in

Roszik Tamás az év méhésze

0

Hagyományos bálját tartotta október 26-án a Szarvasi Méhész Baráti Kör Egyesület. A 95 éves szervezet a Szilvanapokhoz kapcsolódóan egy jubileumi kiállítással emlékezett meg a mögöttük álló időszakról, a mozgalmas hónapokat pedig egy közösségi rendezvénnyel koronázták meg a Rákóczi utcai étkezdében.

– Sokan úgy gondolják, hogy a méhektől csak el kell venni. Mi, méhészek úgy látjuk, hogy ez egy nagyon verejtékes munka. Nyáron rengeteget kell dolgozunk, és amikor vége van a szezonnak, úgy gondoljuk, hogy leülhetünk egy kicsit mulatozni, és megbeszéljük, hogy mi történt az adott évben – árulta el Maginyecz András a rendezvény mögött húzódó szándékról.

Mint mondta, az egyesület fő célja az évtizedek alatt nem változott. Akkor és most is fontosnak tartják a rendszeres találkozásokat, eszmecserét, mellette pedig fontosnak tartják a fiatalok mentorálását is. Emellett célul tűzték ki a mézfogyasztás népszerűsítését is, amelyet a mézes reggeliken keresztül szeretnének elérni. Ezek fő mozgatórugói Szirony György és Roszik Tamás.

Az egyesület tagjai havonta egyszer, hétfő esténként találkoznak, amikor megbeszélik az aktualitásokat, esetleges problémákat. Jelenleg 46 tagtársuk és 22 pártolótaguk van.

– Nagyon szeretem a természetet, de eleinte, fiatal házasként főként anyagi okok vezéreltek a méhészkedésben – beszélt hobbija kezdeteiről Szabó János őstermelő. – Elmentem segíteni egyszer-kétszer Lestyan Jánonsak, mert szerettem volna megtanulni az alapokat. Egyedül nem mertem belefogni. Mikor már 4-5 éve jártam hozzá, mindig biztatott, hogy vágjak bele. Végül két éve vettem tőle 15 családot, aztán beléptem a baráti körbe is – mesélt első önálló lépéseiről.

Hozzátette, a tanulást is fontosnak tartotta, ezért elvégzett egy hathónapos tanfolyamot. Az idei év volt számára az első, amikor saját vállalkozása mérlegre került. Sajnos az időjárási tényezők nem kedveztek a mézhozamnak, ez azonban egy pillanatra sem vette el a kedvét. Meggyőződése, hogy méhészkedni csak úgy érdemes, ha valaki szereti ezt az elfoglaltságot, egyébként nincs értelme.

Maginyecz András szerint is felemás év volt a 2019-es. Az akácvándorlás ideje alatt nem volt szerencséjük, a napraforgóérés ellenben beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Összességében véleménye szerint egy erős közepes évet tudhatnak maguk mögött.

A számadatokról szólva elmondta, a 2017-es volt a legerősebb év, amikor Magyarországon mintegy 1 millió 700 ezer méhcsaládot regisztráltak. Az arány azóta valamelyest csökkent. Helyben nagyságrendileg állandónak mondható a méhészettel foglalkozók száma, az utóbbi években pedig néhány fiatal is felfedezte magának ezt a melléktevékenységet.

A bálon kiosztották az év méhésze elismerést is, amelyet a mézes reggelik terén végzett munkájáért és a jubileumi kiállítás megszervezéséért Roszik Tamás érdemelt ki.

(forrás: Körös Tv)

Dr. Bencze Tamás és Seres Viktor (Fotó: Babák Zoltán)0

Túl az első futsalmérkőzésén a Szarvasi FC 1905

Fotó: Babák Zoltán0

Igazságos döntetlen a Hunyadi otthonában