Connect with us

Szarvas

Tornával hívták fel a figyelmet a női daganatos betegségekre

Míg a fővárosban gyakorta futnak vagy kerékpároznak egy-egy jó ügy érdekében, addig Szarvason tornával hívták fel a figyelmet a női daganatos megbetegedésekre. Bartus Beatrix, a Mályvavirág Alapítvány szarvasi nagykövete volt az október 13-i rendezvény ötletgazdája, aki arra biztatott mindenkit, hogy kapjon magára egy rózsaszín pólót, és mozogjon egy órát a megelőzés érdekében.

– A szűrővizsgálatokra rendszeresen járók aránya még mindig meglehetősen alacsony. Egy picit ugyan javult a statisztika, köszönhetően talán a Mályvavirág Alapítvány öt éves munkájának és azoknak a mályvapontoknak, amelyek összekötik a legkisebb falvakat a nagyvárosokkal. Mindezek ellenére még mindig az a tapasztalatunk, hogy a terhességtől eltekintve a nők csak akkor fordulnak orvoshoz, ha problémáik vannak, és valamilyen jelzéseket küld a testük – vázolja fel a jelenlegi, elszomorító helyzetet Betti, aki kilenc évvel ezelőtt maga is átélte a betegséggel járó megpróbáltatásokat.

Hozzátette, sajnos szinte minden nap van olyan hölgy, aki az alapítvány segítését kéri. A legtöbben ezt akkor teszik, amikor rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak rajtuk. Ilyenkor a szervezet önkéntesei mindent elkövetnek azért, hogy az érintettek ne stigmaként vagy nőiességük elvesztéseként tekintsenek a problémára, hanem elhiggyék, hogy le lehet győzni a betegséget, és lelkileg megerősödve vegyék fel a harcot ellene.

A szarvasi megmozdulás helyszíne a Szlovák Általános Iskola volt, amely a tornaterem ingyenes használatával járult hozzá a kezdeményezéshez. A kitűzött időpontra több mint 30, színes egyenruhába bújt hölgy jelent meg a helyszínen, s néhány gyermek is rózsaszínben várta a közös gyakorlatsort.

Edzőként Karádi Anna vállalta fel, hogy egy nem túl megerőltető alakformáló edzéssel szerez egy emlékezetes órát a résztvevőknek.

– Igaz a mondás, hogy ép testben ép lélek, az előbbihez pedig hozzátartozik a rendszeres mozgás. Közben nagyon kedvező folyamatok indulnak el a szervezetben: fokozódik a keringés és a sejtek regenerációja, és túlsúly megelőzésében is fontos szerepet játszik. Emellett segít a stressz levezetésében, ami köztudottan számos betegség kiváltó oka lehet – világít rá a mozgás és a betegségek kialakulása közötti összegfüggésre a félmaratont is többször teljesítő edző.

Véleménye szerint a túlhajszolt, rohanó életmódnak nagy szerepe van abban, hogy a 18-60 év közötti korosztály tagjai közül csak kevesen iktatják be a rendszeres mozgást az életükbe. Noha ilyen esetben időt spórolhatunk azzal, ha közvetlenül munka előtt vagy után végezzük el az edzést, ami lelkileg is hozzájárul egy-egy aktív nap kezdetéhez vagy lezárásához. Hiszi, hogy mindenki megtalálhatja azt a sportágat, amiben örömét leli, ez pedig később olyan pozitív addikcióhoz vezet, ami hosszú távon hozzájárul egészségünk megőrzéshez.

A kedvezőtlen statisztikát erősítette az is, hogy kérdésére, mely szerint a megjelentek közül kik azok, akik egyáltalán nem mozognak, a hölgyek egyharmadának a keze magasba emelkedett. Az edzettség hiányát azonban kétség kívül pótolta a jókedv és a lelkesedés, valamint a részvevők azt is bebizonyították, egy nemes célért bármikor képesek megmozdulni.

Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia

Népszerű

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

Határmenti katasztrófahelyzetek kezelését célzó integrált válaszrendszerek kapacitásfejlesztése

Szarvas

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect