in , ,

A választópolgárok figyelmébe ajánlotta jelöltjeit a Demokratikus Koalíció

Fotó: Hegedűs Éva
Fotó: Hegedűs Éva

A választási hajrában a Demokratikus Koalíció helyi szervezete is kérte a választópolgárok figyelmét. Sonkolyné Szekerczés Margit, a DK helyi elnöke rávilágított, a kampányidőszak végéhez közeledve egyre több támadás éri polgármesterjelöljüket, Pártai Luciát, annak ellenére, hogy több fórumon ismertették az összefogás hátterét. Megismételte, az ellenzéki egyeztetések meghiúsultak, a végén csupán három független és három DK-s jelölt maradt az asztalnál. Ők nem engedték el egymás kezét, és egy „fideszmentes” csapat ígéretével állnak a szarvasiak elé.

– Nekünk nincs kapcsolatunk a Fidesszel. Nem vagyunk függő viszonyban, nem vagyunk lefizetve. Nem vagyunk velük kapcsolatban sem a valóságban, sem a hátterünket tekintve – határolta el teljesen magukat a kormánypárttól.

Jelöltjeik a szarvasi választókerületekben: Sonkolyné Szekerczés Margit (1.sz. vk.), Litauszki Zoltán (2. sz. vk.), Urbancsok Zoltán (4.sz. vk.), Pártai Lucia (5. sz. vk.), Bencsik Mihály (7. sz. vk.) és Deák Márta (8.sz. vk.)

Hozzátette, az 3. sz. és a 6. sz. választókerületben az ott induló független képviselőjelölteket támogatják.

Hangsúlyozta, nem megélhetési politikusokat indítanak, hanem az itt élők életkörülményeinek javításáért szeretnének dolgozni. Jelöltjeik neve mellett a szavazólapon DK és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) fog szerepelni.

Bemutatkozott Litauszki Zoltán, aki a 2. sz. választókerületben méretteti meg magát. Mivel nyugdíjazásáig a Szarvasi Mentőállomást vezette, programjában elsősorban a helyi egészségügy kérdéseit vette górcső alá. Elsőként a gyermekorvos kérdését említette, amelyet két körzetben évek óta állandó helyettesítéssel oldanak meg. Mint mondta, úgy tűnik, az nemrégiben az egyikre sikerült az önkormányzatnak megoldást találnia, a másikra azonban még néhány évet várni kell, mivel a praxis várományosa jelenleg rezidensként dolgozik.

Másik neuralgikus pontként az ügyeletet említette. Mint mondta, ahhoz, hogy a rendszer rentábilisan működjön, legalább százezres lakosságszámú térséget kellene ellátnia, amely kb. háromszorosa a jelenleginek. A hiányzó összeget az önkormányzat egészíti ki. A speciális szakképzéssel rendelkező szakorvosok átlagosan 10-11 ezer Ft-os órabérekért dolgoznak, ami nem fér bele az önkormányzatok költségvetésébe. Bár az elmúlt években ez ügyben is történt némi javaulás, a helyzet továbbra is végleges megoldásra vár.

Érintette az orosházi kórházhoz való tartozás kérdését is. Véleménye szerint a jelenlegi helyzet az erős dél-békési lobbi miatt alakult ki. Ezzel együtt azt is tudni kell, hogy Békéscsabán sokkal nagyobb a betegforgalom, mint Orosházán, ami a fejkvóta nagyságában is megjelenik. Épp ezért a jövőben mindent meg kell tenni a törvény megváltoztatásért.

Szólt az egyre hosszabbodó várólistákról is. Mint mondta, változtatást csak úgy lehet elérni, ha a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) engedélyezteti a hosszabb rendelési időt. Még ha ezt sikerülne is kellő lobbival kiharcolni, következő lépésként a szakemberek biztosítását kell megoldani.

Szükségét látja továbbá annak is, hogy a rehabilitációs, ápolási osztályokon lévő ágyszámokat növeljék, amit ugyancsak a NEAK-on keresztül lehet elérni.

Zárszóként Sonkolyné Szekerczés Margit takarékosabb városüzemeltetésre intett, példaként említve a díszkivilágítást. Emellett azokon a helyeken, ahol kisebb a forgalom, a fogyasztást mozgásérzékelős lámpák használatával racionalizálná.

Debreczeni József, a párt elnökségi tagja ezt követően a választópolgárok figyelmébe ajánlotta a jelölteket, és kérte bizalmukat az október 13-i önkormányzati választásokon.

Bemutatták a ciklusprogramot

Fotó: Hegedűs Éva0

Műfüves pályát avattak Csabacsűdön