in , ,

Kutató diákok egy evangélikus kutatóiskolában

A 2018-2019-es tanévben – hagyományteremtő céllal – először került megrendezésre az Evangélikus Iskolák Kutató Diákjainak I. Konferenciája. 2018. november 30-án, a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban. 42 diák részvételével 31 dolgozat került bemutatásra. Az izgatottan gyülekező résztvevőket Gadóné Kézdy Edit, a vendéglátó Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatónője köszöntötte. Bevezetőjéből kiderült, hogy a bemutatók 4 szekcióban kerülnek meghallgatásra, s háromfős zsűrik minősítik az előadókat.

A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumot Lauday Marcell (12.B) a Magyar nyelv és irodalom szekcióban, Urbancsok Anett (12.A) a Társadalomtudományi szekcióban képviselte. Marcell dolgozata az Angol helyesírás problémáiról szólt. Marcell egy olyan általa szerkesztett könyvön dolgozik, amiben összegyűjti a helyesírási anomáliákat és azt, hogy a szavak etimológiája szerint ő hogyan írná azt másképpen. Előadása erről a gyűjteményről szólt. A zsűri több kérdést is feltett az érdekes téma kapcsán, s a végén arany minősítéssel értékelte munkáját. Segítő tanára Janurik Viktória volt. Anett gimnáziumi évei alatt több pályázaton vett részt sikeresen, legjobb kutatómunkáit gyűjtötte össze bemutatójában. A zsűri elismerő bólogatásai ezüst minősítést eredményezett. Segítő tanára Kituljak Eszter.

A nap zárásaként került sor az eredményhirdetésre. A kutatódiákokat és felkészítő tanárokat a konferencia megálmodója, Dr. Érfalvy Lívia, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium igazgatóhelyettese is köszöntötte. Elmondta, hogy a diákok a sok tartalmas és gondolatokban gazdag pályaművel és előadással bebizonyították kitartásukat és lelkesedésüket a kutatómunka iránt, hiszen nem kis áldozat a túlterhelt mindennapos iskolai munka után még a tudományos munkával is foglalkozni.  Minden résztvevő oklevelet és könyvvásárlási utalványt kapott.

Iskolánkban az Öveges labor átadása óta új lendületet kapott a természettudományos tárgyak oktatása. Az elmúlt években több tehetséggondozó projekt valósult meg a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával.

Ezek után kaptunk kedvet ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara által meghirdetett pályázatra jelentkezzünk. Az egyetemmel a korábbi pályázatok során is sikeresen együttműködtünk, és az intézmény kedvelt továbbtanulási célpont végzős diákjaink számára. Valószínűleg ez is, és korábbi eredményeink is szerepet játszottak abban, hogy pályázatunk pozitív elbírálásban részesült.

Nagy örömmel fogadtuk, hogy meghívást kaptunk a Kutatóiskola cím átvételére. A rendezvényre Szegeden, az egyetem Bolyai épületében került sor november 30-án. Igen jeles társaságban lehettünk jelen. Velünk egyidőben 7 másik intézmény vehette át a megtisztelő címet.

A díjazott iskolák: Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum (Sopron), Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium (Zenta), Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Garay János Gimnázium (Szekszárd), Kecskeméti Katona József Gimnázium, SZTE Gyakorló Gimnázium (Szeged), Vajda Péter Evangélikus Gimnázium (Szarvas).

Pályázatunk címe: „Gyöngyvirágtól lombhullásig – időjárási elemek megfigyelése és mérése lakókörnyezetünkben és annak hatásvizsgálata”

A kutatásban iskolánk 10. évfolyamos biológia tagozatos diákjai vesznek részt. A tanulók komplex természettudományos szemléletének, és ökotudatosságának fejlesztését segíti a tervezett program. Az iskola tetején Szarvas város Önkormányzatának fejlesztésében jelenleg folyik egy napelemes rendszer üzembe helyezése. Az ezekkel kapcsolatos megfigyelések bevonásával szeretnénk a figyelmet a megújuló energiaforrásokra irányítani. Emellett az adatgyűjtés, feldolgozás során a tanulók digitális kompetenciái is fejleszthetők. Terveink szerint vizsgáljuk, hogy az időjárás változása milyen hatással van lakóhelyünk közelében a holtágak vízminőségére. Ezért több alkalommal kerül sor vízminta vételére, és az Öveges laborban annak vizsgálatára.

Egy év múlva, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett konferencián kell beszámolni eredményeinkről.

Reméljük, hogy diákjaink számára példaértékűek a tudományos kutató munkában elért sikerek, és sokan döntenek úgy, hogy ők is részesei szeretnének lenni iskolánk kutatási projektjeinek.

Kitajkáné Szántai Mária, Kituljak Eszter és Janurik Viktória

Vitéz Sinka Brigitta és Sinka Péter

Mindössze tizenöt parti választja el Sinka Brigittát az újabb világrekordtól

Kiss Tibor gólja

Szolgálati közlemény: Szentandráson edző kerestetik… nagyon