in , , ,

Ujhelyi szerint hazugság, hogy kevesebb pénzt kap az agrárium a jövőben

Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva)0
Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva)

Zala, Veszprém és Somogy megye után Békés megyében is eljutott dr. Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője április 18-án, a Zenepavilonnál osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel. Elöljáróban elmondta, az előző választás alacsony részvételi aránya azt jelzi, hogy a lakosság nem tartotta fontosnak a végeredményt. Éppen ezért kérte, hogy május 26-án minél többen járuljanak az urnákhoz, mivel ezúttal nagyon nagy súlya van minden egyes szavazatnak. Eldőlhet pl. az is, hogy az Európai Unió tagjai maradunk-e vagy véglegesen kisodródunk onnan. Emellett az sem mindegy, hogy milyen az az Európa, amelynek Magyarország is részese.

Úgy véli, ha Orbán Viktor politikája kétharmadot kap, megkezdődik az előkészítése az EU-tól való távolodásnak. Példaként említette a briteket, akiknél először a konzervatív párt lépett ki az Európai Néppártból, majd kezdetét vette egy hazug, populista kampány. Annak eredményeképp sikerült megfertőzni az embereket, és úgy döntöttek, hogy nincs szükségük az EU-ra.

A magyarországi viszonyokat tekintve úgy látja, komoly veszteséget jelentene hazánknak az európai védőernyő elvesztése. Példaként elmondta, az elmúlt tizenöt évben Békés megyébe 400 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett. Úgy véli, ezt az anyagi háttérbázist kockáztatja Orbán Viktor egy felesleges, buta, folyamatos konfrontációval ahelyett, hogy a saját érdekeink megvédését szem előtt tartva megegyezésre törekedne. Különösen kritikus ez az időszak, mivel most dől el az elkövetkező hét év költségvetése, illetve az is, hogy ezen belül mennyi forrás jut hazánknak.

– Hallom, hogy Békés megyében a kormány emberei és a MAGOSZ járják az agráriumban élőket, és azzal a hazugsággal hergelik őket, hogy a migránsok miatt nem kap majd elég forrást az európai agrárium. Ez szemenszedett hazugság! Néhány héttel ezelőtt volt az Európai Parlamentben egy szavazás arról – amelyért mi, európai szocialisták küzdöttünk meg – hogy az EU a közös agrárpolitika támogatására ugyanannyi pénzt szánjon a következő években, mint korábban – fejtette ki ellenvéleményét a kormányzati politikával szemben.

Hozzátette, a fideszes politikusok Brüsszelben leszavazták ezt a javaslatot, miközben itthon lázítják a lakosságot. A magyar miniszerelnök szerinte elveszítette érdekérvényesítő képességét, míg a magyar szocialistáknak megvan az esélyük, hogy az egyik legnagyobb frakcióként a haza érdekében lépjenek fel.

Úgy tapasztalja, hogy Magyarország többségének elege van a gyűlöletkeltő politikából, és abból, hogy fideszes kiskirályok álljanak a települések élén. Meggyőződése, hogy az MSZP-Párbeszéd közös listának megvan az esélye, hogy több mandátumot szerezzen, mint amennyivel jelenleg rendelkezik (kettő). Céljuk egy boldogabb, szociális Európa megvalósítása, ahol mindenki egyenlő jogokban és ellátásban részesül. Kiemelten kezelik az egészségügyet, és szeretnék elérni, hogy az EU a korábbi összegnél nagyságrendileg többet fordítson erre a területre. Ehhez azonban a kormányzati politikán is változtatni kell.

Követelik, hogy vezessék be az európai minimálbért (240 ezer Ft), nyugdíjat (94 ezer Ft), és állapítsanak meg európai családi pótlékot (45 ezer Ft) is. Ezzel együtt úgy vélik, hogy ukrán, mongol és indiai vendégmunkások helyett a magyar dolgozókat kellene jobban megbecsülni, ami segítene a külföldre vándorlás visszaszorításában is.

Zárásként körbeadta a megjelentek között piros könyvét, amelyet kabalaként mindig magánál tart Brüsszelben.

Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva)0

Elmentek a tatárok, és bejöttek a barbárok

Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék)0

Remek nézőtéri beszólások, zseniális egyéni akciók Szentandráson