Menu
in ,

Dankó Béla: Amíg rászoruló lesz, addig támogatás is lesz

Molnár József, Dankó Béla és Gombár Pálné

Molnár József, Dankó Béla és Gombár Pálné

A tél beálltával egy időben megérkezett a segítség Csabacsűdre. Az önkormányzat hatodik éve szerepel sikeresen a Belügyminisztérium által kiírt szociális tűzifa programban. Országosan a tavalyinál valamivel több, összesen 2320 önkormányzat nyújtotta be igényét, s összesen 180 ezer családnak lesz könnyebb a téli fűtésszezon. A pályázatban 5000 fő alatti települések vehetnek részt, ami Békés megyében 55, a választókörzetben pedig 12 települést érint.

– Az a gazdasági növekedés, ami most már évek óta jellemzi Magyarországot, s láthatóan az ez évi meg is haladja a várakozásokat, jelzi, hogy ez a helyes út. Az embereknél több pénz marad, és nő az életszínvonal. Ez arra utal, hogy a gazdaságot kell fejleszteni, s akkor jobban fognak élni az emberek – vélekedik a fejlődés alappilléről Dankó Béla országgyűlési képviselő. – Ennek ellenére úgy gondolom, bármilyen jólét is lesz az országban, a rászorulókra mindig is oda kell figyelni. Fontos, hogy a helyi önkormányzatok figyeljék a környezetükben élő embereket, ne hagyják őket magukra, s probléma esetén jelezzék felénk. Egészen biztos, hogy amíg rászoruló lesz, addig támogatás is lesz.

Csabacsűdön – megelőzve a kemény mínuszokat – már a hét elején megkezdte az önkormányzat a házhoz szállításokat. Idén 467 mázsa barnaszenet osztanak szét 82 család között, amely 33 egyedül élő lakost és 49 családot érint. Az igénylők jövedelmi viszonyok alapján 3-8,5 mázsa között mennyiséghez juthatnak hozzá. Érdekesség, hogy tavaly 30 mázsával kevesebb tüzelő jutott a nagyközségre, de ezt 18-cal több igénylő között osztották szét. Ez alapján ezen a télen átlagosan kicsit nagyobb mennyiséggel gazdálkodhat egy-egy család.

Gombár Pál 6 mázsa barnaszenet kapott. Feleségével egy 70 négyzetméteres, kétszobás házban laknak, s bár az ingatlan nem nagy, kemény mínuszok esetén számukra is gondot okoz a felfűtése.

– Megmondom őszintén, nehéz ez az időszak. Drága minden, a nyugdíjunk pedig kevés. Alig 110 ezer Ft-ot kell beosztanunk havonta – panaszkodik. – Gázzal tüzelünk, abban besegít a szén. Emellé a ház körüli gallyakat is gyűjtöm és összedarabolom.

A tüzelőanyag kiszállítását a helyi önkormányzat is nyomon kíséri. Molnár József polgármester elmondta, helyi rendeletben szabályozzák a pályázók körét. Családok esetében az egy főre eső jövedelem nem haladhatja meg 75000 Ft-ot, egyedül élők esetében pedig 90000 Ft volt a felső határ. Emellett a jövedelmi viszonyok alapján tovább differenciáltak, ami az odaítélt mennyiségben játszott szerepet.

A programhoz némi önerővel is hozzájárultak. Az önkormányzat mázsánként 500 Ft-ot vállalt, ami összesítve közel 300 ezer Ft-ot tett ki, ill. a szállítást is lebonyolították. Ez további 296 ezer Ft pluszköltséget jelentett.

A kiszállított mennyiség hét közepén már meghaladta az érintett családok felét, ami azt jelenti, hogy előreláthatólag december elejére minden házhoz megérkezik az otthon melegét hordozó ajándék.

Exit mobile version