in ,

Éljen a bábos nyár!

0

Itt a véget nem érő játékok ideje! Végre napokig csak játszhatunk, bábozhatunk!Hol, másutt, ha nem a Gyakorlóban?

„SÜNIKÉK” Bábos tábort szerveztem július utolsó hetében a gyerekeknek, ahová 4-10 évesek jöttek otthonról, vagy épp a nyári oviból.

Programja: játék, játék, és még több játék – a bábozás témakörében.

Első nap „bemelegítésként” remek, vidám drámajátékokat vettünk elő a tarsolyunkból, majd pihenésként mesehallgatás következett. A mesét el is játszhattuk az ismerős fejbábokkal, és a kesztyűsökkel. A továbbiakban már a saját készítésű bábokkal báboztunk, hisz annál kedvesebb nincs is, mint megeleveníteni saját alkotásunkat! Remek kis asztali és kesztyűs bábokat készítettünk a „Két kicsi bocs, meg a róka” meséhez. Az „előmunkálatok” varrógéppel készültek, így a gyerekek némi kötözéssel, varrással, ragasztással összeállíthatták az általuk megálmodott kis bábfigurákat. Azt nem mondom, hogy könnyen, hisz volt, akinek akkor volt először varrótű a kezében, de annál értékesebb lett a végeredmény, hisz ők maguk alkották! Mi sem természetesebb, hogy ezek után magát a bábelőadást is maguk találhatták ki az asztalon, vagy a paraván mögött, melynek lelkes nézői kis társaik, az épp zajló nyári oviból jöttek.

A harmadik napon „igazi” maped figurákat is megmozgathattunk egy olyan zenére, aminek hallatán az ovis dajka nénik kíváncsian kukucskáltak be a próbánkra! Persze ezt a műsort is előadtuk a gyerekeknek, az érdeklődő szülőknek, és az intézményben dolgozgatóknak. Sőt! Megtoldottuk még egy „strucctánccal” is. Bátorkodtunk egy-egy marionett bábot is készíteni a gyerekekkel. Remekül tudtak együtt dolgozni! A nagyobb bábosaink (Gellért, Katica, Emma, Panna, és Ádám) itt is nagyon sokat segítettek a kisebbeknek. Igaz, utolsó pillanatban lettek csak készen a bábok, de megérte! Remek kis „só-műsor” kerekedett, aminek végén még az ovisok is kipróbálhatták a kis struccokat. Persze újdonsült bábosaink minden saját készítette alkotásukat hazavihették, és mi sem természetesebb, hogy szeptemberben újra találkozunk, és folytatjuk majd a bábozást a Süni Gyermek Bábcsoportban!

Köszönjük a pályázatból nyert támogatást a Cervinus Teatrumnak, és a táborozós helyet, és lehetőséget a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézményének!

Gyekiczki Istvánné, Piroska – a Süni Gyermek Bábcsoport vezetője

Ifj. Somogyi János még KOTE-edzőként (Fotó: Babák Zoltán)

Ifj. Somogyi János: A szívünket lelkünket fogjuk adni a győzelemért

Fotó: Hegedűs Éva0

Bértámogatási, képzési és mentorálási lehetőségek előtt a szarvasi fiatalok