in

Soha nem látott mennyiségű szeretetdobozt gyűjtöttek a szarvasi gyerekek

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Kicsinek bizonyult a terepjáró csomagtere, olyan nagy mennyiségű felajánlás érkezett a Máltai Szeretetszolgálat cipősdoboz akciójára. Míg tavaly három szarvasi általános iskolában összesen 360 adományt gyűjtöttek össze, addig idén csak a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézményének diákjai megközelítették ezt a számot, mivel 291 ajándékot halmoztak fel az intézmény egyik csoportszobájában. Mellettük a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola tanulói 129 csomaggal, a szlovákosok pedig további 85 dobozzal segítették a kezdeményezést.

– Szeretnénk tenni valamit ezekért a határon túli gyerekekért. A dobozokba általában írószerek, plüssök, kinőtt meleg ruhák, játékok kerültek, mi pedig segítettünk a bepakolásban is – árulta el két kanyar között Brachna Emma hetedikes tanuló. – Még nem találkoztam szegény gyerekekkel, de ismerek pl. egy lányt, aki család nélkül nőtt fel. Egyszerűen el sem tudom képzelni, milyen érzés lehet neki, ezért is fontos, hogy legalább ilyen apró dolgokban segítsünk nekik.

A kezdeményezést több mint tíz éve a Máltai Szeretetszolgálat dél-alföldi csoportja indította el. A szarvasi csoport a meglepetéseket erdélyi és kárpátaljai családokhoz juttatja el, kiemelt figyelmet fordítva azokra az eldugott falvakban élő, szegény sorsú gyerekekre, akiknek nem mindig jut ajándék a karácsonyfa alá

A legnagyobb nehézséget a csomagok elszállítása jelentette, mivel a helyi csoport tagjai korábban nem találtak olyan vállalkozót, akinek a segítségével el tudták volna juttatni az adományokat Kecskemétre. Ezúttal Oláh Géza békésszentandrási vállalkozó ajánlotta fel a fuvart, azt azonban valószínűleg ő sem sejtette, hogy az autó raktere a mértani pontossággal történő elhelyezés ellenére is szűkös lesz. Ezt követően a hátsó ülések is átmeneti funkcióváltáson estek át, és oda is csomagok kerültek. Nem sokkal később azonban be kellett látni, hogy a gépjármű kapacitása 260 ajándékig terjed, így más megoldáshoz kellett folyamodniuk. Az önkéntesekben felmerült az autóbérlés gondolatai is, de a gordiuszi csomót végül támogatójuk vágta el. Úgy döntött, hogy az autó kétszer forduljon a régióközpontba, hogy a több mint félezernyi felajánlás biztosan eljusson a célig.

– Néhány éve elkísértem a csomagokat a címzetthez. Pici kis falvakban jártunk, ahol nincsen se posta, se internet. Sajnos emiatt az is kudarcba fulladt, hogy felvegyék a gyerekek a kint élőkkel a kapcsolatot. Ennek ellenére arra kértünk mindenkit, még ha nem is kap visszajelzést, hogy gondoljon arra, hogy jó helyre kerültek a csomagot, és egy pici örömet csempésztek a karácsonyfa alá – osztotta meg személyes tapasztalatait Körmendi Erzsébet, a Máltai Szeretetszolgálat szarvasi csoportjának vezetője.

Hangsúlyozta, nem csak ilyenkor, hanem egész évben szükség van a segítségre, mivel Szarvason és környékén sokan élnek nehéz körülmények között. Év közben túlnyomórészt ruhaadományokkal, bútorral, alkalmanként élelmiszerrel tudnak nekik segítő kezet nyújtani, december 12-17. között pedig az „Adni öröm” akció keretében a Spar áruházban gyűjtik a tartós élelmiszer-adományokat.

Fotó: Babák Zoltán

Közterület-felügyelőről, a START közmunkaprogramról és ünnepi díszkivilágításról is döntöttek Szentandráson

Krnács hárítja Ikoba lövését (Fotó: Babák Zoltán)0

Tisztes helytállással búcsúztunk a ZTE ellen