in

Sikerrel zárultak a Pepi-kert táborai

0

A Szarvasi Arborétum minden zegzugát elfoglalták a táborozók az elmúlt hetekben. Volt olyan hét, amikor a gyerekek inkább a szabadban tüsténkedtek, de olyan is akadt, amikor a természet kincseiből merítettek ihletet az alkotáshoz. Az elmúlt évekhez hasonlóan azúttal is két héten keresztül természetbúvárok vették birtokukba a vendégházat, és ragadták meg a nem mindennapi lehetőséget a körülöttük található környezeti értékek megismerésére.

– Ennél közelebb nehezen hozhatnánk a gyerekekhez a környezetet, mint ebben a táborban. Ahogyan átlépik a Pepi-kert kapuját, egy kicsit átlényegülnek, kertészekké, természetbúvárokká, állat-és növényvédőkké válnak. Ehhez mi abban járulunk hozzá, hogy olyan szakembereket hívunk, akiktől tanulhatnak, és számos érdekes dologra hívják fel a figyelmüket. Emellett önállóan is felfedezhetik a kertet, és megtalálhatják azokat az állatokat, növényeket, amelyeket később vizsgálat alá vetünk – vázolta a hét tematikáját Kugyeláné Décsei Mónika.

A táborvezető elmondta, minden nap egy prezentációval indult, amelyben egy-két növényt vettek górcső alá. Ezt követően a gyakorlatban is hasznosíthatták ismereteiket. Egyebek mellett gyomláltak a kertben, gyógyteákat készítettek, növényt ültettek, méréseket végeztek a meteorológiai állomáson, vagy éppen a halak életmódjáról és a környezeti változásokról tanultak a HAKI-ban. Délutánonként az alkotás játszotta a főszerepet. A táborlakók levélképet, kéregkaspót készítettek, a hét végére pedig az általuk gyűjtött növényekből egy határozót is összeállítottak.

– Nekünk egy nagy kertünk van, mindenféle virágokkal és fákkal. Van almafánk, körtefánk, cseresznyefánk, barackfánk és diófánk is. Nagyon szeretek ültetni. Ez a kedvenc hobbim, mert kikapcsol, és jó látni, milyen szépek lesznek a növényeim – árulta el Reszkető Dóri, aki korát meghazudtoló bölcsességgel beszélt kedvenceiről. – A fákból sok-sok levegőt kapunk. Nagyon vigyáznunk kell rájuk, mert sokat tesznek azért, hogy mi éljünk – tette hozzá egy jövőbeli környezetvédő gondolkodásmódjával.

Augusztus 12-16. között ellenben a gyerekek egyszerű alapanyagokat keltettek életre, és apró játékokat, díszeket varázsoltak. Kugyeláné Décsei Mónika táborvezető a közel két évtizede sikerrel működő tábor változásairól szólva elmondta, eleinte a hagyományos mesterségek álltak a középpontban. Időközben egyre fiatalabb korosztály kapcsolódott be a „szöszmötölésbe”, akiknek a tudásszintjéhez és türelméhez igazodott a tematika is.

– Egyre fontosabb a gyerekek számára, hogy az elkészült alkotással tudjanak játszani. Egy-egy kézműves remeket inkább az idősebb korosztály értékel, a felnövekvő generáció számára annál izgalmasabb, minél inkább bevonható egy játékba – érzékeltette a legfőbb különbséget.

A hét napjairól szólva elárulta, témanapokban gondolkodtak. Ezeket némiképp az időjárás is befolyásolta, így pl. a szerdai hűvös, zivataros napra apró esernyőkkel vértezték fel magukat. Emellett az állatok, a természetes alapanyagok és az újrahasznosítás is jelen volt a táborban, a hét utolsó napján pedig Harry Potter varázslatos világa elevenedett meg.

– Nagyon szeretem ezt a tábort, mert lehet fűzni, fonni, színezni, ha pedig elfáradok, ki lehet menni a bunkerbe. Most is éppen egy karkötőt készítek. Móni néni eleinte mindig segít, mert elfelejtem, de utána már megy magától – újságolta Gerda, aki már nem először volt tagja a népes csapatnak.

A legnagyobb sikert a gyerekek körében – nem meglepő módon – a Harry Potter nap jelentette, ami egyúttal azt is előrevetítette, hogy jövőre egy teljes hetet szentelnek a szervezők a fiatalok egyik kedvencének.

Farkas János duplájával győztük le a Szeghalom csapatát

0

Alkotótáborosok festményeiből nyílt kiállítás a Ruzicskayban