in ,

Szajkó és Fokos együtt a színpadon

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

A Szent András-nap ünnepköréhez kötődően lépett fel a Körös Művelődési Ház színpadán a Szajkó Énekegyüttes, ami 2003-ban alakult egy, a meglévő tánccsoportból énekelni tudó lányokból. Repertoárjuk nagyon sokrétű. Eleinte Bácskára jellemző dalokat, majd kis Magyarországra, a későbbiekben Erdély felé is elkalandoztak.

Kishegyesen a falunapok, ottani rendezvények állandó fellépői. A kezdetek óta megmérették magukat. Eleinte csak az otthoni, majd a tágabb környezetükben tartott versenyeken, amiken végig első helyezést értek el. Bővelkednek díjakban is. Tízéves évfordulójukra kiadták első, a 15-re második CD-jüket is. Szentandrásra a második CD teljes anyagát hozták el a zenéjük iránt érdeklődő közönségnek, árulta el a Newjság kérdésre Borsodi Patyerek Orsolya, az együttes vezetője.

Őket a Fokos Zenekar kísérte, ami tavaly év végén megnyerte “a Pávát”, ahogy azt a zenekar vezetője, az óbecsei illetőségű Jovánovics Péter nevezte, döntők döntőjét. Előtte sem volt fellépésekből hiány, azóta még több helyre hívják őket az egész Kárpát-medencén belül, de azon kívül is. Nemrég tértek haza egy háromhetes amerikai turnéról, ahol hat nagyvárosban koncerteztek.

Az egyik utolsó tamburazenekar vonós zenét, magyar népzenét, dél-alföldi tamburamuzsikát, erdélyi, felvidéki, kis magyarországi zenét játszik. A határon túli kisebbségben élőként hatalmas szerepük van abban, hogy a hagyományok, és maga a magyarság megmaradjon, vallja Jovánovics Péter.

Fotó: Babák Zoltán0

Mindenkinek jár a fehér asztal és mellé a társaság karácsonykor

0

Szalagavató a Székelyben