in , ,

Helyzetkép: Wuxi után, európai parlamenti választások előtt

Földesi Zoltán
Földesi Zoltán

Egy kompakt úti beszámolóval kezdte sajtótájékoztatóját Földesi Zoltán. Az MSZP helyi szervezetének elnöke önkormányzati képviselőként tett látogatást Szarvas kínai testvérvárosában, Wuxiban. Mint mondta, furcsa volt hazajönni abból a világból, ahol óriási méretek és sebességek vannak. Jó példa volt erre az az 1000 km-es vonatozás, amit 300 km/órás sebességgel tettek meg.

Érdekes megfigyelései közé tartozott az is, hogy az ott töltött idejük alatt egyetlenegy kátyút sem láttak, és mindössze egy eldobott csikket a 22 milliós Pekingben. A biztonsági hálózat nagyon fejlett: a városok kamerával felszereltek, vagyis átvitt értelemben 1,4 milliárd ember életét követik folyamatosan nyomon.

Wuxiról is elragadtatással beszélt. Mint mondta, a hatmilliós város maga a csoda, ahol jelen vannak a világ minden részéről. Számára a legnagyobb élményt egy égetőmű megtekintése jelentette, ahol naponta 24 ezer tonna szemetet égetnek el és hasznosítanak újra. A szarvasi delegáció több gazdasági jellegű tárgyalást folytatott, valamint a Pekingi Kulturális Intézettel is egyeztettek. Ígéretet kaptak, hogy mindent megtesznek azért, hogy jövőre a Csodaszarvas a távol-keleti országban is látható legyen.

Belpolitikai ügyekről szólva elsőként a volt macedón kormányfő megmentését elemezte. Nikola Gruevszkit a miniszterelnök személyes utasítására, magyar diplomáciai beavatkozással hozták ki, „hatalmas” nemzetközi botrányt okozva ezzel. S bár az európai szövetségesek nem mentek el szó nélkül a jelenség mellett, úgy tűnik, a jövő májusi EP-i választások mindent felülírnak. Szóvá tette azt is, hogy a kormány napokig meg sem szólalt az ügyben, utána pedig egymással ellentmondó nyilatkozatok hangoztak el.

Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője és a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja az esettel kapcsolatban úgy fogalmazott, egylőre nem tisztázott, hogy az illető Putyin vagy az USA érdekszférájába tartozik-e. Ennek kiderítése érdekében információért fordulnak a regnáló macedón kormányhoz.

Felháborodását fejezte ki a CEU ügyével kapcsolatban. Mint mondta, amelyik országban egy intézményt politikai alapon szüntetnek meg, ott nagyon komoly gondok vannak. A CEU-t a világ első 500 egyeteme között tartják számon, amelyet változás esetén Ausztria tárt karokkal fogad.

– Velem szemben az utcán gyakran jönnek fideszes választók, tudom, hogy kik ők. Tiszteljük egymást, én tisztelem az ő konzervativizmusukat. Tudják, lesütött szemmel járnak néhányan. Van kollégám a testületben, akinek ég az arcán a bőr ezekért az ügyekért – értékelte a kialakult helyzetet. – A mai hatalomnak mindent szabad. Még. Mindenkinek mindent meg lehet csinálni.

Érintette a készülő új „rabszolgatörvényt”. Januártól ugyanis a munka törvénykönyv módosítására készül a kormány, aminek alapján a munkaerőhiányt kötelező túlórával csökkentenék. Vérlázítónak nevezte, hogy az erre vonatkozó bért nem a következő hónapban, hanem három éven belül fizetnék ki. Az MSZP kiszámolta, hogyha ezzel a munkáltatók élnek, hatnapos munkahéttel kell számolni.

Szólt arról is, hogy az MSZP folytatja a gyűjtést az egymillió aláírásért. Céljuk, hogy hazánk is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, amelyet 28 EU-s tagországból már 22 már megtett. Az egyetértést a városban a párt Kossuth utcai székházában, illetve piaci napokon az MSZP standjánál lehet kifejezni.

Szomorúan tapasztalja, hogy a parlamentben folytatják a nyilvánosság kiiktatását. A végrehajtó hatalom nem akarja látni, hogy „visszadumáljanak” neki a parlamentben. A cél, hogy az ellenzéknek csak egy minimális megszólalási lehetősége legyen, egyébként pedig az történjen, amit ők akarnak.

Pártja megkezdte a jövő évi két nagy választásra való felkészülést. A közeljövőben azt fogják bemutatni, hogy milyen alternatívák közül lehet ma választani Magyarországon.

A blokk zárásaként ismételten felhívta a figyelmet az MSZP karácsonyi akciójára, amelynek keretében ruhaneműt, tartós élelmiszert és játékot is szívesen fogadnak. Az adományokat előreláthatólag december közepén adják át a rászorulóknak.

Helyi ügyekre evezve bevezetésként a bejárás részleteiről számolt be. A képviselők elsőként szemügyre vették a fejlesztés előtt álló Szarvasi Családsegítő és Gyermekjóléti Központot. Úgy látja, hogy kormánypropaganda ellenére nő a szegénység és a kiszolgáltatottság, éppen ezért a szakszerű segítség nélkülözhetetlen. Az önkormányzat ezért minden eszközt megragad, hogy megvalósítsa ezt a beruházást.

Látogatást tettek a Tessedik Sámuel Múzeumnál és az épülő háziorvosi rendelőknél is. Aláhúzta, mindkét beruházás elkészül a kitűzött határidőre, annyi különbséggel, hogy a Széchenyi utca 2. alatti fejlesztést plusz források megszerzése érdekében némileg csúsztatva adják át.

Az ülésen 5 napirendi pontot, 28 bejelentést és 14 zárt ülési napirendet tárgyalt a testület. Köztük a város költségvetését, amely stabil, a teljesítés pedig időarányos.

Kitért a Komép Városgazdálkodási Kft. beszámolójára is, amely körül egy kis vita alakult ki. Ebből az is kirajzolódott, hogy kevés a szakember a cégnél, ebből kifolyólag bizonyos szakfeladatokat nehezen tudnak ellátni.

Aggodalmát fejezte ki a jövő évi költségvetés koncepciójára vonatkozóan, mivel az euró árfolyama most átlagosan 20 Ft-tal gyengébb, mint nyáron, a költségvetés elfogadásakor. Ezt nehezíti az önkormányzatoknak juttatott állami források, amiben „elég nagy cumik vannak”. Példaként említette az ún. adóerőképességet, ami Szarvason az M44-es építése miatt javult, de mivel túlléptük a ránk vonatkozó részt, ezért bizonyos összegekről le kell mondania a településnek.

A bejelentések között többek között parkolókijelölésről, lakossági útépítésekről és a köztisztviselők, közalkalmazottak teljesítményalapú jutalmazásáról is döntöttek. Ez utóbbit ugyancsak kisebb szóváltás övezte. Állásfoglalása szerint a jutalmazás mindenkit megillet, aki keményen dolgozik a városért, komoly forrásokat szerez, és mindennel tisztességgel elszámol. Ráadásul a jövőre nézve 3,5 milliárd Ft-nyi fejlesztési elképzelésük van, amit már befogadtak, de még nem érkezett válasz.

Zárásként elmondta, nagy érték, hogy a városban 80-90%-ban konszenzus és béke van, amit meg kell becsülni.

Ikszeltek a csabacsűdiek a tavalyi második Doboz ellen

Felavatta új székházát Szarvas Város Barátainak Köre