in ,

Érdemes-e szlovák nyelvet tanulni?

0

Biztos többünkben felmerül ez a kérdés, hiszen a biztos angol nyelvi tudás biztosabb jövőképet vázol a középiskolások számára. De Magyarországon érdemes a kisnyelveket is tanulni, hiszen azokból is lehet nyelvvizsgázni, ami fontos tényező a felsőfokú tanulmányok tekintetében. A végzős diákok fontos időszakot élnek most át, el kell dönteniük, hogy hol szeretnék folytatni tanulmányaikat.

Ezt a választást, döntést segítette Dr. Tuska Tünde főiskolai docens, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szlovák Nyelv és Irodalom Tanszék tanszékvezetője, aki a gimnáziumunk 10. és 12. évfolyamos tanulóit tájékoztatta a szlovák nyelvtanulás felsőfokú lehetőségeiről Szegeden. Az osztatlan, öt éves tanárképzés lehetőséget biztosít a szlovák nyelv és irodalom, történelem, angol, testnevelés szakpárok felvételére. A tanítói szakon is fel lehet venni a szlovák nemzetiségi tanítói műveltség területet, ez a képzés 4 éves. Felhívta a diákok figyelmét a nemzetiségi ösztöndíjra, amely a főiskolai, egyetemi tanulmányok 1. félévében havi 50. 000 Ft- 60.000 Ft, a következő szemeszterekben a tanulmányi átlagtól függően akár 75 000 Ft is lehet, de a nemzetiségi ösztöndíj nem zárja ki a többi ösztöndíj lehetőségéből sem a hallgatót. Ami még vonzóbbá teheti a nemzetiségi pedagógusképzést az az, hogy a pályakezdő pedagógus még 5 éven keresztül kapja a havi 50.000 Ft-ot. Ez egy nemes gesztus, de rávilágít arra a tényre, hogy nagy a pedagógushiány a nemzetiségi oktatás terén.

A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban 2015 óta minden évfolyamon vannak olyan tanulók, akik követve az általános iskolai hagyományokat, a szlovák nyelvet választják második idegen nyelvként. Sőt már van diákunk is, aki szlovák- történelem szakos tanárnak készül.

Bízom benne, hogy az elhangzottak felkeltették néhány diák érdeklődését.

Frankó Anna, szlovák szaktanár

Dönt a csabacsűdi testület (Fotó: Babák Zoltán)0

A közösségi együttélés szabályairól rendelkezett 2020-ban elsőként a csabacsűdi testület

Babák Mihály és Dósa Zsuzsa (Fotó: Valló Zoltán)0

A magyar kultúra napja a Cervinusban