in ,

Módosító javaslataival együtt támogatná a költségvetést Samu Tamás Gergő

Samu Tamás Gergő (Fotó: Babák Zoltán)
Samu Tamás Gergő (Fotó: Babák Zoltán)

A testületi ülés döntéseit értékelte Samu Tamás Gergő. A jobbikos önkormányzati képviselő egyik legfontosabb pontként a költségvetés tárgyalását említette, amit első fordulóban nem szavazott meg. Indoklásként elmondta, amennyiben az általa javasolt módosítások bekerülnek a költségvetésbe, támogatja a tervezetet. Egyike ezeknek az út és járdaépítésekhez történő nagyobb arányú hozzájárulás. Emellett szeretné, ha az idősekhez hasonlóan az önkormányzat átvállalná a hulladékszállítási díjat a nagycsaládosok esetében is.

Az utóbbi forrásaként a polgármester jutalmát jelölte meg, amely a tavalyi évben több mint 3 millió Ft-ot tett ki. Ígérte, az útépítések finanszírozásának hátterét is megkeresi, és a javaslat benyújtásakor közzéteszi.

Cáfolta Babák Mihály polgármester állítását, mely szerint aki nem szavazza meg a költségvetést, nem támogatja Szarvas város fejlődését. Mint fogalmazott, ő azt szeretné elérni, hogy a nem kötelezően vállalt feladatokra szánt forrást másképp osszák fel.

Hazugságnak nevezte azt is, hogy a törökországi Corummal kötött jószándéki megállapodásnak gazdasági vetülete is van. Az előzményekről szólva elmondta, a pályázati lehetőségre ő hívta fel a figyelmet, ennek köszönhetően juthatott az önkormányzat kb. 40 millió Ft támogatáshoz. Az aláírt nyilatkozat a kultúra, művelődés, művészet és a sport területére összpontosul. Mindez természetesen nem zárja ki a gazdasági együttműködést, de a dokumentum célzottan nem tartalmazza.

Elismeréssel szólt a Szarvas Kóbor és Elveszett Kutyáiért Állatvédő Egyesület munkájáról, akik az elmúlt év tevékenységéről számoltak be. Kérte a szarvasiakat, lehetőségeikhez mérten segítsék a szervezetet.

Szólt a tanyagondnoki körzetekről is, amely közül jelenleg három a kistérség, kettő pedig az evangélikus egyház keretein belül működik. Az ülésen az utóbbit vitatták meg. Álláspontja szerint azokat a feladatokat nem kellene átadni az egyháznak, amelyeket az önkormányzat el tud látni. Ezt támasztja alá az a folyamat is, melynek részeként a településektől az utóbbi években egyre több feladatkört s a hozzájuk tartozó forrásokat vonták meg. Szerinte a három kistérségi működésben lévő tanyagondnoki körzet bizonyítja, hogy az önkormányzatnak lenne keresnivalója ezen a területen.

Tartózkodott a kiválasztott közbeszerzési szakértő ügyében is. A legkedvezőbb ajánlatot az Imperial Tender Kft. adta, melynek kapcsán azonban korábban több ízben szakmai kifogások merültek fel, illetőleg összefüggésbe hozták az ún. Voldermort-üggyel is.

Az agrárkarra vonatkozóan megosztott egy háttérinformációt. E szerint legfőképp Magyar Ferenc, a gödölllői Szent István Egyetem kancellárja szorgalmazza az intézetté történő átalakítást, aki korábban Szekeres Imre szocialista honvédelmi miniszter mellett dolgozott.

Említést tett arról a videóról is, melyben egy mongol vendégmunkás betört egy szarvasi sörözőbe. Ennek kapcsán utalt Orbán Viktor miniszterelnök kijelentésére, aki azt mondta, az illedelmesen kopogtató külföldieket beengedik az országba. A probléma szerinte az itt tartózkodásuk alatt tapasztalt viselkedésükkel van, ezért határozottabb rendőrségi fellépést sürgetett.

Szólt két felvetéséről is. Az egyik a Vásértéri közvilágítást érintette, amiben már intézkedtek. A másik a kerti kutak összeírásának kérdéskörét. Egy nemrégiben hozott belügyminisztériumi rendelet ugyanis kimondja, hogy a települési jegyzőnek ezeket bejelentések alapján össze kell írnia. Amiket ellenben nem jelentenek be, azokat meg kell bírságolnia. Ellentmondás az ügyben, hogy az utóbbiakról ennél fogva nem is tudnak. Mint megtudta, Szarvason a rendelet későbbi tisztázásáig nem tesznek ezen a téren lépéseket.

Kérdésre válaszolva elmondta, az agrárkar megmentését a fenntartóváltás jelentheti. Ebben leginkább a kar vezetésének van feladata, Dankó Béla országgyűlési képviselőnek pedig hathatósabban kellene képviselnie a térség érdekeit.

Lovász György, Gregor László és Ruzsinszki György (Fotó: Babák Zoltán)0

40 éves sikersztori a karate Szarvason

Dr. Kiss Imre plébános0

Don Bosco a Gyakorlóban