in , ,

Oscar sikere Szarvason

0

Pénteken a VIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztiváljának 16. versenyprogramját láthatta a közönség. A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház hozta el Szarvasra Claude Magnier Oscar című vígjátékát Székely Csaba fordításában Simon Kornél rendezésében.

A történet bonyolult, Bertrand Barnier szappangyáros (Puskás Tivadar) egy nap arra ébred, hogy Christian Martin, a könyvelője (Martinkovics Máté) kora reggel megkéri a lánya kezét, és közli vele, hogy kétmilliót sikkasztott, ami ékszerekben van. Nem sokkal később, de még reggel felkeresi egy lány Jacqueline (Kosik Anita), aki azt mondja Barnier-nek, hogy szerelmének azt hazudta, hogy Barnier az apja, és szeretné, ha ezt elvállalná. De kiderül az is, hogy az igazi lánya Colette (Dézsi Darinka) is férjhez akar menni Oscarhoz, a sofőrhöz (Gulácsi Tamás), aki azonban bánatában légiósnak állt. Colette Bernadette (Fridrik Noémi) tanácsára azt hazudja apjának, hogy gyermeket vár. Bernadette a házvezetőnő, igencsak keveri a dolgokat szavakkal is, és főleg egy táskával, ami teljesen olyan, mint Christiané. Nem beszéltünk még Germaine-ról Barnier feleségéről (Szvrcsek Anita), de Philippe, a kiropraktőr (Tóth Zolka) is szerephez jut a történet forgatagában. Christian elhozza táskában az ékszereket jegyajándékként, az apa már tudja, hogy nem a lánya a menyasszony jelölt, de vissza akarja kapni az ékszert, és vissza is szerzi. Christian később bejelenti, hogy újabb kétmilliót lopott, ami pénzben van, ugyanolyan táskában. Megjelenik Charlotte, az új házvezetőnő (Széles Zita), akiről kiderül Barnier első szerelme volt, és hogy Jacqueline az ő lánya, akinek valóban Barnier az apja. Színre lép még Nyikita, az orosz sofőr (Horváth Viktor) is. Három egyforma táska, az egyikben ékszer, a másikban pénz, a harmadikban fehérnemű. És még csak délelőtt van a színen… ugye értik…

Nagyon jó vígjátékot láttunk. Pattogó, pörgő előadás, de teljesen érthető, a színészek sziporkáznak, a néző nevet. Ebben az esetben is elmondható, hogy borotvaélen táncoltak a színészek, ahhoz, hogy ne bohózat legyen, hanem maradjon meg jó humorú vígjátéknak. Sikerült. Ültek a poénok, a színészek nagyon jó játékkal szórakoztatták a közönséget.

Ízléses, szép díszletet (Nagy Viktória), és elegáns, szép jelmezeket (Papp Janó) láttunk. Zenei vezető Nyitrai László volt.

A Móricz Zsigmond Színház először játszott Szarvason, de reméljük, találkozunk velük a következő évben is.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán)0

Belátható időn belül hozzájuthatnak a volt vasiparis dolgozók a bérköveteléseikhez

Babák Mihály, Tóth Béláné és Dobruczky Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva)0

Aszfalt helyett térkőburkolat lakossági hozzájárulásból