in ,

Második hetébe lép az Angyali reggelek sorozata

Prőhle Gergely
Prőhle Gergely

– Különös időszak ez. Elcsendesednek András-napkor a kisfarsang vidám hangjai, jön a kis böjt, ahogy az adventi időszakot hívni szoktuk, és talán eljönnek közénk az angyalok – mondta a Prőhle Gergely országos felügyelő az Angyali reggelek sorozatának első vendége, aki nagy híve a képzőművészetnek és a művészettörténetnek, ezért egy igei, művészettörténeti motívumot hozott, ami a Szentírás egyetlen helyén, Lukács evangéliumában található meg. Ez pedig az Angyali üdvözlet története.

– Gábriel arkangyal egy nagyon határozott egyéniség, aki a magyar történelemben is fontos szerepet játszik. A Hősök terének közepén álló oszlop tetején is ő áll és tartja kezében az országalmát és a koronát – jellemezte Gábriel arkangyalt. – Ne felejtsük el, ő űzte ki Ádámot és Évát a paradicsomból! Miért? A bűnbeesésük miatt. Most itt a bűntelenség által születik egy gyermek, és úgy jön el Máriához az angyal, hogy ezt az üzenetet hozza, hogy a bűntelenségből születik meg Jézus Krisztus, és ez az, amire mi várakozunk.

Ehhez a várakozáshoz kívánt jó készülődést azzal, hogy “az angyal arcának szigora mindenkiben egyre inkább váljon biztatássá, hogy aztán ez a biztatás valóban meg is testesüljön a karácsonyi ünnepen”.

Az Angyali reggelek első hetének zárása után Lázár Zsolt esperest kérdeztük, hogy értékelte az elmúlt időszakot. Elsőként hangsúlyozta, hogy nagyon érdekes személyiségek jöttek el az első öt alkalomra: Prőhle Gergely országos felügyelő, Futó Zoltán megbízott dékán, Nagy Róbert egyházmegyei felügyelő, Gazsó László és Gazsóné Gugolya Beáta szociálpedagógus, tanár, valamint Győri Veronika evangélikus lelkész.

– Sokan a házigazdák miatt járnak ezekre az alkalmakra. Ez is a célunk, hogy olyan érdekes személyiségeket hozzunk, akik esetleg az egyházból vagy a közéletből ismert személyek, akik sokakat vonzanak be a templomba. Van, aki csak egy-egy személy miatt jön el, de vannak olyan lelki zarándokok, akik minden alkalomra eljönnek. A gyerekek is nagyon szeretik a bélyegzős útlevelet, amibe igazoljuk az ottlétüket – foglalta össze az első hét tapasztalatait Lázár Zsolt esperes.

A második héten elsőként, hétfőn, azaz holnap Szemenyei Csaba tanár, kedden Hámori Gabriella színésznő, szerdán Horváth-Bolla Zsuzsanna és Győri András, az evangélikus média munkatársai, Csütörtökön Pártai Lucia meteorológus, pénteken Pintér Béla énekes, dalszövegíró, és mivel a szombat munkanap lesz, ezen a napon Hrivnák Tünde divattervező lesz az

A település kitüntetettje gyújtotta meg a második gyertyát Békésszentandráson

Rögtönzött egyházi X-Faktor a második gyertyagyújtáson