in ,

Új épületbe költöztetik a Szarvason maradó agrárképzést, az oktatók a rektorhoz fordulnak

A szarvasi pedagógiai főiskola épületébe költözteti februártól a Szent István Egyetem (SZIE) a városban átmenetileg megmaradó agrárképzést. A kar oktatói levélben fordultak a rektorhoz és az oktatási jogok biztosához – értesült szerdán az MTI.

Mint január 28-i keltezésű levelükben a szarvasi kampusz oktatói írták, nem hivatalos formában három nappal az új félév kezdete előtt értesültek arról, hogy az oktatást az eddigi épület helyett a szeged-csanádi egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskola pedagógiai karának két épületébe kívánja az egyetem áthelyezni.

Ott “általános iskolai oktatás is folyik, nincs lehetőség laborok kialakítására, nincs elegendő tanterem és iroda sem az oktatók számára. A kiszemelt épületben oktatást, fogadóórákat, személyes konzultációkat nem lehet normális körülmények között folytatni” – írták.

A levelet – melyet a rektor mellett elküldtek a SZIE szenátusának, az oktatási jogok biztosának, a város polgármesterének és a térség országgyűlési képviselőjének is – 28-an írták alá, köztük Futó Zoltán dékán is.

A szarvasi önkormányzat által az MTI-nek eljuttatott dokumentumok között olvasható a SZIE stratégiai és fejlesztési vezetőjének a kar oktatói számára küldött dátum nélküli levele is, amelyben arról ír, hogy a költözést “a működőképesség fenntartása érdekében racionalizálási intézkedésként” hozta meg a kancellár, és hogy azt “sajnos csak a héten tudtuk megkezdeni”.

A SZIE szenátusa 2019. október 30-i ülésén határozott arról, hogy Öntözési és Vízgazdálkodási Intézetként működik tovább a szarvasi telephelyű Agrár- és Gazdaságtudományi Kar, feladata a kutatás és a továbbképzések szervezése lesz, graduális képzést a 2020-2021-es tanévben nem indítanak.

Az intézet idén február 1-jétől közvetlenül a rektor irányítása alá tartozik. A Szarvason tanuló hallgatók tanulmányaikat a Szent István Egyetemen fejezik be, egyéni döntésüknek megfelelően kifutó rendszerben Szarvason vagy választásuk szerint Gödöllőn – írta az egyetem korábbi közleményében.

bhzs \ gkp

MTI 2020. január 29., szerda 15:24

Második hely a Pajta Kupáról

Fotó: Hegedűs Éva0

Hetvenéves jubileumot ünnepelt a Szlovák Általános Iskola