in , ,

Bemutatták a ciklusprogramot

Szerdán mutatta be a sajtó képviselőinek a nyomdából frissen kikerült ciklusprogramot Babák Mihály polgármester és Melis János jegyző. Az elkészült anyagot természetesen az önkormányzat eljuttatja a szarvasi háztartásokba is.

Elsőként az elkezdett és befejezett projektekről esett szó. Számos projekt még az előző önkormányzati ciklusban elkezdődött, de a mostaniban fejeződött be, ezért ezek is megjelennek a kiadványban. Vázlatosan:

2015. 15 projekt került átadásra 3.9 millárd forint értékben

2016.10 projekt 3.5 milliárd forint értékben

2017. 16 projekt 77 millió forint értékben

2018. 14 projekt 244 millió forint értékben

2019. 14 projekt 1,1 milliárd forint értékben

2020. 19 projekt 1,6 milliárd forint értékben

Várhatóan a napokban kerül nyilvánosságra a megyegyűlés döntése arról a támogatásról, amelyből a ligeti Pavilon újulna meg a 21.század igényei szerint, de az értékek megőrzése mentén.

Az utakról és járdákról szólva elmondták: 41 kivitelezés történt több, mint 444 millió forint értékben. Ezeken túl megemlítették az M44 elkészültét is, mely közvetetten a város érdekét, élhetőségét szolgálja. A szerdai és csütörtöki napokon a jelzőlámpák csak sárgán villognak egy tesztüzem erejéig. Ha valakinek van a lámpák szükségességet (vagy szükségtelenségét) érintő véleménye, akkor azt a jövő héten jelezze a jegyzőnél, és egyeztetni fog a város a közútkezelővel az esetleges módosításokról.

Zöld utat kapott a szellemi inkubátorház, amelyhez várják az egyedi, a piacon még nem jelenlévő ötleteket, elképzeléseket.

A napokban záruló ciklus alatt 3 parkot érintett komolyabb változás. Ezek a Kossuth és Vasút utca közötti szabad terület fásítása, a Pepi-sétány és a Vásártéri park, amely egyben Sportpark is.

A városban történtek külföldi beruházások is az elmúlt időszakban. A Corteva (korábban Pioneer) jelentős fejlesztéseket, beruházásokat hajtott végre. A Profuma (korábban Lúdland) magyar tulajdonból belga kézbe került. A cég az európai központját fogja kialakítani Szarvason az önkormányzattól kapott területen. Az osztrák Swietelsky cég pedig aszfaltüzemet létesített a városban.

A hazai beruházásokról is megemlékeztek: a Gallicoop új hűtőházat hozott létre. A Csabai úton épül egy újabb rizsüzem. A Szarvasi Agrár Zrt. a héten nyitotta meg új sajtüzemét. Ezek mellett pedig 90 szarvasi vállalkozás pályázott kisebb-nagyobb fejlesztésre, beruházásra.

A város adóbevételei folyamatosan nőttek, idén várhatóan 1 milliárd forint lesz a bevétel.

A város előrelátóan részt vett nemzetközi projektekben is, amelyeknek a partnerség megalapozásán túl a gazdasági kapcsolatok építése is kiemelt célja volt. A jövőbeni határokon átnyúló partnerségi pályázatokra így már jó eséllyel pályázhat a város. Lehetőség nyílt V4-es országokkal való kapcsolatok kialakítására, illetve elindult egy török projekt is.

Babák Mihály elmondta: 2010 és 2019 között 20 hivatalos úton vett részt, ahol a meghívás költségeit a fogadó ország állta.

Pénteken kerül átadásra a Termelői Piac, amely még nincs teljesen kész, berendezésekkel is fel tudják majd szerelni az üzleteket. Ezekre, illetve néhány utolsó simításra még egy kicsit várni kell, de birtokba lehet majd venni a helyiségeket. Pénteken 9 órától várják az érdeklődőket az átadásra.

A ciklusprogram bemutatása végén egy jó hírrel távozhattak a sajtó megjelent képviselői: sok évi egyeztetés, reménykedés és huzavona után a Békés Megyei Vízügyi Igazgatósággal egyeztetve és velük szorosan együttműködve hamarosan sor kerül a Szarvasi-holtág kotrására. Így a holtág nemcsak komolyabb víztározó szerepet fog betölteni, de javul majd a vízminősége is.

Babák Mihály polgármester hangsúlyozta, azért szerették volna bemutatni a szarvasi polgároknak a leköszönő önkormányzat ciklusprogramját, hogy tényekkel alátámasztva lássák mi történt a városban az utóbbi években, ezáltal is cáfolva a nemrég szárnyra kapott valótlan állításokat, amelyek elhangzottak vagy nyomtatásban megjelentek.

A ciklusprogram várhatóan a napokban nyomtatott formában is eljut majd a háztartásokba.

Magyar Martin (fehérben) (Fotó: Babák Zoltán)0

Koko: Küzdelmes mérkőzésen megérdemelten győztünk

Fotó: Hegedűs Éva

A választópolgárok figyelmébe ajánlotta jelöltjeit a Demokratikus Koalíció