in ,

A település kitüntetettje gyújtotta meg a második gyertyát Békésszentandráson

Az előző vasárnaphoz hasonlóan ezúttal is az András-napi kitüntettek egyike gyújtotta meg az adventi gyertyát Békésszentandráson, ami a hagyományostól eltérően egy lámpa felkapcsolását jelenti. December 9-én délután ismételten a Szent András római katolikus templom előtti Dísztérre várták azokat, akik közösen szerettek volna hangolódni a közelgő karácsonyra. Az ünnepi műsort a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület tagjaiból alakult, rögtönzött kórus adta, akik versekkel kísérve melegítették át a szíveket.

– Már legalább öt éve részesei vagyunk a rendezvénynek. Egy hónappal korábban mindig összehívjuk a tagokat, a gyerekeket, a rokonokat, és mindenkit, akiről tudjuk, hogy jó hangja van, vagy szépen mond verset. Hetente kétszer-háromszor találkozunk vagy a könyvtárban vagy az idősek klubjában és próbálunk – mesélt az előkészületekről Balláné Tóth Krisztina. – Bár nem kifejezetten ez a fő profilja az egyesületnek, nagyon fontos számunkra a helyi kultúra életben tartása. Azt gondoljuk, hogy szükség van ezekre a programokra mindehhez, és örülünk, hogy egy kicsit mi is hozzá tudtunk járulni ehhez.

Hozzátette, úgy látja, hogy a részvevők egy állandó mag köré csoportosulnak, akiknek már hozzátartoznak ezek a közös gyertyagyújtások az ünnepi készülődéshez. Noha a létszám változó, a tapasztalatok azt mutatják, hogy karácsony közeledtével egyre többen állják körbe a teret.

– Egy kicsit nehéz még ráhangolódni az ünnepekre, mert nincs se hó, se dér. Ennek ellenére jó látni, hogy ennyien eljönnek ide hétről hétre, hogy megnézzék az adventi koszorút és meghallgassák a kis műsorunkat – mondja Virág Sándorné, aki ezúttal nem a Gondozási Központ vezetőjeként, hanem a civil szervezet tagjaként volt jelen az alkalmon. – Gyakorló hívő ember vagyok, vagyis nekem a karácsony a Megváltó születését jelenti, s e köré csoportosul minden. A másik fontos ágat a család adja, amikor végre együtt lehet mindenki, a legkisebb unokától egészen dédiig. De természetesen az ellátott idősek is jelen vannak az év minden napján az életemben. Úgy érzem, ők az én nagy családom – beszélt az ünnep életében betöltött szerepéről.

Benedek Erika Oláh Géza után ezúttal Patkós Zoltánnét kérte fel a gyertyagyújtásra, aki nemrégiben vehette át a Békésszentandrás Egészségügyéért Kitüntető Díjat.

A megjelenteket a rendezvény végén az önkormányzat jóvoltából forró teával kínálták. Egy hét múlva, ugyanebben az időpontban a Hunyadi János Katolikus Általános Iskola énekkara közreműködésével lobban majd fel a harmadik gyertya lángja.

Komoly esélyese a Magyar Tájdíj elnyerésének Szarvas

Prőhle Gergely

Második hetébe lép az Angyali reggelek sorozata