in ,

Megjelentek a „városi LEADER” utolsó pályázati lehetőségei

0

– A szarvasi helyi közösség által vállalt, a TOP clld-ben megfogalmazott stratégia megvalósítására kiírt pályázatok végéhez érkezünk a mai napon – mutatott rá bevezetőjében Hodálik Pál alpolgármester. Január 17-én ugyanis az utolsó két pályázati felhívás is megjelent, amelyekre első körben február 28-ig, további rendelkezésre álló források esetén pedig egészen április 1-ig lehet igényt benyújtani. A projektek tartalmi részének ismertetésére január 29-én, a Polgármesteri Hivatal nagytermében került sor.

Elöljáróban elhangzott, mindkét pályázat ESZA típusú, vagyis programok megvalósítását teszi lehetővé. Az egyik ún. „három az egyben”, ami azt jelenti, hogy egyetlen kiírás három alcélt is tartalmaz. A másik egy rendkívül specifikus területet, a hátrányos helyzetű lakosság munkaerőpiaci esélyeinek javítására biztosít keretet.

– Tapasztalatból tudom, hogy az ilyen pályázati fórumokon az elején ketten-hárman szoktak lenni, a végén pedig már tele volt a terem. Ha körbenézünk, látható, hogy itt is ez következett be – nyugtázta örömmel az egyre növekvő érdeklődést. – Hangsúlyozni kell, hogy a vállalkozások sincsenek kizárva a pályázati konstrukcióból, viszont semmilyen típusú profitra nem tehetnek szert. Ha pl. valamelyik televízió egy kisfilmet szeretne készíteni, akkor az elkészült filmet nem értékesíthetik. Közzé kell tenni YouTube-csatornán vagy épp DVD-n kell biztosítani a hozzáférhetőséget – világított rá a pályázat egyik sarkaltos pontjára.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a 2016-ban alakult helyi akciócsoport 250 millió Ft-ot nyert a stratégia megvalósítására. Ez nagyságrendileg fele a korábban tervezettnek, ami azt jelenti, hogy újra kellett gondolniuk az elképzeléseiket. Eredetileg egy háromnemzetiségű város hagyományaira, a romára, a magyarra és a szlovákra alapoztak, a projekt zászlóshajóját pedig egy roma közösségi ház építése jelentette. Erről a számok tükrében részlegesen le kellett mondaniuk. A kibővített, játszótérrel és kiszolgáló helyiségekkel ellátott elképzeléssel szemben a realitást jelenleg a meglévő épület lebontása és egy hasonló méretű ingatlan építése jelenti. A hármas egység jegyében emellett a szlovák közösségi ház is megújulhat.

– Már két pályázatot benyújtottunk. A nagy pályázatunk a nemzetiségi épületek felújítását célozza meg. 44 millió 880 ezer Ft értékben nyújtottuk be igényünket az Eötvös utcai házunk felújítására. Ez magában foglalja a közösségi tér felújítását is, mivel az udvaron egy nyitott közösségi teret szeretnénk létrehozni. A másik pályázatunk a nemzetiségi értékek feldolgozására és bemutatására irányul, 2 millió 300 ezer Ft értékben. Összegyűjtöttünk 16 szlovák értékeket, amelyeket bemutatófoglalkozásokon és kiadványokon keresztül szeretnénk népszerűsíteni – sorolta az elképzeléseiket Frankó Anna, a Szarvasi Szlovák Önkormányzat elnöke.

Az újonnan megnyílt lehetőségekről Dávid Zsófia munkaszervezeti vezető adott részletes tájékoztatást. A városi, nemzetiség programok szervezése címmel futó felhívás keretein belül nemzetiségi kultúrát szolgáló hagyományos tevékenységek bemutatását szolgáló események szervezésére, nemzetiségi identitást formáló versenyek, lakossági programok megvalósítására, illetve közösségépítő, a nemzetiségek együttlétét célzó tevékenységek megvalósítására nyílik lehetőség. Az egyes keretösszegek változóak, 3 és 10 millió Ft között mozognak.

A másik kiírás a hátrányos helyzetű lakosság munkaerőpiaci helyzetének javítását és társadalmi integrációját segíti elő, maximum 6 millió Ft értékben. Valamennyi pályázat 100%-os intenzitású, önerőt nem igényel.

Bővebb információ kérhető ügyfélszolgálati időben a Polgármesteri Hivatalban vagy a www.szarvas.hu/clld/felhívások weboldalon keresztül.

0

Kereken száz kutyus talált gazdira a tavalyi évben

Nádházy Péter (Fotó: Babák Zoltán)

Az élet a döntéseinkről szól