in ,

Több mint ötmillió forint kerül Szarvasra a téli rezsicsökkentés keretében

0

Országosan több mint 400 ezer háztartás kaphat tüzelőt, illetve részesül támogatásban a téli rezsicsökkentés keretein belül – olvasható az MTI korábbi közleményében. Fűtőanyag igényét összesen 2886 önkormányzat jelezte, további 284 településsel pedig a Belügyminisztérium megállapodást kötött. Ezeken nincs kiépített gáz-vagy távhőszolgáltatás, így a családok készpénz formájában kapják meg a téli rezsicsökkentést. A támogatás összege meghaladja a 4,7 milliárd Ft-ot.

Szarvason az előzetes igénybejelentéssel 421 db háztartás ért, amelyek 12.000,- Ft összegű természetbeni támogatásban részesülnek. Túlnyomó többségük – 324 háztartás – tűzifát, 30 család propán-bután palackos gázt, 61 család szenet igényelt, 6 esetben pedig a brikettre esett a választás. Valamennyi család pozitív elbírálásban részesült, ami önkormányzati szinten 5 millió 52 ezer Ft-ot tett ki. A képviselő-testület a tűzifa esetében a FARTRE Kft.-vel kötött szerződést, amely a Szarvasi Családi és Gyermekjóléti Központ koordinálásával végzi az munkát.

– Az osztást január 21-én kezdtük meg. Az első héten napi 15 családot értesítettünk, de ettől a héttől naponta 20 család veheti át a tűzifát – tájékoztat Szrnka Gábor szociális ügyintéző. – Háztartásonként 3,5 mázsa fát tudunk adni, ami bár nem nagy mennyiség, a téli hónapokban mindenkinek jól jön.

Hozzátette, a kiszállítás költségét a családoknak kell rendezniük, mert ezt nem tartalmazta a támogatási szerződés. Ez több esetben negatív észrevételként jelent meg, mivel az Orosházi úton található Kft. megközelíthetősége sokak számára nem ideális. Emellett az is előfordult, hogy a házhozszállítás módja ütközött nehézségekbe, bár egyelőre emiatt még senki sem kellett lemondania a támogatásról.

– Csak hétfőn kellett volna jönnöm, de ma tudtam, mivel a fiam most ér rá – mondja a tanyavilágban élő Zsuzsa néni. – Van, amikor rőzsét gyűjtök a szomszédból, máskor veszek 20-30 kg szenet, s néha a fiam is összeaprít néhány vaskos farönköt. Nagyon nehéz körülmények között élek, de még soha nem kaptam semmit. Most adódott ez az alkalom, megpróbáltam, és Hál’Istennek sikerült – teszi hozzá a nyugdíjas hölgy, majd az utánfutóra pakolt jussával hazafelé veszi az útját.

Tóth Tamásné intézményvezető elmondta, mivel egy alanyi jogon járó állami támogatásról van szó, nem kizárólag szociálisan rászorult családok részesülhetnek belőle.

– 99,9%-ban az emberek úgy fogadják a segítséget, ahogyan azt kell. Az anomáliák az emberi elégedetlenségből fakadnak, hiszen mindenből lehetne még többet és jobbat kapni. Egy-két hangadón kívül azonban semmilyen probléma nem volt, minden zökkenőmentesen zajlott – összegzi a tapasztalatokat.

Hangsúlyozta, házhozszállítási nehézség esetén több megoldási javaslat is szóba jöhet. Egyfelől kérés esetén a tüzelőanyagot osztó vállalkozás is segítséget nyújt, az egyedül élők, szociálisan rászorultak pedig a tanyagondnoki szolgálatot is igénybe vehetik.

A tűzifaosztás február 13-ig tart, ezt követően ugyanezen a helyszínen a propán-bután gázpalackok és a brikettek osztását kezdik meg. Zárásként a széntámogatások jutnak el a családokhoz. Ez utóbbit illetően a vállalkozó kiválasztása még folyamatban van.

Nádházy Péter (Fotó: Babák Zoltán)

Az élet a döntéseinkről szól

Bardon Ivett (Fotó: Babák Zoltán)

Azt érzem, hogy szeretve vagyunk