in ,

Földesi: Egyre nő a rászorulók száma

Az MSZP adományait szállító teherautó némileg hasonlított Mary Poppins táskájához. Elsőre ránézésre úgy tűnt, hogy néhány erős kéz elég lesz az adományok kipakolásához, a valóságban azonban számtalanszor kellett fordulniuk a segítőknek a csomagtér kiürítéséhez. A párt helyi szervezete már közel egy évtizede csatlakozott az országos gyűjtőakcióhoz, melynek részeként hatodik éve a Fő téri Általános Iskolába járó gyerekekhez juttatják el a segítséget.

Földesi Zoltán, az MSZP helyi szervezetének elnöke elmondta, már az elmúlt hónap elején felhívást intéztek a lakossághoz azzal a kéréssel, hogy lehetőségeikhez mérten tárgyi vagy anyagi felajánlással támogassák kezdeményezésüket. Az akció koordinátora Králikné Molnár Anna társadalmi szervező volt, aki mellett Czesznak János választókerületi elnök, Rigler Istvánné és Opauszki Mihály elnökségi tagok segítettek a csomagok „házhoz szállításában”.

A lista részletezéséből kiderült, több tucatnyi plüssfigurát, társasjátékot, 18 kg szaloncukrot, 23 kg cukrot, 13 kg lisztet, 10 csomag rágcsálnivalót, 22 csomag előfőzött rizst, 25 csomag száraztésztát, három zsák kézilabdát, több meleg takarót, valamint nagy mennyiségű felnőtt illetve gyerekruházatot hozott az MSZP Jézuskája szarvasi, csabacsűdi és békésszentandrási jóakarók jóvoltából.

– Rossz érzést kelt bennem, hogy azt látom, egyre inkább nő a rászorulók száma. Szétszakadt ez a társadalom. Vannak jól menő vállalkozások és egy jól menő réteg, akik ebben a három évtizede tartó új rendszerben megtalálták a fonalat. De van egy nagyon széles középréteg, amely ebből kiesik, lemarad, és kárvallottja a gazdasági nehézségeknek. Elsősorban azokban a családokban vannak gondok, ahol nem mindenki dolgozik, vagy az újonnan keletkező munkahelyeken nem találják meg a számításaikat. Náluk a karácsony egy nehéz szívvel várt ünnep, mivel nem tudják megadni a gyermeküknek, amit szeretnének – elemzi a párt elnöke a háttérben meghúzódó szociális, financiális nehézségeket.

Személyes indíttatásáról szólva elárulta, több évtizedes munkássága során rájött, nincs annál fontosabb, mint hogy az ember jót tegyen, és hozzáadjon a közöshöz. Ennek ellenére nem tekint optimistán a 2019-es esztendőre. Attól tart, hogy az európai parlamenti és az önkormányzati választások feszültséget, vitát és indulatokat gerjesztenek az emberek között, a hangneme pedig egyre inkább el fog fajulni.

Rejtő Csaba, a Fő téri Általános Iskola igazgatója köszöntetet mondott azért, hogy az MSZP évről évre gondol az iskola közösségére. Úgy véli, a tartós élelmiszer lesz a legkelendőbb, de biztos benne, hogy az adományok – mint ahogy minden évben – maradéktalanul el fognak fogyni.

– Az az adat a legbeszédesebb, hogy jelenleg 107 tanuló jár intézményünkbe. Ebből 10 hátrányos, 33 halmozottan hátrányos helyzetű. Tehát sajnálatos módon szükség van erre az adományra, és biztos vagyok benne, hogy nagy örömet fog a családoknak okozni, amikor a kollégáim kiosztják a felajánlások rájuk eső részét – világított rá a számuk tükrében a jelenlegi helyzetre.

Ígérte, a pedagógusok segítségével advent negyedik hetében szétválogatják az ajándékokat, és még az ünnepek előtt eljuttatják a családokhoz.

A trefortosok közreműködésével gyúlt meg a harmadik gyertya Csabacsűdön

820 kilométerre úsztak 24 óra alatt