in

Mindenkinek jár a fehér asztal és mellé a társaság karácsonykor

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg, 6. alkalommal az Árpád Szálló dísztermében a Mindenki karácsonyát a Szarvasi Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai.

– Az idén 350 főt tudtunk megvendégelni így advent idején, a karácsony jegyében – jelentette ki Tóth Tamásné intézményvezető a megnyitó előtt a Newjságnak adott interjújában. – Olyan családok vannak itt, akikkel egész évben kapcsolatban vagyunk, főleg kisgyermekes családok, olyan idősek, nyugdíjasok, aki egyedül kénytelenek élni, illetve a közfoglalkoztatásban dolgozók. Mind-mind olyan emberek, akik igénylik, hogy több odafigyelést, törődést kapjanak így, karácsony tájt.

Estebédre frissen főtt töltött káposzta került, majd pozsonyi kifli. A gyerekek jobbára édességekből álló mikuláscsomagot, a felnőttek egy szárazélelmiszerekből álló csomagot kaptak, amiket a TESCO–s adománygyűjtésekkor, vagy az élelmiszerbank jóvoltából kaptak: száraztészta, cukor, liszt, egy kis édesség, konzerv, üdítő… amit kaptak.

– Amikor az Árpád környezetébe kerültünk, azt mondtam, mindenkinek jár egy évben a fehér asztal, az ünnepélyesség, a miliő, a méltóság, és minden, ami kell, hogy egy embernek járjon, főleg így, advent idején – emlékezett vissza Tóth Tamásné. – Olyan szinten ellaposodtak a közösségi médiák által az emberi kapcsolatok, hogy úgy gondolom, hogy a fehér asztal mellé igenis mindenkinek jár a személyek közti kapcsolati rendszer.

Úgy gondolja, főleg az új generációra, de az elmagányosodott emberekre is nagyon jellemző már, hogy teljes mértékben elfelejtették az igazi közösségi létet, és a közösségi médiák által a kanapéjukba süppedve önmagukat lelkileg elhanyagolva azt hiszik, hogy közösségi életet élnek, pedig csak egy általuk már szinte kezelhetetlen, őket bedaráló rendszernek az áldozatai.

Babák Mihály polgármester édesanyját idézte köszöntőjében.

– Néha az élet ad pofonokat, bosszúságot, keserűséget, de segíts magadon, az isten is megsegít. Mutogathatunk másra, hogy szeretetet adjon nekünk, de ha mi nem adunk, akkor nem is kapunk, ezt jó tudni. Az is fontos dolog, hogy nem csak adni kell tudni, hanem el is kell tudni fogadni a másik ember szeretetét – mondta.

Szurominé Bánfi Éva, a délután háziasszonya körbekérdezte az asztalok körül ülőket, mi jut eszükbe a karácsonyról, legtöbbjük a szeretet említették. A zenét ezúttal Varga Kornélia és Szuromi Zoltán szolgáltatta.

Útvonalterv a Smart Cityhez

Fotó: Babák Zoltán0

Szajkó és Fokos együtt a színpadon