in ,

Jutalomhajókázással zárult az autómentes nap

Szeptember 22-én megvalósult a 2018-as Európai Mobilitási Hét mottója, a „mix and move”, mely szerint a különböző közlekedési eszközök kombinációjával elősegíthetjük a fenntartható közlekedést. A zárónap résztvevői ugyanis a délelőttöt kerékpárral indították, a koraesti órákban pedig hajóra szállva vettek búcsút az egyhetes programsorozattól.

Az előírásoknak megfelelően szervezők figyelemfelhívásként lezárták a Fő teret. A start kilenc órakor az Önkormányzati Üdülőből indult, ahol minden eddiginél többen, összesen 69-en vágtak neki a városnéző körtúrának. A résztvevők között a családok, az intézmények és az Öcsödi Kerékpáros Klub tagjai is képviseltették magukat. A nap házigazdája – ahogyan az első napon is – a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete volt.

– Azt látom, hogy szeretnek a családok biciklivel járni. Bár dolgozni sokan autóval járnak, de a gyerekek kerékpárral mennek iskolába, és amikor ilyen kerékpáros programot szervezünk, mindig nagyon sokan jönnek el – osztja meg tapasztalatait Gombár Györgyné, az egyesület szóvivője. – Idén arra is gondoltunk, hogy kicsik és nagyok egyaránt be tudjanak kapcsolódni a programba. Tavaly a duzzasztóig, illetve a békésszentandrási szabad strandig tekertünk, ami elég hosszú volt, így ma rövidítettünk a távon.

Az útvonal a Jókai és a Szentesi utcán keresztül a Mótyói gátra vezetett, visszafelé pedig a Petőfi utcát vették célba. Visszatérve a megfáradt tekerők maradék energiáikat játékos ügyességi feladatokban vezethették le. Ebédre Gombár György és Bag Gyula Zsolt jóvoltából babgulyással vendégelték meg a résztvevőket.

A rendezvénnyel párhuzamosan kerékpáros nap került megrendezésre a Rácz R. Motor támogatásával a Béke utca 50. szám alatti üzlet előtti területen, valamint a Tessedik utcán. Az érdeklődők kerekasztal beszélgetést hallhattak a biztonságos kerékpározásról, tesztlapokat tölthettek ki, illetve játékos ügyességi versenyen is részt vehettek az erre kialakított pályán. A programok alatt ingyenes műszaki átvizsgálás és szaktanácsadás zajlott. Zárásként Varga “Citrom” Robi, Szilágyi “Joker” Ricsi szórakoztatta a közönséget. A rendezvény végén a tesztlapok kitöltői és az ügyességi verseny résztvevői között ajándékcsomagokat sorsoltak a szervezők.

– Összességben egy jól sikerült héten vagyunk túl – értékelte az idei sorozatot Krivik Viktor főszervező. Az iskolák és a lakosok minden programon aktivitást mutattak. Legfőbb célkitűzésünket, hogy a gépjárművel közlekedők ezen a héten kerékpárral vagy gyalogosan közlekedjenek, a résztvevők számából és összetételéből ítélve teljesíteni tudtuk, valamint számos pozitív visszajelzést is kaptunk.

Hozzátette, azt is örömmel tapasztalták, hogy a Mobilitási Hét szervezésébe évről-évre több munkahely és civil szervezet kapcsolódik be. Ezt támasztja alá az tény is, hogy még a rendezvényhét folyamán is kaptak felajánlásokat. Ezeknek köszönhetően színesebb programokat tudtak megvalósítani, a részvevők aktivitását pedig kisebb ajándékokkal tudták honorálni.

Az Autómenetes Napon sem maradt el a jutalom, amit egy fődíjjal is megfejeltek. Nyolcan ajándékcsomagot nyertek, a NACSE hozzájárulását, egy kerékpárt pedig Roszik Nándor vihette haza. A Klemann Tímea, a Mini Magyarország munkatársa továbbá a helyszínen felajánlott egy családi belépőt a Mini Magyarország Makettparkba, amit Csanádi Regő nyert.

A rendezvény egy megható pillanattal zárult. A jutalomhajóúton ugyanis úgy tűnt, hogy egy fő, a mozgásában korlátozott Gulyás Csaba Mihályné nem vehet részt. Ő eredetileg úgy tervezte, hogy majd a partról figyeli a gyermekeit, ezt azonban a csapat nem hagyta. Demeter Réka, a hajóskapitány lánya a fedélzetre segítette, így ő is élvezhette a Holt-Körös szépségeit, nem is beszélve Demeter István megunhatatlan anekdotáiról.

A kardosiak vihették haza a górét a Kukoricanapról

Új generációs, innovatív háztartási gép fejlesztése a Szarvas Vas-Fémipari Zrt.-nél