in ,

Dernovics László: Nem adom fel, ha nyerek, tovább folytatom a munkát!

Dernovics László0
Dernovics László

Tanyasi embernek vallja magát Dernovics László, aki október 13-án függetlenként méretteti meg magát Szarvason. A 8. sz. választókerület jelöltje a napokban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, lassan 30 éve külterületen él. Felesége laborasszisztensként dolgozik, idősebbik fia Bécsben él, fiatalabbik pedig egy szarvasi italnagykereskedést vezet.

Körzetéről szólva kifejtette, az összevonásoknak köszönhetően ma a terület egyre nagyobb lett, mára már az egész tanyavilágra kiterjed.

Az elmúlt ciklus eredményei között tart számon egy 5 km-es kerékpárutat a Gyomai út mellett, valamint egy 2,7 km hosszúságút az Orosházi út mellett. Az egyik legnagyobb problémát véleménye szerint a kerékpárutak karbantartása jelenti. Példaként említette a 44-es és a Gyomai út mellettit, amelynek a fenntartását átvette a Magyar Közút Nonprofit Zrt., munkáját pedig szerinte nem megfelelően végzi. Ígéretet tett, amennyiben ismét bizalmat szavaznak neki a választópolgárok, mindent megtesz annak érdekében, hogy az utak fenntartása visszakerüljön a Komép Kft.-hez.

Örömmel beszélt arról, hogy Szarvas térségében több mint 30 km hosszú kerékpárút húzódik. Jelenleg zajlik a Kardos-Békésszentandrás közötti szakaszt felújítása. Tervei szerint az itt keletkező betontörmeléket, kavicsot összegyűjtenék, és útjavításra, kátyúzásra fordítanák.

A külterületi földutak hossza 350-360 km. Ebből az ószőlői és bezinai útra 3 évvel ezelőtt pályáztak, de sajnos sikertelen volt a közbeszerzés. Jelenleg újabb pályázatot nyújtottak be, amelynek befejezéséig a lakosság türelmét kérik. A köztes időszak áthidalására az önkormányzat kisebb útjavításokat fog elvégezni azért, hogy télen is használhatók legyenek ezek a szakaszok. Bízik benne, hogy jövő tavasszal már szalagot vághatnak. Összességében úgy látja, hogy nincsenek teljesen járhatatlan utak, amit többek között annak köszönhető, hogy folyamatosan nyomon követi a mezőgazdasági gépek által használt területeket.

Sajnálattal tapasztalja, hogy a járdák állapota ugyancsak folyamatosan romlik, némelyik szinte használhatatlan. Az utóbbiak közül az Ujfaluczki dűlőit emelte ki, amelynek újjáépítésére keresi a megoldást.

A közvilágítást illetően ugyancsak bizakodó. Az önkormányzat ugyanis napelemes lámpákat nyert, amelyeket a külterületeken (Táncsis üdülősor, Simonyi szőlők) szeretne kihelyezni.

Beszélt arról is, hogy a buszvárótermek számát tekintve történt előrelépés. Három helyszínre (Káka, Fullajtár tanya, Bednár kocsma) már kihelyezték őket, további három helyszín pedig előkészítés alatt van.

Az ívóvízhálózattal alapvetően elégedett. Az egyedüli kivételt Bikazug jelenti, ahol nincs ivóvíz. A helyzeten mindenképpen változtatni szeretne.

Érintette a hulladékszállítás ügyét is. Úgy érzi, a helyzet megoldódott, mivel 4 db, egyenként 1100 l literes konténert telepítettek ki ezekre a településrészekre. A jövőben ezt még eggyel szeretné bővíteni.

A külterületi klubokról (Középhalmi, Ezüstszőlő, Sirató) szólva elmondta, szerencsére nagyon pezsgő klubélet folyik, amelyet igyekszik a saját eszközeivel is segíteni.

Elégedetten beszélt a tanyagondnoki szolgálatról és a jelzőrendszerről is. A szolgáltatás minőségét egy jobb gépjárművel javítaná.

– Tudják, amíg a város első számú vezetője azt mondja, hogy nem kötelező tanyán élni, miért ott épített valaki, akkor Dernovics Laci mit csináljon. Ezek után gondolhatják, mekkora harcot kellett vívnom azért, amink van. Nem adom fel, ha nyerek, tovább folytatom a munkát, ütöm a vasat – utalt az általa érzékelt nehézségekre.

Végül kérte a választópolgárok bizalmát, akikkel összefogva szeretné folytatni október 13-a után a megkezdett munkát.

Egy 40-es édesapa gondolatai 2019. október 7-én, hétfőn

Sinka Imre (Fotó: Hegedűs Éva)

Elégedetten tekint az elmúlt öt év mérlegére Sinka Imre