in

Szarvasi polgárőrök munkáját ismerték el

Novodomszky Pál, Kovács György, Zvara Pál és Tusjak Tamás (Fotó: Hegedűs Éva)

Három szarvasi polgárőr is kitüntetésben részesült július 20-án, a XIX. Békés Megyei Polgárőr Napon. Kovács György emlékplakettet kapott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjétől, dr. Polyák Zsolt r. dandártábornoktól, Zvara Pál és Novodomszky Pál pedig a szarvasi képviselő-testület díszoklevelét, illetve pénzjutalmát vehették át.

– Amikor az ember önként vállal valamit, nem vár érte elismerést. Ha mégis szóba kerül, akkor nagyon jól esik. Ezzel a díjjal azt a munkát ismerték el, amelyet a polgárőrök a lakosság biztonságérzetének fokozása érdekében végeznek, s gondolva közben a saját családjukra is – mondott köszönetet a 12 éve szolgálatot teljesítő Kovács György az emlékplakettért. – Érdekes, hogy nálunk a fiam néhány évvel korábban lett polgárőr, mint én, de ma már együtt dolgozunk. Most pl. a vízi színházi előadást követően közös járőrözésre indulunk.

Zvara Pál a megalakulástól, vagyis 26 esztendeje tagja a helyi csoportnak. Az évtizedek alatt már számos szabálysértést észlelt, s jelzésének köszönhetően a rendőrség intézkedni tudott. A polgárőri szolgálatot ma sem érzi tehernek, szívesen áldozza szabadidejét a közösségnek.

Novodomszky Pál unokaöccse hatására jelentkezett polgárőrnek. Szerencsére a több mint egy évtized alatt komolyabb veszélynek még egyszer sem nem volt kitéve, abban azonban bízik, hogy jelenléte hozzájárult a szabálysértések, bűncselekmények megelőzéséhez. A szolgálatot kellemes kötelességének érzi, amely része a hétköznapjainak, és olykor a hétvégéit sem kíméli.

Tusjak Tamás, a Szarvasi Polgárőr Egyesület vezetője elmondta, az 1993 óta működő szervezet tevékenységének alapját a járőrözések képezik. Emellett a nyári időszakban jelentős terhet ró rájuk a Vízi Színház programjaihoz kapcsolódó parkoltatás. Ez átlagosan heti négy napos elfoglaltságot jelent számukra. Részt vesznek továbbá a fiatalok versenyeztetésében, a helyi KEF és a rendőrség munkájában is.

– Alapvetően elmondhatjuk, hogy nevéhez méltóan békés a megye. Eltekintve az utóbbi hetekben történt atrocitásoktól, alapvetően sokat javult a közbiztonság helyzete a kezdetekhez képest. Már nincsenek olyan betörések, mint akkoriban, amelyek a vendéglátóipari egységeket, a lakásokat és a nyaralókat egyaránt érintették. Emlékszem, gyakoriak voltak a gépjárműfeltörések is. Ezek nagy része mára megszűnt. Jó hír, hogy épül az M44-es is, amely remélhetőleg a városi közlekedést egy kicsit stabilizálni fogja – adott rövid áttekintést a jelenlegi helyzetről.

Jelenleg a bejegyzett létszámuk 38-40 fő körül mozog, amelyet túlnyomórészt a nyugdíjas korosztály tesz ki. Ebből kifolyólag aktívan mintegy 20-25-en teljesítenek szolgálatot, s egyre jobban érzékelik a létszámhiányt. Tusjak Tamás ígérte, szeptemberben egy toborzó rendezvénnyel népszerűsítik a polgárőrséget, melynek keretében főként a fiatalokat szeretnék megszólítani.

Filip András és Kiss János (Fotó: Hegedűs Éva)
Filip András és Kiss János (Fotó: Hegedűs Éva)

A Szarvasi Polgárőr Egyesület új színfoltjai a motoros polgárőrök. A csoport egyelőre két főből áll, a megyeszerte egyedülálló szolgálatot Filip András és Kiss János vállalták. Mindketten saját járművel, saját üzemanyaggal és ruházattal rendelkeznek, egy hónapja pedig gyakorta feltűnnek az utakon. A jövőben a technikai és a láthatósági feltételeket szeretnék tovább javítani, hogy még hatékonyabban végezhessék feladatukat. A motorosok közti kapcsolatot a Hodálik Pál alpolgámester támogatásából megvásárolt kommunikációs eszköz segíti. A járőrök várják a további érdeklődőket, akik szeretnék erősíteni a motoros szolgálatot.

0

Nők harca, sok futkosással

0

Az Ajax nyerte a Nyári Kupát