in , , ,

Fekete Péter novemberben a Cervinusban

Polák Ferenc, Rigler Renáta és Magyari László
Polák Ferenc, Rigler Renáta és Magyari László

2018. október 8-án a Cervinus Teátrum második bemutatójának sajtónyilvános olvasópróbájára került sor a kamarateremben. Varga Viktor rendezésében Eisemann Mihály – Zágon István – Somogyi Gyula Fekete Péter című operettjét, mutatják majd be novemberben.

A sajtótájékoztatón dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgató köszöntője után Csasztvan András ügyvezető igazgató felidézte, hogy nagyon felpörögtek az események 2012-óta Dósa Zsuzsának és Varga Viktornak köszönhetően. Ebben az évben ősszel is és tavasszal is folyamatos munka folyik, hiszen ősszel már egy bemutató volt – Az ibolya – a másodikra készülnek most, de a Drótos Jankó magyar előadásának próbái is zajlanak, és hamarosan a Holle anyó felújítása is megkezdődik. Januárban jön a Macska a forró bádogtetőn, és folytatódnak a felolvasóestek, amelynek már megvolt az első bemutatója. Szóval folyik a munka, amihez jó munkát kívánt az ügyvezető igazgató.

Valóban 2012 óta tesszük a dolgunkat – kezdte dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgató. Hálás vagyok én is, a rendező, de a színészek, alkotótársaink is. Annak köszönhetjük, hogy a csapat összejön, és szinte társulatnak tekinti magát, hogy van kiért, van miért összejönni és játszania. Az Ibolya című előadásunk már megtörtént, amiben új arcot, Korcsmáros Györgyöt köszönthettük rendezőként és főszereplőként. Tegnap megvolt az első Felolvasószínházi bemutatónk a kamarateremben, ahol kávézót rendeztünk be. Sokan jöttek el, nagy örömünkre. A Fekete Péterről majd Varga Viktor főrendező fog beszélni.

A mi fő célunk – folytatta a művészeti igazgató –, hogy a nagyon jó szarvasi közönségnek minél több és minél érdekesebb programot nyújtsunk, hogy a mi színházba járó közönségünk folyamatosan színházba járhasson, itt Szarvason. Szeretnénk minél több műfajt bemutatni, itt a kamarateremben vagy a nagyszínpadon. Ebben az évadban a gyermekbérlet három előadásából kettő a mi produkciónk. A felnőtt bérletben pedig először fordul elő, hogy minden előadás sajátunk. De a mai nap a Fekete Péteré.

Varga Viktor Eisemann Mihály elképesztő zeni világát emelte ki, aki a jazzt, a jazz műfaját hozta Magyarországra, vele teremtődött meg az újfajta operett műfaja. A témája ma is aktuális, a két társadalmi csoport kapcsolata a szerelemmel keveredhet-e? Úgy gondolom igen, mert a szerelem mindent legyőzz – mondta Varga Viktor.

Az előadás zeneszerzője Eisemann Mihály a dalszövegeket Somogyi Gyula, Zágon István, Kellért Dezső, Szilágyi László, Dallos László, Füredi Imre és Harmath Imre írták. A legismertebb slágerek például a “Fekete Péter öcsém, te kis ügyefogyott…”, “Holdvilágos éjszakán…” “Szerelemhez nem kell szépség…”. Eisemann Mihály az operett és zenés játék legendás alkotójának dalait ma is halljuk, dúdoljuk fülbemászó dallamait. A Fekete Péter ősbemutatója a Vígszínházban volt 1943 júniusában Ajtay Andor, Dénes György, Kiss Manyi és Kelemen Éva főszereplésével.

Fekete Péter az a fiatalember, aki bármit csinál, bárhova megy, baj jár a nyomában. Ezt a képességét használja ki az üzletember Lucien Ouvrier, aki erre a mitikus balszerencsére részvénytársaságot alapít.

A Cervinus Teátrum Fekete Péterének szereplői: a címszerepben azaz Fekete Péter Polák Ferenc, Lucien Ouvrier szerepében Széplaky Gézát láthatjuk majd. Lucien húgát, Colette-et Rigler Renáta, Claire, a szerelmes titkárnő Szemerédi Bernadett. Gaston Auriel Nádházy Péter, Mme. Lefebre bőrébe Jónás Gabriella bújik majd. Marie a komorna, Harcsa Boglárka. A tánckar Balázs Henrietta, Barát Enikő, Csere Polett, Kumlii Dalma, Csasztvan András, Drahota Albert, Szabó Máté, Magyari László, akik kisebb szerepeket is kaptak a rendezőtől.

A díszlet- és jelmeztervező most is Nagy Szilvia, a koreográfus pedig Magyari László lesz, akik bizonyítottak már a Cervinus Teátrumban.

Izgalmas előadásnak nézünk elébe – folytatta Varga Viktor. Szeretnék egy mai kornak megfelelő amerikai vígjátékszerűen – romantikus vígjáték hangulatát felidézni, megteremteni. De tisztelgünk az operett szabályi és nagyszerűsége előtt, remélem, szeretnénk, ha az idősebb és a fiatalabb korosztály is bejönne, és jól szórakozna.

Galambos Edit

Fotó: Valló Zoltán

Csodás volt az út Csabacsűdtől Kassáig

Mosolygó képekből nyílt tárlat Békésszentandráson