in ,

Tizennyolc szociális bérlakás felújítása kezdődik a napokban

Esélyteremtő program keretében korszerűsítik a Szentesi úti lakásokat. Mint arról korábban már beszámoltunk, Szarvas város önkormányzata 200 millió Ft támogatást nyert egy EFOP-típusú pályázaton, amelynek közel felét az ingatlanok felújítása-átalakítása képezi. Babák Mihály polgármester a szokásos testületi ülés előtti bejáráson elmondta, a pályázat sajnos nem tette lehetővé a külső homlokzati felújítást. Ezt az önkormányzat valószínűleg a 2019. évi költségvetés terhére fogja megvalósítani.

Hozzátette, a kötelezően előírt soft elemek közé tartozik az életpálya-tervezést segítő helyi szolgáltatások nyújtása fiatalok számára, a munkaszerzési ismeretek bővítése, a helyi értékek megismertetésén keresztül gazdasági együttműködéseket generáló tevékenységek szervezése, az ismeretátadás, ill. személyre szabott felkészítés az EU-s programokban való részvételre. Bár ezt az összeget nem a „saját jószántukból költik” ezekre a célokra, a pályázati feltételeknek csak ebben a formában tudtak megfelelni. A projektbe összesen 487 főt vonnak be.

Elmondta, a családok elhelyezése nem volt könnyű feladat. Ezt több esetben új ingatlanok vásárlásával segítették elő, illetőleg lakáscsere útján oldották meg.

Hodálik Pál alpolgármester hozzátette, mivel a pályázat alapvetően a humán erőforrás támogatására irányul, fordított módon kellett gondolkodniuk. Szerencsére megengedett volt ún. hard elemek alkalmazása is, amelynek részeként az infrastrukturális fejlesztés mellett eszközbeszerzésre is sor kerül. Valamennyi lakást alapfelszereltséggel, mosógéppel, internet hozzáféréssel, asztali laptoppal, íróasztallal, ággyal, szekrénnyel és konyhával látnak el. Ezeket egy külön közbeszerzési eljárás keretében vásárolják meg.

Aláhúzta, a lakásokat olyan 18-25 év közötti fiatalok vehetik igénybe, akik Szarvason szeretnének lakni. További feltétel, hogy legalább a család egyik tagjának munkahellyel kell rendelkeznie. A fecskelakások nagy előnye, hogy bár a rezsiköltség a lakókat illeti, bérleti díjat nem kell fizetniük. A pályázók legfeljebb két évig használhatják az ingatlanokat, a hátralévő fenntartási ötéves időben pedig újabb fiatalok élhetnek az életkezdési lehetőséggel.

Kozák János, a kivitelező Argomex Építészeti és Kereskedelmi Kft. részéről elmondta, a fejlesztés részeként a bejárati ajtókat és a homlokzati nyílászárókat lecserélik, átalakítják a vizesblokkokat, korszerűsítik a fűtést, kicserélik a hideg és meleg padló burkolatokat, ill. villanyszerelési munkálatok, a lakások festése és hőszigetelése is megtörténik. A kivitelezésre öt hónap áll rendelkezésükre.

Ezt követően a felek aláírták a megbízási szerződést, és hivatalosan is átadásra került a munkaterület.

A folytatásban a képviselők rövid sétát tettek a lakópark mögötti területen, ahol jövőre Honvédelmi Sportközpontot – lőteret – létesítenek. Az országosan közzétett tizenhat helyszín egyike lesz Szarvas, ami becslések szerint egy 300-350 millió Ft értékű beruházást takar. Egyetlen hiányossága, hogy az érintett terület jelenleg csak földúton közelíthető meg. Az önkormányzat vállalta ennek megvalósítását, illetve a szükséges közművesítést is elvégzi.

Zárásként a Pavilonhoz látogattak el, amellyel ugyancsak komoly terveik vannak. Pályázatot nyújtanak be egy idegenforgalmi célú maradványforrásra, amely eltérő műszaki tartalommal lehetővé tenné az egykori szórakozóhely újjáépítését. Hozzátette, fenntartója most a Cervinus Teátrum, de jelenlegi állapotában semmiféle közművelődéi célt nem tud ellátni.

– Úgy gondolom, hogy a polgári életmódnak része kell, hogy legyen a Pavilon, hiszen az öregeink is nagyon jól tudták, hogy ez az épület hozzátartozik a közösséghez és a kultúrához. Az ingatlant viszont teljesen le kell bontani. Ezek az alkatrészek alkalmatlanok a felújításra. Ugyanilyen stílusú házat szeretnénk újjáépíteni, de nem a vendéglátói igények szerint, hanem a korszerű közösségi igényekhez igazodva – részletezte a város első embere az elképzeléseket.

Szólt arról is, hogy az épületben mellékhelyiségeket is kialakítanak, amely a városi szabadtéri rendezvények idején is igénybe vehető lenne. A két sarkalatos kérdést a szükséges források megszerzése és a jövőbeli kihasználtság jelenti, az önkormányzat azonban mindkét esetben bizakodóan tekint előre.

Tornával hívták fel a figyelmet a női daganatos betegségekre

Tájékoztató a Zártkert pályázatról