Connect with us

Gazdaság

Belátható időn belül hozzájuthatnak a volt vasiparis dolgozók a bérköveteléseikhez

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán)
A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán)

A Gyulai Törvényszék augusztus 14-én elrendelte a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. felszámolását. Babák Mihály polgármester az erről tartott sajtótájékoztatón elmondta, a folyamat sokáig húzódott. A tulajdonosok először tagi befizetésekről döntöttek, a hitelezők azonban kezdeményezték a Gyulai Törvényszéknél a felszámolási eljárást. A helyi médiumokhoz azért fordultak, hogy rajtuk keresztül minél hamarabb tájékoztassák a volt vasiparis dolgozókat a teendőkről.

Dr. Melis János címzetes főjegyző kifejtette, a Gyulai Törvényszék határozatát augusztus 15-én hozta nyilvánosságra a Cégközlöny. A felszámolásra vonatkozó kérelmet április 25. kapta kézhez a bíróság. A felszámolás csütörtökön kezdődött meg, az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt. és Pálfiné Titl Anett felszámolóbiztos közreműködésével. E szerint akiknek a céggel szemben követelésük van, ettől az időponttól kezdve a fent említett cégnél tehetnek bejelentést legalább ötezer forint befizetése mellett. A bérgarancia alap felső határa 1 millió 495 ezer Ft. Az e feletti követelések megtérítése a későbbiekben a vagyonértékesítésből befolyt összeg terhére történik.

Aláhúzta, a volt dolgozóknak további jogi segítségre nincs szükségük, a felszámolást végző szakemberek minden ilyen jellegű ismerettel rendelkeznek. A felszámolást végző cég címe: 1137, Budapest, Pozsonyi út 32. flsz. 1. A bérkövetelés mintegy 200 főt érint.

Babák Mihály emlékeztetett, az önkormányzat korábban minden lehetséges eszközzel igyekezett segíteni a bajba jutott cégnek. Felmerült az is, hogy megvásárolják a Vasiparit, de nem álltak rendelkezésre a további termelést lehetővé tevő feltételek.

Babák Mihály polgármester és dr. Melis János címzetes főjegyző

Babák Mihály polgármester és dr. Melis János címzetes főjegyző

Érintették az augusztus 15-i testületi ülés legfontosabb napirendi pontjait is. Mint elhangzott, módosították a szociális rendeletüket, mely szerint a 65 év feletti szarvasi lakosok számára kedvezményes fürdőbérletet biztosítanak (10 alkalom/év). Az igénylés feltételit a későbbiekben teszik közzé.

A bejelentések között szerepelt, hogy Kós Benedek ifjúsági világbajnok kajakos versenyeztetésre 5 millió Ft-ot különítenek el a sportkeret terhére.

Jó hír, hogy az I. sz. gyermekorvosi körzet ellátására előszerződést kötnek dr. Tóth Renáta csecsemő-és gyermekgyógyász szakorvossal, amelyet követően a szakember igényelheti a szükséges eszközöket és juttatásokat.

A 19. sz. bejelentés 75 családot érintett. Szarvas város önkormányzata úgy döntött, hogy közel 7 millió Ft saját forrásból felújítja az Arany János – Tessedik utca közötti útburkolatot. A legkedvezőbb ajánlatot a Switelsky Magyarország Kft. adta. A közeljövőben tervezik a járda felújítását is.

Elfogadták továbbá a 22. Szarvasi Szilvanapok programtervét, amelyet Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója ismertetett.

Módosították a „Fenntartható települési közlekedésfejlesztés, kerékpáros közlekedés Szarvason és Békésszentandráson” című TOP-os projekt műszaki tartalmát. Ennek oka, hogy a külterületi szakaszt a magyar állam újítja fel, így közös települési projektre nagyobb összeget csoportosíthatnak át.

Döntés született arról is, hogy bővíteni szeretnék a Szappanos-zug, a Táncsics tó környéke és a Nyúl-zug üdülőterületté nyilvánítását. Ennek első lépéseként megrendelték az erre vonatkozó terveket Nemes Roland Béla tervezőtől.

Utolsó bejelentésként támogatták a szeptember 14-én megrendezésre kerülő „M44 Futás” megrendezését. Erre a célra 300 ezer Ft-ot különítettek el.

Népszerű

Nádházy Péter Az ibolya direktoraként a CMF2020-on (Fotó: Babák Zoltán) Nádházy Péter Az ibolya direktoraként a CMF2020-on (Fotó: Babák Zoltán)

A Cervinus egyik arca Nádházy Péter

Színház

Repcét aratnak a Nagyrét Farm kombájnjai július 9-én (Fotó: Babák Zoltán) Repcét aratnak a Nagyrét Farm kombájnjai július 9-én (Fotó: Babák Zoltán)

Befejezték az aratást Békés megyében

Gazdaság

A fotót a Fővárosi Nagycirkusz bocsátotta rendelkezésünkre A fotót a Fővárosi Nagycirkusz bocsátotta rendelkezésünkre

Elmaradt Tündértánc

Színház

A szeghalmiak egyenlítő gólja (Fotó: Babák Zoltán) A szeghalmiak egyenlítő gólja (Fotó: Babák Zoltán)

Styecz Milán one-man show-jával 3–1

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2019. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect