terveknek köszönhetően pedig gyakran lépéselőnyt élveznek más településekkel szemben.

Hozzátette, nem csak a magyar, hanem az európai és a kínai trendeket is figyelik, és lehetőségeihez mérten adaptálják őket a városra. A döntésmechanizmusról szólva elmondta, az előkészítésében főként ők vesznek részt. A javaslatokat egy tizenkét fős testület véleményezi, majd az ügy visszakerül hozzájuk végrehajtásra. Ennek apropóján nagyon fontosnak tartja ezt a testvérvárosi kapcsolatot is, mivel kölcsönösen sok hasznos tapasztalatot gyűjthetnek egymástól.

Wu Zhonglin, a Kínai Népi Politikai Tanácsadó Konferencia (CPPCC) Wuxi Területi Bizottságának alelnöke kifejtette, örömmel vesznek részt a találkozón, ami egy újabb lépést jelent az ismerkedés és a gyakorlati tudás bővítése terén. A korábbi látogatások során bebizonyosodott, hogy a kapcsolatot mindkét fél szeretné tovább mélyíteni, mind emberileg, mind pedig gazdasági, kulturális téren.

A kínai delegáció részéről jelen volt Lu Meng, a Wuxi CPPCC Emberi Erőforrás, Környezet, Város-és Vidékfejlesztési Bizottság alelnöke, Wu Yanmin, a Wuxi Városi Ügyek és Tájrendezési Hivatal igazgatója, Fang Zhishan, a Wuxi Népi Önkormányzat Általános Ügyek irodájának osztályvezetője, Shao Chongyu, Wuxi Lakhatási, Város-és Vidékfejlesztési Hivatalának igazgató-helyettese, valamint Gu Yungao, a Wuxi Külügyi Osztálya Foglalkoztatási Központjának helyettes vezetője.

Babák Mihály elismerte, az „öreges Európa” lassan fejlődik, és szeretné felvenni Kína ütemét, különösen a gazdasági eredményeket illetően. A kormányzat és Kína között ugyancsak komoly kapcsolatok szövődnek, s szeretnék mindezt helyben is leképezni. Nagy potenciált lát pl. a halkutatás, a rizsfeldolgozás, a sajt és a pulykahús terén. Úgy véli, Magyarország emellett hídfő szerepet tölthet be Kína és a többi európai ország között.

Emellett meggyőződése, hogy a két település közti kulturális közeledés megkezdődött. Ennek esetleges kiterjesztése céljából októberben a szarvasi delegációval utazik dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója is. Bízik abban is, hogy a képzőművészet, a szabadidő eltöltése és a turizmus terén is megtalálják a közös hangot, ill. a környezetvédelmi szektorban is tanulhatnak egymástól.

Terveik között szerepel, hogy a szarvasi gimnáziumban kínaiul is lehessen tanulni, mivel ez a legtöbbek által beszélt nyelvek között foglal helyet a világban. Bízik abban, hogy a két ország közötti együttműködés szorosabbá válik, ami magával vonja a kínai nyelvtudás szükségességét is.

Utalt rá, hogy tizenhat évig volt a Kínai-Magyar Baráti Társaság tagja a nagykövetségen, amit szeretne a két település kapcsolatára is átültetni. Zárszóként megfogalmazta, nagyon hálás a kínai fél törekvéseiért, amit barátsággal és partnerséggel szeretnének viszonozni.

A kínai delegáció ebéd után rövid körsétát tett a városban, majd búcsút vettek a településtől. Legközelebb a két fél október végén Wuxiban, egy testvérvárosi konferencián találkozik.

Sport a négyzeten

disc golf

Új sport mutatkozott be Szarvason, a disc golf