in , ,

820 kilométerre úsztak 24 óra alatt

Összesen 198 résztvevő tejesített hosszabb-rövidebb távot egyéniben, vagy valamilyen csapat égisze alatt a SZUSE által tizennegyedik alkalommal megrendezett Szarvasi 24 órás váltóúszás keretében. Az összproduktum 820 375 méter volt, ami kiváló eredmény, a rendezvény történetében csak két alkalommal tudtak hosszabb etapot lemérni. A 2015-ös 902 kilométer számít helyi rekordnak, az országos csúcsot pedig Nyírbátor tartja 1642 km-rel.

Pénteken 16 órától egy napon keresztül folyamatosan pezsgett a Szent Klára Gyógyfürdő 25 méteres versenymedencéje. A jelentkezőknek minimum 15 percet kellett a vízben tölteniük, de mindenki annyit úszott, amennyi jól esett számára. Idén is akadtak extrém teljesítmények.

A férfiaknál a leghosszabb távolság megtétele idén is a „megszállott” debreceni szemész orvos, dr. Rentka László nevéhez fűződik, aki kereken 44 kilométert „tett” a számlálóba.

– Előzetesen reménykedtem benne, hogy ketten-hárman megpróbálják megdönteni a 64 kilométeres tavalyi rekordomat, hiszen bejelentkeztek a csapatunkba, de azután különböző okok miatt visszamondták a részvételt. Én sem törekedtem csúcsdöntésre, hiszen tavaly visszavonultam. Áprilisban úsztam egy százast édesapám születési éve centenáriuma jegyében, és januárra tervezek még egyet, de már csak 10 kilométerekre porciózva, az ugyanis még jól esik – fogalmazott a rekorder, aki a csapatával a Bátor Tábor szolgálatában áll. Alapítványán keresztül támogatja a daganatos beteg gyermekek táboroztatását. Az idei a tizedik akciójuk, ez alatt 8 millió forint adományt sikerült összegyűjteniük a nemes célra.

Dr. Rentka László mellett további kimagasló egyéni teljesítmények is születtek. A kecskeméti Varga Zsolt például 42,1 km-t úszott, a hölgyek között pedig a debreceni Lengyel Stella volt a legkitartóbb 31,2 km-rel. A 1–6 fős csapatverseny győztese a Debreceni Bátor Szeniorok lett (142,7 km), őket a kecskeméti 6 Men (141,3) követte, a harmadik helyen pedig a Budapesti Delfinek (105,9) végeztek. A 7–20 tagú csapatoknál a szentesi Fáradhatatlanok (124,5) lett a legjobb.

– Örömünkre szolgált, hogy sok visszatérő úszó jött el az idei rendezvényre, és persze akadtak újak is. A debreceni, és kecskeméti szeniorok mellett Budapestről jött egy aktív csapat, amely korábban nem volt még. Sajnos két helyi iskola mozgatórugója is megbetegedett, emiatt a máskor igen aktív Szlovák és Benka ezúttal nem volt jelen szervezett keretek között. Ennek ellenére az előzetesen kalkulált 150-200 körüli létszám összejött, a 450 kilométerre becsült távot pedig sikerült alaposan túlszárnyalni – értékelt Darida András, a házigazda SZUSE elnöke.

Földesi: Egyre nő a rászorulók száma

Az öröm vasárnapjára a betlehemi láng és a hó is megérkezett Szarvasra