in , , , ,

Az élet a döntéseinkről szól

Nádházy Péter (Fotó: Babák Zoltán)
Nádházy Péter (Fotó: Babák Zoltán)

A Cervinus Teátrum Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című művét készül bemutatni, amiben a családfő szerepét Big Daddyt, Nádházy Péter alakítja. Dr. Dósa Zsuzsa rendező jellemzése Big Daddyról: Big Papából árad az erő, mint egy nagy fa, akiről elhiszem, hogy bár megöregedett, de megteremtett egy kis külön világot az erejével, ha nem lenne ilyen Big Papám, akkor meghalt a darab.

– Péter, játszottál pályád során Tennessee Williams darabban?

– Soha, csak láttam, A vágy villamosát, az Üvegfigurákat, és ezt is. Tennessee Williams jó író. Azért is jó, mert a színésznők nincsenek elhalmozva jól megírt szerepekkel a szakmában. Az orosz írók írtak jó szerepeket színésznők számára, és Tennessee Williams is. Még Shakespeare sem halmozta el őket szerepekkel.

– Big Daddyt alakítod, aki tele van életenergiával, pedig beteg. Fiaival nem felhőtlen a kapcsolata, másképp is viszonyul hozzájuk, milyen a papa?

– A nagyobbik fiát, Goopert nem szereti, a kisebbiket, Brick-et kedveli, neki szánja a birtokot, de a szeretet számára nehezen jön, próbálkozik, de az évek során rárakódott keménység hamar előtör belőle. Ezt szokta meg, hiszen nagyon sok munkával teremtette meg mai életüket, mindig helyt kellett állnia, ezért mutat ilyen durva arcot. Ez az ő tragédiája is. Ezért bánik lekezelően feleségével, gyermekeivel. A betegségével nem tud mit kezdeni, hiszen az számára nem természetes, nem tud úrrá lenni rajta.

– Feleségével, Idával való kapcsolata sem jó…

– Nem szereti, mindig durva vele, amit a Ida láthatólag elfogad, jóindulatúan elnevetgél rajta. De a betegsége alatt felesége a helyébe lépett, és fel is nőtt a feladathoz. A papa részéről nyilván nem volt egy nagy szerelem, ezért tűri rosszul, hogy a helyére lépett, hogy pótolni tudja. Vagy csak utólag mondja, hogy nem szerette – ez nem eldöntött.

– Gooper idegesíti az apját, pedig csak szeretne neki megfelelni…

– A drámában nincs kibontva, hogy családon belül mi a baj, miért alakult így, hogy a nagyobbik fiú ennyire „számkivetett” lett. Gooper és a felesége Mae egyformák, erősítik egymást, míg Brick és Margaret kapcsolata a barát halála miatt romokban van. Margaret csak őszinte volt férjéhez. Van a férfiak életében egy szakasz, amikor a barátok fontosabbak, mint akár a feleség.

– A sok hazugság közepette kisebbik fiával, Brickkel hihetetlen őszinte, kemény beszélgetése van, ami a dráma egyik kulcsa, hiszen kijózanítja fiát a beszélgetés. Mit gondolsz a jelenetről?

– Az apa szeretné megfejteni, fia miért került ilyen helyzetbe, ilyen mélyre. Kiderül számára, hogy Brick alkoholista lett, és az is, miért került ennyire mélyre, mitől változott meg. A papa csak azt tudja, szereti fiát – a maga módján persze – és szembesülnie kell azzal, akit ajnározott, istenített már nem az, aki volt. Megpróbálja felrázni, talpra állítani, de Brick nem tud szembenézni önmagával, hogy a barátja halálában része volt, máshol keresi az okokat, másra hárít.

– Hazugság, őszinteség…

– Hazugság mindig van, kisebb – nagyobb. Miért nem tudsz megférni a hazugsággal – kérdezi Bricktől. Az elhallgatás is hazugság, a jótékony elhallgatás is az. Tennessee Williams nagyon jól megírta az egész drámát. Dig Daddy és Brick keresik a kapcsolatot egymással. A papa részéről megvan az ok miért. De ez majd kiderül az előadásból.

A fontos kérdés, hogy hogyan tudunk egymással beszélgetni, vagy elhallgatni – nem rossz értelemben – úgy, hogy mi az, amit muszáj elhallgatni, mi az, amit el kell mondani. Van, amit nyersen közölni kell, van, amit be kell csomagolni, és mi az, amiről egyáltalán nem beszélünk. Mert ettől még minden kiderül, mert elég egy pillantás. Csak a másik érezheti, hogy tudom, hogy te tudod, de jobb, ha nem beszélünk róla, és akkor itt ez a helyes döntés.

Nem hiszem, hogy mindig mindent el kell mondani, azt sem, hogy mindent el kell hallgatni. Az élet pont arról szól, mikor döntöttem jól, mikor nem.

– Köszönöm a beszélgetést, nagyon jó próbafolyamatot kívánok a még hátralévő időszakra.

Galambos Edit

A fotót Babák Zoltán készítette.

0

Megjelentek a „városi LEADER” utolsó pályázati lehetőségei

0

Több mint ötmillió forint kerül Szarvasra a téli rezsicsökkentés keretében