in , ,

Minden eddiginél több sárkány feszült egymásnak

0

A Körös Dragon Sárkányhajós és Szabadidős SE szombaton negyedik alkalommal bonyolította le a látványos medencés sárkányhajó bajnokságát. A Szarvasi Szent Klára Gyógyfürdő 25 méteres medencéjében 140-nél is több futamot bonyolítottak le a nap során. Még a szervezők várakozásait is meghaladta az eseményt övező felfokozott érdeklődés. A 12 kategóriában 300-nál több versenyző szelte a vizet, ami jócskán túlszárnyalta az előző évek rendezvényeit.

– A létszámot és a minőséget tekintve is jelentős fejlődés tapasztalható. A sportág nagy fellegvárai közül idén is eljöttek a szegediek, a székesfehérváriak, a kecskemétiek, a budapestiek, a világbajnok váciak, akik a medencés magyar bajnokok is. Nemzetközivé pedig az aradi és temesvári illetőségű hat egység teszi a viadalt – mondta elöljáróban Nyerges Miklós, a házigazda klub elnöke.

A vezető azt is elárulta, hogy az egyetlen megyei klub versenyzői közül ezúttal külön hajóban indultak a békésiek. Megtehették, hiszen ez egy játékos időtöltés, nem vérre megy, ráadásul jóval kisebb létszámot, mindössze hat főt igényel egy legénység. A résztvevők általános-, középiskolás-, szabadidős és profi kategóriákba nevezhettek, ezen belül külön vetélkedtek a hölgyek és az urak, illetve a vegyes hajók. A nevezések száma ismeretében, kategóriánként kettő vagy három csoportot hoztak létre, ahonnan „körmérkőzések” után a győztesek és a legjobb második helyezett(ek) kerültek a négyes döntőbe.

– Nagyon sok előkészületet kíván az, hogy ilyen létszám mellett fennakadás mentesen haladjon a lebonyolítás. Sokat segít az, ha mindenki időben elküldi a nevezését és a leadott legénységi listával érkezik, mert ezáltal kényelmesen van időnk összerakni a programot. Elegendő volt egyetlen csapatot figyelmen kívül hagynunk, utólag jelentős erőfeszítésbe tellett, mire valahogyan be tudtuk sorolni, de még így sem ment zavartalanul az első órában a futam. Két legénységet pedig el is kellett utasítanunk a késedelmes nevezés miatt – tette hozzá a Körös Dragon SE vezetője.

És hogy a medencében zajló eseményekről is essen szó: a vidám hangulú megmérettetés lényegét az adja, hogy a két legénység egy hajóban foglal helyet, egymással szemben a három utolsó padon. A rajt vezényszó után a csapatoknak 2,5 méter távolságba kell eltolniuk a hajót, és vele persze az ellenfelet. Akinek ez sikerül, az a győztes.

A Szent Klára Gyógyfürdő falain túlra tekintve a közelgő szabadtéri idény főbb eseményeire is kitért Nyerges Miklós.

– A téli alapozó munka közepén a sportolóknak felüdülés ez a verseny. Terveink szerint idén is március derekán szállunk először vízre, amennyiben az időjárás lehetővé teszi, ekkortól szakítunk a szárazföldi tréningekkel. Az első komoly kihívás hagyományosan a bajai hosszú távú magyar bajnokság lesz, amelyen 4 és 8 kilométeres távok vannak, és a Szúnyog-szigetet kell megkerülni. Az év során ezúttal a magyar bajnokság lesz a legkiemelkedőbb verseny, mivel a klublegénység Európa-bajnokság Sevillában lesz, ahol a magas költségek miatt nem tudunk csapatot indítani. A tavalyi szegedi világbajnoksággal szerencsénk volt, hiszen a nevezésen és a szálláson kívül egyéb kiadás nem akadt, ez viszont távol van, sokak családi büdzséjét túlságosan is megterhelné – mondta az elnök.

Végeredmények. Általános iskolások. Női (2 csapat): 1. Benka Angels „A”, Szarvas, 2. Benka Angels „B”. Open (3): 1. Benka Angels „A”, 2. Benka Angels „B”, 3. Dunaföldvár. Vegyes (4): 1. Benka Angels „A”, Szarvas, 2. Benka Angels „C”, 3. Benka Angels „C”, 4. Gyakorlove-Team, Szarvas.

Középiskolások. Női (2): 1. Vajda Dragon, Szarvas, 2. T. S. Nautic Banat, Temesvár. Open (3): 1. Vajda-Dragon, 2. Dunai Sárkányok, Vác, 3. T. S. Nautic Banat, Temesvár. Vegyes (5): 1. Vajda Dragon, 2. Dunai Sárkányok, 3. NKM SZVE „Vasárkányok”, Szeged, 4. T. S. Nautic Banat „A”, 5. T. S. Nautic Banat „B”.

Szabadidős. Női (5): 1. Tűzsárkányok, Mezőtúr, 2. Denso, Székesfehérvár, 3. NKM SZVE „Vasárkányok”, Szeged, 4. Aranyszarvas, Szarvas, 5. CAB TEC, Kecskemét. Open (8): 1. Kosok SC, Szarvas, 2. Szigeti Sárkányok, Tahitótfalu, 3. Túri Sárkányok, Mezőtúr, 4. KAS, Gyomaendrőd. Vegyes (11): 1. NKM SZVE „Vasárkányok”, 2. Denso, 3. Dunai Sárkányok, 4. Turmix, Mezőtúr.

Profik. Női (6): 1. Körös Dragon SE Szarvas, 2. Szegedi Sárkányhajó Egyesület, 3. Dragon Fly, Budapest, 4. Aqua Sport Promotion-MKB Víztörö Sárkányok, Budapest. Open (9): 1. Körös Dragon SE, 2. Békési Sárkánylovasok, 3. Szegedi Sárkányhajó Egyesület, 4. Aqua Sport Promotion, Budapest. Vegyes (12): 1. Aqua Sport Promotion, 2. Körös Dragon SE, 3. Dragon Fly, 4. Dunai Sárkányok.

0

Sakktól „csendes” az iskola :)

Timkó János és Nádházy Péter (Fotó: Babák Zoltán)0

Bravúros érzelmi játékok a forró bádogtetőn