in , , ,

Európai Diáksport Nap a Benkában

400 gyermek várta nagy izgalommal a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolánkban már hagyománnyá vált szeptember végi sportnapot. Már 5. alkalommal vettünk részt a Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésén, mert fontosnak tartjuk olyan közösségformáló, egészségre pozitívan ható mozgásformák megismertetését, amit minden körülmények között játszhatóak életkortól függetlenül. Ezen a napon is az általunk felkínált játékoknak az elsődleges célja az aktív részvételen alapuló, értékteremtő szabadidő eltöltésére nevelés volt a mozgás megszerettetésével.

A másodlagos cél olyan kortárs kapcsolatok és közösségek kialakítása volt, mely hosszútávon elkötelezettséget érez a mozgás iránt, illetve igényt ébreszt a tartalmas szabadidő közös eltöltésére „elmagányosodott, monitor előtt élő” világunkban.

A reggel zenés ébresztő tornával kezdődött. A diákok által kedvelt zenére történő táncos mozgás a teljes nevelő-és tanulói közösséget megmozgatta.

Az udvar ezen a napon játékos mozgástérré változott. Minden korosztály szívesen játszott a tollaslabda pályán, majd megismerve a szabályokat, párosokat alkotva versenyeztek egymással. A legnépszerűbb játék a kakasviadal volt, mely a küzdőjátékok egyik kedvelt formája. Fiúk és lányok ugyanolyan bátorsággal álltak ki egymás ellen, küzdöttek nagy erővel, hogy a társukat a körön kívülre tolják. A legvidámabb pillanatokat minden évben a kötélhúzás során élik át a diákok. Nagy lendülettel, erővel húzzák a feszes kötelet, hogy a játék végén ne ők találják magukat a fűben.

A gyerekek a nap folyamán kipróbálhatták magukat a pályán kialakított labdaügyességi feladatokban is, ahol a labdavezetésé, a kapura dobásé volt a főszerep. Labdajátékok közül a kosárlabda, kézilabda elemei sem maradhattak ki, mely sportágak nagyon népszerűek iskolánkban. A labdarúgást kedvelők lábtengó pályán rúghatták a „bőrt”. A röplabda háló mindkét oldalán jó hangulatú, hosszú labdamenetek voltak. A tenisz és a floorball játék nagy koncentrációt igényelt a játékosoktól. Az asztalitenisz asztal körül is nagy volt a nyüzsgés, a forgózás sok vidám percet adott a gyerekeknek.

A Európai Diáksport napunkat a 2018 m lefutásával zártuk, melyet minden tanulónk lelkesen, erejének megfelelően teljesített.

Bízunk benne, hogy a mozgást népszerűsítő közös délelőtt elérte a célját: a szabadidős mozgásformák nem csupán időtöltést jelentettek tanulóink számára, hanem testi, szellemi felfrissülést, regenerálódást, felüdülést, kikapcsolódást is egy jó közösségben.

Molnár Eteléné, Zalán Csaba szervezők

Kiizzadtuk az egyik pontot a Körösladány ellen

A Hunyadi vitte el a három pontot a hármas rangadóról Csabacsűdről