in , ,

Lázár Ervin Program a Cervinus Teátrumban

Dósa Zsuzsa (Fotó: Babák Zoltán)
Dósa Zsuzsa (Fotó: Babák Zoltán)

2019 szeptemberében sajtótájékoztató keretében indította útjára az EMMI a Lázár Ervin Programot, mely célja, hogy a diákok tanórákon kívül játszva, szórakozva szerezzenek ismereteket. Ezt a célt szolgálja a Lázár Ervin Program, amely az összes általános iskolás számára lehetővé teszi, hogy évente egyszer eljussanak színházi, tánc- vagy cirkuszi előadásokra, őshonos állatok bemutatóhelyeire. E programhoz csatlakozott a Cervinus Teátrum is. A programról beszélgettem dr. Dósa Zsuzsával, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatójával.

 

–     Pályáztatok a programra, amely általános iskolás gyermekeket szólít meg, mit lehet erről tudni?

–     Regisztrálni kellett a KRÉTA felületen, ezután kérték el a javasolt előadásokat. Mi két előadást javasoltunk, a Holle anyó és a Valahol Európában címűeket. Különböző kategóriák voltak, a cél az, hogy minden általános iskolás diák eljusson évente egyszer színházi előadásra. A kategóriák különböző műfajokat kínálnak, vagyis van, ahová beutaztatják a gyerekeket. Minden kategóriát úgy alakítottak ki, hogy megfelelő legyen az adott korú gyermekek számára. A javasolt darabok közül a tankerületek választottak előadásokat. A Békéscsabai Tankerület a Holle anyót választotta a másodikos gyermekeknek, és a Valahol Európában című előadást a hetedikes diákoknak, amelyeket a Csaba Gyöngyében fogunk játszani. De a Valahol Európában című előadást bemutatjuk többek között Gyulán, Békésen és természetesen mindkettőt Szarvason is. A Holle anyóból összesen öt, a Valahol Európában-t tíz alkalommal játsszuk majd a Lázár Ervin Program keretében április végéig. Feszített tempóban, hiszen napi két előadásokat fogunk játszani. A Holléban már megvolt a beugrás, de a Valahol Európában című darab beugrópróbái csak most lesznek, H. Varga Tamás játssza majd a Leventeoktató szerepét. Tamás a Hotel Mentholban Tubus szerepét alakította már színházunkban.

–     Ez nagyon jó program a diákoknak, és a színháznak is. De legalább három darabotok van még, ami alkalmas diákelőadásra…

–     Tény és való, ha ez a program folytatódik – és remélhetőleg igen –, akkor van még nekünk más előadásunk is, amit diákoknak meg lehet mutatni. Nagyon örülök a programnak, mert így azok a gyerekek is eljutnak színházba, akik egyébként nem.

–     Szeptemberben indult, és most február eleje van, nem sok idő volt a szervezésre…

–     Igen, december közepéig le kellett zárni úgy, hogy a szerződéseket meg kellett kötni, egyeztetni kellett, előadásszámot kellett leadni, és egyeztetni a színészekkel. Nagyon rövid idő állt erre rendelkezésre ebben a programban. Ha lesz jövő évben, akkor az előkészítő munkákra több idő marad. De most kialakult a végleges előadásszám, és azt is tudjuk, hogy körülbelül 4.500 diák látogatja majd a Cervinus Teátrum előadásait. Ígéret van a folytatásra, aminek nagyon örülünk. Nagyon jó lesz! Hétfőn Szarvason kezdünk a Holle anyóval.

–     Zsuzsa, szeretném, ha pár gondolatot mesélnél a Felolvasószínház február 16-i Napfoltok című előadásról. A kutatómunkám során először a Cervinus Teátrum 2011-es előadását hozta ki a kereső, amelyben te játszottad a női szerepet és te is fordítottad le a művet. Mondanál róla valamit?

–     2011-ben egy előadás volt belőle csak, amit nagyon sajnáltam, mert a darab többre érdemes. Még főiskolásként olvastam a művet és örülök, hogy elővehetem. Bár most is csak egyszer kerül felolvasásra, de rendkívül szép történet és remek a szereposztás, érdemes megnézni.

–     Köszönöm a beszélgetést! Sok sikert a Lázár Ervin Programhoz is és a Felolvasószínházhoz is!

Galambos Edit

A fotót Babák Zoltán készítette.

0

A Király utcáról a Királyok völgyébe

0

2019 legszebb fotói közé kerültek a szarvasi asztrofotós felvételei