in ,

Túzoknézőben esőben

0

Bár az idő nem kedveskedett május 9-én az Ezüst Évek Idősek Klubja tagjainak, mégsem szegte kedvét senkinek egy közös kirándulás lehetőségének. Vidáman indult a csapat először Gyomaendrődre, ahol egy igényes tárlatvezetés keretein belül megismerkedhettek a Kner nyomda történetével, a könyvnyomtatás fortélyaival, majd a vőfély mesterség néha komoly és vicces oldalával. A nyomda múzeumot elhagyva egy érdekes kiállítás felé vettük az irányt. A Körös Látogatóközpontban két kiállítást is megtekinthettek a lelkes idősek.  Az egyik volt az ÖKO turizmus keretein belül megtekinthető „VÍZ” kiállítás. Egy izgalmas interaktív táblákkal szemléltetett tárlatvezetés tette lehetővé, hogy az érdeklődők megismerjék a víz útját és felhasználási területeit. Nagy mosolyt csalt az arcokra a kiállítás egyik részlete, amely a wc történetét hivatott bemutatni.

A központ másik nagyon szép és a gyermekkorba visszarepítő kiállítása a babamúzeum megtekintése volt. Szinte egyik ámulatból a másikba esett a kíváncsi tekintet, hiszen a szebbnél szebb és érdekesebb babák őszinte csodálatot keltettek a nézelődőkben. Abban egyet értett a társaság, hogy búcsúzáskor szívesen vittünk volna haza magunkkal egy-két játékbabát.

A következő megálló, amit sajnos az eső igen csak megbolygatott, Dévaványán volt a Körös-Maros Nemzeti Park Túzokrezervátumában. Amíg arra vártunk, hogy az eső alább hagyjon a nemzeti park dolgozói egy kisfilmet vetítettek le, melyben a túzokról, annak mesterséges és természetes életkörülményeivel ismerkedhettünk meg. Az időjárás is úgy gondolta, ha már odáig elutaztunk, egy pillantást had vessünk a túzok kakasokra. Dürgésükkel az időt is szebbé varázsolták egy kis időre és nem volt hiába való az utazás, hiszen gyönyörű madarakat figyelhettünk meg. Szinte úgy érezhette az ott álló, hogy a madarak válaszolnak a dicséretekre, amiket a szépségük magasztalására kaptak.

Az utolsó és egyben legizgalmasabb úti cél Vésztő- Mágor volt. Ez a történelmi emlékhely az egykori Csolt-nemzetség területén található. Az ásatások alkalmával előkerült történelmi korok különböző használati és temetkezési tárgyai bepillantást engedtek nyújtani egy elfeledett és még ma is szinte ismeretlen korok világába. A megmaradt tárgyak és a tetemek furcsa és izgalmas érzéseket keltettek a látogatókba. A kinti monostor maradványait figyelve az ember elgondolkozik a történelem részletein. Kérdések merülnek fel, amire vagy kap, választ vagy csak találgat. A szoborparkban sétálva a nép írók tekintettek le ránk és eszünkbe juttattak egy-egy Nagy László vagy Juhász Gyula verset, amit anno régen tanultunk, de ma is emlékszünk rá.

Ezek a kirándulások pozitív élményekkel gazdagítják az időseket, akik szívesen jelentkeznek a közös utazásokra. Az együtt lét öröme sokat segít a néha magányos és szomorúsággal teli napokat átvészelni. De nem csak a szervezett program volt az, ami jó kedvre derítette az arcokat, hanem a buszban a viccelődés és a jó kedv is feledtette a kinti zord időjárást.

Köszönet jár a szervezőknek, Kiszelné Arnóczki Szilviának és Pavlovicsné Pálinkás Zsuzsannának, hogy ezt a napot ilyen emlékezetessé tették a klub tagjai számára.

Liszkai Ágnes

0

Európa, maradunk!

Zimonyi Dávid lövését hárítja Lévai Balázs (Fotó: Babák Zoltán)0

Egy Zimonyival voltak jobbak a lipótiak