in ,

A gyermekre még a nap is mosolygott Csabacsűdön

0

„A felnőttek mindent előre tudnak. Azt is, hogy leesem onnan, azt is, hogy összetöröm, azt is, hogy felgyújtom, azt is, hogy kiöntöm, azt is, hogy megfázom, azt is, hogy tönkreteszem, és azt is, hogy nem lesz ennek jó vége. Csak azt nem értem, hogy akkor miért mérgesek, amikor a végén igazuk lesz.” (Janikovszky Éva)

Gyermekfejjel tényleg nem értjük ezeket az intelmeket. Gyermekfejjel azt várjuk, hogy mindent megtehetünk, és vagy nem derül ki, vagy nem kapunk ki a csínytevés miatt.

Ez a veszély nem fenyegette a gyerkőcöket a csabacsűdi gyermeknapon május 18-án.

A napocska is megtisztelte a gyerekeket azzal, hogy ellátogatott a térre és egész nap ott is maradt mindenki nagy örömére. Meseszerű műsorokkal és álom vidámparkkal várták a kiérkező lurkókat a szervezők, akiknek ez már rutinfeladatnak számít. A hosszú évek alatt az iskolai szülők közössége szervezte a gyermeknapot, majd miután megalakult a Szülők a Csabacsűdi Gyermekekért Egyesület magára vállalta ezt a feladatot. Természetesen a támogatást és segítséget ezek után is megkapták azoktól a szülőktől, akik az iskolai közösséget alkotják.

A reggel a már hagyományos, ünnepi műsorral kezdődött. Molnár József polgármester átadta erre a napra Csabacsűd település kulcsát Gyulai Henrietta gyermek polgármesternek és Zelenák Liza alpolgármesternek. A két fiatal, frissen megválasztott tisztségviselő rögtön át is nyújtotta a csabacsűdi gyermekek folyamodványát a települést érintő és általuk fontosnak tartott változtatásokat illetően. Majd elültették azt a fát, amely minden gyermek örömére a későbbiekben a nyári napokon árnyékkal ajándékozza meg a játszótérre kilátogatókat.

– Polgármester úr, hogyan látja mennyire megvalósíthatók ezek a pontok, amelyeket a gyermekek nagyon jól összeszedtek ebben a beadványban?

– Azt kell, mondjam a gyerekek kb. 10 évre előre megtervezett feladatokat fogalmaztak meg, ami természetesen fontos a településnek. Jól látják, mi az, amin változtatni kell. És szerencsére a lehetőségeink adottak, vannak olyan pontok is, melyeket napokon vagy heteken belül teljesíteni tudunk. Az aszfaltos utcák lehetősége viszont nem hónapok, hanem sajnos lehet, hogy évek hosszú munkája lesz. A pályázatok is kötöttek, ezért nagyon nehéz bármit is ígérni, de ahogy lehetőség adódik, természetesen ezeket a feladatokat is megoldjuk.

A gyermeknap színpadát is sokan koptatták ezen a napon. Többek között a ma már országos hírnévre szert tett csabacsűdi iskolások a Kis Pacsirták, akik citeráikat pengetve ízelítőt adtak elő szlováknyelvű repertoárjukból, amit Hrsuskáné Hajdú Emese tanítónő szárnyai alatt tanultak.

Majd Szemerédi Bernadett színésznő egy Disney dalcsokorral készülve repítette el a gyermekeket a mesék csodálatos világába. A kis hercegek és hercegnők együtt táncoltak a színpadon, és úgy érezhették, mintha Aladin varázsszőnyegén repkedtek volna egyik meséből a másikba.

Szemerédi Bernadettet arról kérdeztem, van-e különbség egy gyermek műsorra való felkészülés és egy felnőtteknek szóló előadás között.

– Mindig nagyobb izgalom egy gyermekfoglalkozásra vagy rendezvényre felkészülni, mert a gyermekek jó értelemben gátlástalanabbak, mint a felnőttek és a reakciójuk is őszintébb és nem visszafogott. Nagyon sokszor kell készülnöm A, B és C verzióval, mert van, hogy a gyerekek nyitottabbak, van, hogy a műsor közepén nyílnak meg és az adott helyzetet kell megragadni, hogy sikeres legyen az előadás.

– Ha visszagondol a saját gyermekkorára, van-e gyermeknapi emlék, ami esetleg maradandó és meghatározónak mondható?

–  Óvodás koromban Sziráczki Katalin előadását voltam szerencsés végig nézni, aki egy nagyon színes, embernagyságú báb társaságában adta elő egyszemélyes verses, mesés előadását. Ez a darab számomra kedves és a mai napig jó érzéssel gondolok rá.

– Szerepel-e esetleg gyermekeknek szóló darab a közeljövőben az Ön terveiben?

– Volt egy darab, amit sajnálatos módon nem tudtam elvállalni, viszont férjemmel, Széplaky Gézával már dolgozunk egy saját projekten, ami a „Kiskakas gyémánt félkrajcárja” című mese adaptálása lenne. Beszereztünk hozzá olyan bábokat, amire építhetjük az előadást, és reméljük a gyermekeknek is akkora örömet szerzünk vele, mint ahogy mi készülünk majd ezekre a mesés bemutatókra.

A nap hátralevő részében meglátogatta a gyermekeket egy ügyes kezű lufihajtogató, aki kardokat, kutyákat és érdekesebbnél érdekesebb dolgokat hajtogatott a gyermekek kérésére. A pálya mellett lehetőség adódott beülni a mezőgazdasági járművekbe, vagy aki elég bátornak érezte magát a motorozásban jártas fiatalok mögé is felülhetett. Kutyás bemutatóval is készültek a szervezők, majd a nagyon népszerű Ki-mit-tud? is megrendezésre került. A gyerekek tánccal, énekkel készültek és kápráztatták el a bírálóbizottságot, valamint a nagyszámú néző közönséget.

Hosszú évek munkáját megköszönve kiosztásra került idén is a Gyermekmosoly díj.  Ebben az évben Horváth Zsuzsanna és párja, Medvegy János kapta meg a megtisztelő kitüntetést.

Minden évben segítik a gyermeknap lebonyolítását, hozzájárulnak a gyermekek csemegéjéhez is, hiszen a kürtöskalács minden gyermek nagy kedvence.

Az est hátralevő részében Mc Haver és a Teknő állt a gyermekek elé, és zenéjükkel szórakoztatták az akkorra már felnőttekkel is megnövekedett vendégsereget.

Az este végére, amikor a gyerekek már kellőképpen elfáradtak, a tűzijáték felrobbanó szikrái jelezték, hogy a csodás gyermeknapi program a végéhez ért. A sok kis megfárad, maszatos arcocskán néha a könny útja is meglátszódott, hiszen a gyerekek nem szeretik abbahagyni a mókát és a kacagást. De mindenki tudja Csabacsűdön, hogy a következő év is új, még izgalmasabb gyermeknapot tartogat.

Liszkai Ágnes

(Köszönet a képekért a Trefort Ágoston Általános Iskolának)

Bozó László (Fotó: Babák Zoltán)0

Egészhetes programsorozattal várja az érdeklődőket Körös-Maros Nemzeti Park

Dobrev Klára (Fotó: Hegedűs Éva)0

Harminchatórás maratonnal rázta fel az országot Dobrev Klára