in ,

Közel huszonnégy millió forintból újult meg a napközis konyha Csabacsűdön

0

Csontleves, tökfőzelék, fasírt, gyümölcs – ebédre ezek várták a gyerekeket szeptember 3-án, a csabacsűdi napközis konyhán. Bár az ételek összetétele és a felhasznált alapanyagok minősége megfelel a Mintamenza program szigorú feltételeinek, az infrastrukturális feltételek már évek óta nem tükrözték a 21. századi elvárásokat. Ezen változtatott a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium közös pályázatának köszönhetően a település önkormányzata. A fejlesztésre 22 millió 765 ezer Ft-ot nyertek, melyhez 1 millió 198 ezer Ft-os önerővel járultak hozzá. A felújított intézményegység átadására kedden került sor.

Molnár József polgármester a beruházás részleteiről elmondta, a konyha mellett a hús-és zöldségelőkészítő, a fehér és fekete mosogató, illetve a folyosó oldal és padlóburkolat cseréje valósult meg. Megújult továbbá az ebédlő padlóburkolata és az épület villanyhálózata is. A tetőre egy 8 kW-os napelemet helyeztek el.

A pályázat mintegy 8 millió Ft értékben eszközbeszerzést is lehetővé tett. Ebből a HACCP keretében szükségessé vált mosogató cseréjét oldották meg, valamint rozsdamentes polcok kerültek a raktárba és a főzőhelyiségbe. Vásároltak továbbá egy 150 literes rozsdamentes főzőüstöt, gázzsámolyt, robotgépet különböző adapterekkel, hűtőszekrényeket, fagyasztóládát és számos konyhai segédeszközt. Az ebédlőbe 25 új asztal helyeztek el.

Köszöntetet mondott a kivitelező Gran Bau Kft.-nek, a műszaki ellenőrzést és villanyszerelést végző vállalkozóknak is. Rámutatott, a megvalósítás során több előre nem látható, járulékos munkát kellett végezni, amelyben számíthattak a karbantartó brigád munkatársainak lelkiismeretes hozzáállására. Kifejezte továbbá háláját a konyhai dolgozóknak, a közmunkásoknak, a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak és a képviselő-testület tagjainak is.

Dankó Béla országgyűlési képviselő beszédében számvetést végzett az elmúlt önkormányzati ciklusról. Úgy látja, Csabacsűd egy élhető, szerethető település, s bár Szarvas nagyon közel van, a helyeik ragaszkodnak lakóhelyükhöz, intézményeikhez. Számos fejlesztés valósult meg az utóbbi években, amelyek az itt élők közérzetét, életminőségét javították. A nagyközség vezetése figyelemmel kíséri a TOP-os és a Magyar Falu Programban megjelenő pályázatokat, és igyekszik minden lehetőséget megragadni.

– Nagyon fontos, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek étkeztetése megoldott Magyarországon. Nem lehet éhes gyermek az iskolákban, óvodákban. A 2010-es évhez képest megháromszorozódott az a támogatás, amelyet a kormány erre a célra biztosít a költségvetésben. Az akkori 27 milliárd Ft-hoz képest az idei ében 80 milliárd, jövőre pedig 82 milliárd Ft áll rendelkezésre – beszélt a kormányzati törekvésekről.

Hozzátette, a gazdaság teljesítőképességének köszönhetően idén már 465 milliárd Ft-tal több forrást fordíthatnak az oktatásügyre is.

Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője rámutatott, egy nagyközségi konyha szerepe mindig túlmutat a szolgáltatás ellátásán. A település életében egyfajta közösségi térként funkcionál, ahová szívesen térnek be fiatalok és idősek egyaránt.

Kérdésre válaszolva Gilanné Radványi Rózsa, a Csabacsűdi Szociális Intézmény és Konyha intézményvezetője elmondta, a napközis konyhában naponta 140 gyermek (100 iskolás, 40 óvodás) és 70 idős étkezik.

A szalagátvágás ezúttal csak az első mérföldkövet jelentette. Az önkormányzat egy TOP-os pályázatból a későbbiekben a nyílászárók cseréjét és az épület hőszigetelését is meg kívánja valósítani, valamint egy 5 kW-os napelemmel bővítenék a napelemparkot.

0

Fordított és elvitte a három pontot a Körösladány

Samu Tamás Gergő és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva)

Gajdos: Fordítva ülünk a lovon