in , ,

Jubilált a szorgos hangyák napja

0

Már öt éve, hogy tavasszal és ősszel „ifjú vendégmunkásokkal” telik meg a Pepi-kert. Egy-egy ilyen alkalommal az általános iskolások nem kevesebbre vállalkoznak, mint hogy gumikesztyűvel és zsákokkal felvértezve nekivágnak a zöldnek, és megtisztítják a lehullott gallyaktól. Ezt történt március 22-én is, amikor verőfényes napsütésben összesen 18 osztály, vagyis közel négyszáz gyerek veselkedett neki a feladatnak.

– Egy kolléganőmtől származik a Szorgos hangyák elnevezésű program ötlete, ami annyira megtetszett, hogy hagyományt teremtettünk belőle. A célja az, hogy a hozzánk érkezők segítsenek a kertet rendbe tenni. A telet követően nagyon sok letört ágat, őszről itt maradt levelet lehet találni. Ezeket szedjük össze. Az év második felében viszont már készülünk a hidegre. Akkor inkább a szemétszedés kap nagyobb hangsúlyt, mivel a megnövekedett látogatószám sajnos a hulladék mennyiségében is jelentkezik – ad helyzetképet a változó arborétumi teendőkről dr. Hanyecz Katalin igazgatónő.

Szomorúan számolt be arról, hogy a környezettudatos magatartás hiánya a kertben is visszaköszön. Ezt következtetést a területen eldobott hulladék mennyiségéből vonják le. Dr. Sipos András korábbi igazgató ötletétől vezérelve ugyanis a mai napig nincsenek kihelyezett hulladékgyűjtő edények. Két okból. Az egyik, hogy ezzel is szeretnék elősegíteni a szemléletformálást, a másik pedig, hogy kapacitás hiányában nem tudnák kellő gyakorisággal üríteni őket. A kitüremkedő és a kukát körülvevő hulladék látványa pedig valószínűleg rossz benyomást keltene, s nem érnék el az eredeti szándékot.

– Az elmúlt négy évben mindkét csoportvezetővel törekedtünk arra, hogy ne csak óvjuk a környezetet, hanem lehetőség szerint szépítjük is – értékelte a program előnyeire Hrskáné Molnár Mária pedagógus, aki osztályával eddig minden alkalmat megragadott a segítségnyújtásra. – Nagyon szeretnek a gyerekek ide járni, s nem csak azért, mert szabad levegőn lehetnek, hanem azért is, mert nagyon sok mindent tudnak hasznosítani az itt látottakból.

A délelőtt során a Szlovák Általános Iskola alsó tagozatosait fogadta az intézmény, akik egy-egy csoportvezető iránymutatásával láttak neki a kihívásnak. A diákoknak a zegzugos ösvények és ágakkal benőtt részek sem állhatták útjukat. Egyre messzebbre merészkedtek, néhány pillanattal később pedig már legtöbbször méretes gallyakkal a kézben tértek vissza a gyűjtőhelyre. A legnagyobb büszkeséget az jelentette számukra, ha a talált „kincs” meghaladta a termetüket, de minden erejüket összeszedve végül ők győzedelmeskedtek.

– Szerencsére most sokkal tisztább a kert, mint ősszel. Akkor elég sok kosz volt – állapította meg egy elsős kisfiú. – Nagyon jól éreztem magam. Sok gallyat összegyűjtöttünk, utána játszottunk egy kicsit, a végén pedig kaptunk teát is – tette hozzá kipirult arccal.

A délután során a szorgoskodókhoz a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola tanulói csatlakoztak, akik hét osztállyal indultak neki a „zöld küldetésnek”.

Megemelt civil alapból gazdálkodhatnak a békésszentandrási egyesületek

0

Kituljak: Ha minden nap nőnap lenne, akkor sem lenne elég a köszönet