in , ,

A székelyes Szabó József első helyezést ért el országos szakmai versenyen

0

Még mindig az elmúlt napok hatása alatt vagyok, melyet nem lehet elmondani, tárgyilagosan leírni, ezt át kell élni, ott kell lenni! Hihetetlen megmérettetés volt ez a néhány nap Budapesten, a szakmák legnagyobb versenyén, a 12. Szakmasztár Fesztiválon.

Hogy hogyan is került Szabó József a Gyulai SZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 11.G osztályos kőműves és hidegburkoló tanulója – egy vidéki iskola diákja – erre a versenyre és hogyan is hozhatta el szakmájában az első helyezést?

A duális képzésnek köszönhetően, melynek a legnagyobb előnye: a CSAPATMUNKA!

Mi kell hozzá?

Egy szorgalmas, tehetséges diák (aki az általános iskola elvégzését követően minden szabadidejét a szakma gyakorlásával töltötte), az iskola, a vállalkozók és a kamara.

Ezen csapatmunka eredményeként a Fesztivál három napos döntőjén 2019. március 14-én a nyolc versenyző közül Józsi hozta haza az aranyérmet!

52 szakmában, 11 szakmacsoportban összesen 232-en versengtek – köztük több külhoni magyar – a szakma legjobbjának járó címért.

Az eseményre több mint 20 ezren látogattak ki, a résztvevők közel kétharmada vidékről, területi kamarák szervezésében érkezett a fesztiválra. A verseny sikeréhez közel 1000 közreműködő, többek között szakértők, versenyfelelősök, illetve mintegy 500 szervezet járult hozzá.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke köszöntőjében elmondta, hogy: „Igazán szerencsés ember az, akinek a munkája egyben a szenvedélye is, hiszen neki egy napot sem kell életében dolgoznia.”

A döntő versenyfeladata az alábbiakból állt:

– Adott anyagú, elrendezésű, adott méretű falszerkezet helyének kitűzése, nedvesség elleni vízszintes szigetelése, falszerkezet felfalazása csiszolt téglával LEIER FIX ragasztóhabos kötéssel maximum 10 sor magasságig, falnyílás kialakítása.

– Vakolási munka felületének előkészítése, alapvakolása, alapvakolt felület simítóvakolása. Külső homlokzati hőszigetelés készítése.

– Adott, előkészített egyszerű felületen hidegburkolat készítése fugázással.

Nagyon erős mezőny alakult ki a versenyen (hisz aki már idáig eljutott, az a szakmájának a legjobbja), az ország legkiválóbb építőipari képzést nyújtó iskolái voltak jelen, pl. Kiskunhalasi SZC Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégiuma, a Szekszárdi SZC Vályi Péter Szakképző Iskolája és Kollégiuma (3 fő versenyzővel!), a Budapesti Komplex SZC Ybl Miklós Építőipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, de volt határon túli, Erdélyből érkezett versenyző is.

Szüleivel pattanásig feszült idegekkel, egymás kezét fogva együtt izgultunk az eredményhirdetés alatt, majd végre a kőműves és hidegburkoló szakma három legjobbját szólították (akkor még nem tudtuk a sorrendet). Édesanyjával együtt örömkönnyekkel küzdve ugrottunk fel székünkről a nézők között, hogy Józsi a dobogóra kerül.

Ezután jött az újabb sokk: a harmadik helyre a kiskunhalasi iskola diákját szólították. Levegővételt sem tudtunk venni, annyira izgultunk a pár másodpercnyi szünetben, amíg a második helyezett nevét elmondták……és…..a……….. Szekszárdi SZC-ből érkezett versenyzőt hívták ki! Hirtelen nem fogtuk fel mit történik! Józsi utolsónak maradt a színpadon és már csak egy hely volt a dobogón, az első hely!!!

Igen! Egy fiatalember Szarvasról, a Gyulai SZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumából, egy iskolából, ahonnan még soha senki sem hozott haza ebben a szakmában első helyezést, besöpörte a díj mellé az összes értékes nyereményt is!

Diákunk megkért arra, hogy jelen cikkben köszönjem meg helyette is a családja, az iskola, a vállalkozók, a kamara és mindenkinek, aki részt vett az elmúlt hónapokban a felkészülésében a segítségét, türelmét, odafigyelését és együttműködését.

Köszönöm Józsi, hogy segíthettem, részt vehettem a felkészülésedben, a szervezésben és hogy ott lehettem veled a döntőben!

Életre szóló élmény volt tanárnak, diáknak egyaránt!

Kiss Zsuzsanna szakmai tanár

Utóirat:

És ezzel még nincs vége!

2019. május 7-én a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ünnepséget szervez a Parlament Felsőházi termében a versenyen kiemelkedően szereplő tanulói és felkészítő tanáraik tiszteletére. Budapest, Országház, megyünk!!!!

0

Tíz új látványossággal nyitotta meg az idei szezont a Körösvölgyi Állatpark

0

Fejben jobban bírták a csabacsűdiek a szentandrási rangadón