in , ,

A nézőtér elhalkul, a fények kihunynak és kezdődik a varázslat

„Kicsit szomorkás a hangulatom máma …” csendült fel a Csabacsűdi Eötvös József Művelődési Ház színpadán  Nádas Gábor és Szenes Iván ismert slágere. Azok, akik az október 27-ei kellemes szombat délutánon kíváncsiak voltak a Diószegi Hahota színjátszó csoport előadására biztosan nem szomorkodtak. Telt ház előtt, hatalmas sikert aratva mutatta be a társulat William Somerset Maugham Imádok férjhez menni című zenés vígjátékát.

A Szlovák Önkormányzat Csabacsűd meghívására már másodjára érkeztek a településre a színjátszó csoport tagjai. Az Önkormányzat a Feladatalapú költségvetéséből finanszírozta a település lakosai számára a színházi eseményt.

Az Imádok férjhez menni Maugham verbális humorral fűszerezett műve, a helyi közönséget is megosztotta.

„Kell ez a kis jó kedv ide Csabacsűdre, hiszen sokkal jobb a lelkünknek a vidámság így idős korban.”

„Fantasztikus előadásban volt részünk. Nagyon jól éreztük magunkat és sokkal többször kellene színházat tartani itt a faluban.”

„ Én nem minden poénon nevettem, mert nem értettem, de az előadás egészében tetszett. Jók voltak a dalok és rájöttem arra is, hogy az egyiket még ismertem is.”

„ Nekem annyira nem tetszett a darab, de a zenék és a poénok jók voltak ezért nem bántam meg, hogy eljöttem. Gratulálok a színészeknek!”

A darab egyik mondanivalója, ami a férfiak családon belüli szerepét mutatja az I. Világháború utáni Londonban, napjainkban is fontos téma. Adott a férfi, aki csak az igennel tud és mer válaszolni feleségének és adott a nő, aki erős egyéniségével, de bájos és szerethető simulékonyságával tartja kordában a férfit.  Azt lehet mondani, hogy Maugham az angol abszurd humorral átszőtt szövegével és a Nádas-Szenes szerzőpáros dalaival a mű keletkezése után pár évvel is képes üzenetet közvetíteni számunkra. Természetesen a darab sikerét a társulat tagjainak köszönhetjük, akik magával ragadó játékukkal érdemelték ki a közönség lelkes tapsviharát. A színpadkép sem hagyta lankadni a figyelmet, hiszen minden részletre kiterjedő pontossággal építették fel a korabeli angol hálószoba és nappali belső terét.

Miután a fények kialudtak és a közönség dallamokkal a fejükben indult haza a színfalak mögött a társulat meghatódva adta a szervezők tudtára, hogy hatalmas élmény volt ilyen nagy létszámú és kedves közönség előtt szerepelni. Az estét számukra egy jó hangulatú beszélgetés zárta, majd a színpadi kellékekkel megpakolt autóbusz elindult egy újabb színház és újabb közönség felé.

Liszkai Ágnes

Fotó: Hegedűs Éva

Tanoda az alsósokkal

Hunyadisulisok Tiszazugban