in ,

Mentésből származó kuvikot engedtek szabadon a Körösvölgyi Állatparkban

Fotó: Mátyus Sándor0
Fotó: Mátyus Sándor

Közel ezer pályamű érkezett arra a felhívásra, amelyet a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark néhány hónappal ezelőtt hirdetett meg. A „Én állatparki cimborám” című képzőművészeti pályázatba a térség valamennyi települése bekapcsolódott, illetve az ország távolabbi szegletéből is neveztek. Az eredményhirdetés egybeesett az állatpark nyárvégi rendezvényével, az „Elvarázsolt ligeti alkonnyal”.

Körömi Krisztina, a látogatóközpont vezetője elmondta, a fődíjat egy ötéves kislány, Major Réka vihette haza, mellette pedig minden korosztályban megjutalmazták a legszebb munkákat. Az alkotásokból összeállított kiállítás a rendezvény zárásáig volt megtekinthető az előcsarnokban.

– Második helyezett lettem a versenyen, ezért lehetek ma itt. A nyereményem ugyanis egy öt főre szóló belépő volt, aminek nagyon örültem – újságolta Majzik Csenge, aki egy őzikét emelt ki az állatpark lakói közül. – A Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskolába járok, és ott festettem a képet. Ennek köszönhetően most először ülhetek kenuba, amit már nagyon várok – tette hozzá izgatottan a hajóba lépés előtti percekben.

Országosan már nyolcadik alkalommal rendezték meg az Állatkertek Éjszakáját, ezúttal összesen 12 magyarországi helyszínen. A Körösvölgyi Állatpark kibővítette az értelmezés kereteit, és hatodszor ragadta meg az alkalmat a turisztikai látványosság népszerűsítésére. Továbbá az időpontot is némileg módosította, hiszen az eredeti október 30-i dátumhoz képest egy nappal később csalogatta a látogatókat.

A vendégek a kora délutáni órákban próbára tehették érzékszerveiket. Egy többállomásos túra keretében szükségük volt a szaglásukra, látásukra, tapintásukra, hallásukra és az ízlelőbimőikra is a feladatok sikeres teljesítéséhez. Ezt követően a programok állatismertetővel egybekötött látványetetéssel folytatódtak, amelynek keretében az érdeklődők a fakókeselyűk, gímszarvasok, az európai bölény, a járvorszarvas, a vaddisznók, a nádi farkas, a róka és a borz lakóhelyét keresték fel.

– Hagyomány már, hogy minden évben egy mentésből származó fajt szabadon engedünk. Idén egy kuvik volt a soros, akit be is mutattunk a vendégeknek. Beszéltünk a mentés háttéréről is, mivel a laikusok nagyon sokszor tanácstalanok ilyen esetekben. Tudni kell, hogy 90%-ban nincs szükség semmilyen beavatkozásra, csak némi tájékozódásra és információra – hangsúlyozta a látogatóközpont vezetője.

Alkonyatkor harminchatan szálltak kenuba, és lámpákkal felvértezve vágtak neki a Kákafoki-holtágnak. A nap során több mint négyszázötvenen váltottak jegyet, összességében pedig ezzel az idei évi látogatók száma elérte a negyvenezret.

– Nagyon szeretjük ezt az parkot, évente négyszer-ötször is ellátogatunk. Vannak a gyerekeknek kedvenceik. A róka, a borz, a fakókeselyű és a holló mindig nagy élményt jelent számukra, akiket izgalmas újra felkeresni  – vélekedett egy gyomaendrődi anyuka, aki két gyermekével a forró nyárvégi délutánt ismét az állatoknak szentelte.

Sötétedésbe nyúlóan a vendégek a csillagászkodás rejtelmeibe is belekóstolhattak. Tóth János amatőr csillagász segített felfedezni a nyári égbolt csodáit, köztük a Jupitert négy holdjával és a látványos gyűrűvel rendelkező Szaturnuszt.

Fotó: Bencsik Antal Zsolt és Mátyus Sándor

Zalai Mihály (Fotó: Zentai Péter)0

A Békés Megyei Önkormányzat bemutatja: Megyenap – hagyomány, érték, közösség

0

Betűország kapujában… Tanévkezdés a Fő téri Általános Iskolában