in ,

Több bor, mint kolbász az idei kertbarát versenyen

Mótyán Tibor és Medvegy Mihály (Fotó: Hegedűs Éva)0
Mótyán Tibor és Medvegy Mihály (Fotó: Hegedűs Éva)

Volt már kevesebb is – ezzel az optimista felütéssel kommentálta Mótyán Tibor a bor és kolbászversenyre érkezett nevezések számát. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a több mint 40 éves múltra visszatekintő eseményre időről időre egyre kevesebb kertbarát hozza el házilag készített finomságait. Április 25-én összesen huszonkétféle bort és nyolcféle kolbászt vetett össze a zsűri, amelyek közül többen mindkét kategóriában megmérettették magukat.

– Nem csak az a lényeg, hogy valaki minél jobb minősítést érjen el, hanem hogy tanuljon is – foglalta össze a baráti összejövetel célját az egyesület vezetője. – Az köztudott, hogy Szarvas és környéke nem kifejezetten bortermő vidék. Megterem ugyan a szőlő, főleg a csemege, de borkészítésre nem igazán alkalmas. Van ugyan néhány kivétel, de alapvetően ha valaki bort szeretne készíteni, homokos területről hordja a szőlőt. Én kövidinka párti vagyok. Én dolgozom fel, én erjesztem ki, igaz, ugyan nem én iszom meg, de van, kinek szétosztogatni – árulja el mosollyal az arcán.

Véleménye szerint a jó bor titka a tisztaság, amely végigkíséri a folyamatot. Emellett pedig szakértelemre is szükség van, csak hosszú évek alatt lehet elsajátítani.

Ez utóbbi erősítette Gulyás Ferenc csongrádi borász, aki az első borát 53 évvel ezelőtt szűrte le. A Szent Vince Borrend elnöke már visszajáró zsűritagja a rendezvénynek, ami miatt Mótyán Tibor – némi humorral élve – már szinte saját borászuknak tekinti.

– Korábban elég sokat találkoztam Csongrádon a szarvasiakkal, és sokat beszélgettünk a borkészítésről. Nem tudom, hogy az ott hallottak mennyiben befolyásolták őket, mindenesetre amikor meghívást kaptam a programra, azt vettem észre, hogy igényes borok kerültek az asztalra. Nagyon sokan mondogatják, hogy a borba nem szabad ként tenni, szerintem pedig anélkül nem lehet elkészíteni. Ez az alfája és omegája a bornak. Szerintem ezt meghallgatták a kertbarátok, amire nagyon büszke vagyok, mert talán egy picit én is hozzájárultam, hogy ilyen minőségű borokat kóstoljunk – vonta le a korábbi évek tapasztalatait.

Szakemberként olykor elcsodálkozik az amatőr borászok teljesítményén, különösen, ha azt vesszük alapul, hogy a borban hozzávetőleg mintegy kétezer vegyület található. A magyarázatot abban látja, hogy bár a borkészítők legtöbbször a szükséges háttérismeretekkel nem is rendelkeznek, hiányosságukat precizitással és az odafigyeléssel kompenzálják.

Jótanácsként elmondta, a hordókat mindig alaposan mossuk ki, figyeljünk, hogy erjedéskor ne legyen túl magas a hőmérséklet, illetve a darabban maradt bort tegyük át egy másik edénybe. Így mindig csak annyit tároljunk, amennyit el tudunk fogyasztani. Ezt a problémát nemes eleganciával vendéglátáskor ő úgy oldja meg, hogy a megmaradt nedűket a meghívottaknak ajándékozza.

Az eseményre a kondorosi és gyomaendrődi társszervezetektől is érkeztek vendégek, akikkel – a békésszentandrásihoz hasonlóan – hosszú évek óta szoros barátságot ápolnak.

Eredmények:
Fehér borok
Aranyérem: Klimaj Pál  (Aletta), Gombkötő János (Kövidinka), Hajdú Pál (2018 évi vegyes),
Ezüstérem: Klimaj Pál (Generoza)
Bronzérem: Klimaj Pál (Rajnai rizling), Medvegy Mihály (vegyes), Hajdú Pál (2017 évi vegyes)

Vörös borok
Ezüstérem: Klimaj Pál (Medina), Medvegy Mihály (vegyes), Rafaj János (Kékfrankos),
Brozérem: Gombkötő János (Kékfrankos), Gombkötő János (Kabernet), Mótyán Tibor (Otelló),  Medvegy Mihály (Neró cuwe)

Rozé borok
Aranyérem: Medvegy Mihály (vegyes)
Ezüstérem: Klimaj Pál (Medina), Rafaj János (Kékfrankos rozé)
Bronzérem: Medvegy Mihály (vegyes rozé)

Gyümölcs borok
Aranyérem: Dankó Pál (josta), Szebedinszky Pál (meggybor), Hajdú Pál (meggy desszertbor)
Ezüstérem: Velencei György  (cuvée)

Kolbász zsűrizés eredménye
Aranyérem: Klimaj Pál (vastagkolbász),  Pálfi Gergely (vékonykolbász), Dankó Pál (vastagkolbász), Szebedinszky Pál (vastagkolbász)
Ezüstérem: Klimaj Pál (vékonykolbász), Nyári  Mihály (vastagkolbász), Trabach István (vastagkolbász)
Bronzérem: Újtemplomi presbiterek (vastagkolbász)

Fotó: Ferenczi Péter0

Milán az idén ura volt Kunmadaras légterének

0

Benkás felfedezők