in ,

Csodás volt az út Csabacsűdtől Kassáig

Egyre több pályázati lehetőség kínálkozik arra, hogy civil és önkormányzati közösségek kirándulást szervezzenek tagjaik számára. A Szlovák Önkormányzat Csabacsűd és a Csabacsűdi Szlovák Kör Egyesület az elmúlt hétvégével bezárólag Csabacsűdtől Kassáig tervezte meg a csabacsűdi szlovákság számára a tartalmas, közösség építő utazását.

A hajnali indulást betervezve, szinte mindenki kipihenten érkezett a buszhoz és a jókedvű izgalom érezhető volt a kirándulók sokaságán. A hosszú utazást megszakítva a társaság először Tiszadobon állt meg pihenni és meglátogatta az Andrássy-kastélyt. A hatalmas francia kert látványa és szépsége a reggeli harmattal lett mesébe illő látvány. A meg-megcsillanó harmatcseppek visszatükröződése és a madarak trillázása egy mesekönyv lapjait elevenítette meg. Mint egy tündérkert, ahol azt lessük, hogy melyik pillanatban tűnik fel a tündér királynő és kísérete. A meseszép és szerencsére jól karban tartott kastély látványa feltöltötte a látogatókat. A tárlatvezetőtől megtudott sok-sok információval gazdagodva indult tovább a busz Nyíregyházára.

Nyíregyházára nem csak az állatkert látogatása miatt került sor, hanem azért is, mert Válkovszki Mihály, a Szlovák Önkormányzat elnöke felvette a kapcsolatot a Nyíregyházi Szlovák Önkormányzattal, akik készségesen várták a kis csapatot. Az állatkert természetesen nem maradhatott ki, de a házigazdák nagyon készségesek voltak és szinte mindenhová elkísérték a kíváncsi csabacsűdi delegációt. A hatalmas vadaspark látványában és nagyságában is lenyűgöző volt. Elfáradva, de élményekkel gazdagodva, tért vissza a busz a szállásra, ahol finom vacsora után egy vidám beszélgetés színesítette az estét.

Másnap reggel a nap sugarai szinte már a buszon találták a korán kelőket, hiszen hosszú út állt még a csapat előtt. A következő állomás Vizsoly volt. Itt természetesen a bibliát és a templomot tekinthette meg a kiránduló közösség. Érdekes kiállítás tekinthető meg ugyanitt a nyomda és a borászat témakörében is. Az utat folytatva, szerpentinen haladva ért át a csabacsűdi szlovákok csoportja Kassára. A csodálatos főtér látványa elnémította a társaságot. A Szent Erzsébet Dóm hatalmas, masszív falaival és tornyaival a történelem egy kis részletét elevenítette fel. Körbejárva, az ember azt gondolhatná, hogy hosszú-hosszú ideje gyalogol már, hiszen szinte minden lépésnél megakad a szem egy új érdekes és nagyon szép részletnél. Szent István, Szent Imre és Szent Erzsébet vagy akár Mátyás király életnagyságú szobra a turisták elé tárják a magyar történelem és az építészet egykori fényét és dicsőségét.

A főteret elhagyva a csoportnak szabad program állt a rendelkezésére így alkalmuk nyílt a szlovák nyelv használatára is. Ez a kirándulás természetesen a közösségépítés mellett a szlovák nyelv anyaországban való használatát is hivatott gyakoroltatni. Erről és a pályázat megvalósításáról kérdeztem a két szervezőt, Fábri Melindát és Válkovszki Mihályt.

– Mi is pontosan ez a pályázat és ki volt a két szervezet közül, aki pályázott?

– A Csabacsűdi Szlovák Kör Egyesület 2018-ban 800 000 Ft támogatást nyert az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől az éves működési költségeire, melyek: éves könyvelői díj, bankköltség, Ludové Noviny újság előfizetés, postaköltség és szlovák nemzetiségi rendezvényre és utazás költségeire fordítottuk. A támogatást ezúton is köszönjük. Ebben az esetben a kirándulás busz költségét a Szlovák Kör állta – mondta el Fábri Melinda, a Szlovák Kör elnöke.

-A kirándulásért és a szállásért a tagoknak minimális összeget kellett csak fizetniük. Honnan volt a többi támogatás?

-A Szlovák Önkormányzat Csabacsűd vállalta magára az étkezést, a szállás és a belépőjegyek finanszírozását saját önerőből. Ezért így a két szervezet együttesen tudta tagjainak biztosítani a kirándulást – adott választ Válkovszki Mihály, a szlovák önkormányzat elnöke.

– Mi volt a célja a kirándulásnak?

– A szlovákság kultúrájának és történelmének megismertetése az anyaországon keresztül, ugyanígy a nyelv használata is, valamint a közösség építése, hiszen egyre több fiatal tart velünk ezeken a kirándulásokon, akiknek ugyan úgy át kell örökítenünk a nemzetiségi összetartást és identitás tudatot.

– Mennyire volt nehéz megszervezni ezt a programot?

– A szervezésben mindig van nehézség és könnyebbség. Összedolgozunk, így ha valaki kifelejt valamit, a másiknak eszébe jut így kizárva azt, hogy nem hagyunk vakfoltot magunknak.

– A Nyíregyházi Szlovák Önkormányzattal a találkozó milyen apropóból merült fel és lesz-e folytatása a kapcsolatépítésnek?

– A kirándulás szervezésénél legfontosabb feladatunk az volt, hogy természetesen olyan területre menjünk, ahol a szlovákok a legszlovákabbak. Ez Szlovákia. Ha már Szlovákia és úti célunk Kassa, akkor egy olyan települést választottunk ki, ahol élnek szlovák nemzetiségiek. Így a térképet kutatva találtuk meg Nyíregyházát. Készségesek voltak, nagyon örültek a kapcsolatfelvételnek és természetesen a jövőben is szeretnénk velük közös rendezvényeket szervezni.

– És milyen tervek vannak előkészítve a jövő évet tekintve?

– Az idei évhez hasonlóan, ahova csak meghívnak minket szlovák rendezvényre, természetesen elmegyünk. Tervezzük a saját már hagyományos rendezvényeinket úgy, mint a Hagyományos Étel Bemutatót vagy a Szlovák Napot. Ezen kívül a közös gyertyagyújtás és a karácsonyi ünnepség lesz, ami még ebben az évben is előttünk áll, de mindig nyitottak vagyunk az új lehetőségekre is. A jövő évre is tervezünk kirándulásokat, ahol ugyanígy ezzel a céllal szeretnénk a tagjainkat közelebb hozni a szlovák gyökereinkhez, kultúránkhoz.

A kirándulásról hazatérve csak egy gondolat vetődött fel az emberben:

Csabacsűdtől Kassáig…csodás volt az út.

Liszkai Ágnes

A tanulásban és a tanításban segített a Városi Könyvtár

Polák Ferenc, Rigler Renáta és Magyari László

Fekete Péter novemberben a Cervinusban